Μείωση 65% των καθαρών κερδών της Deutsche Bank το τρίτο τρίμηνο του 2018

Μείωση 65% των καθαρών κερδών της Deutsche Bank το τρίτο τρίμηνο του 2018

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας εφαρμόσει τρία σχέδια αναδιάρθρωσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχοντας υποσχεθεί δεκάδες φορές να αποκαταστήσει την κερδοφορία, η διοίκηση της Deutsche Bank παρουσίασε χθες τα χειρότερα έσοδα τρίτου τριμήνου από το 2010. Οι επενδυτές απηυδισμένοι –η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας έχει τη χειρότερη απόδοση (-43%) από κάθε άλλη τραπεζική μετοχή στην Ευρώπη το 2018– πούλησαν και χθες τη μετοχή η οποία υποχωρούσε κατά 3,7% και βρισκόταν μιαν ανάσα από το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Η αδυναμία της Deutsche Bank να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει στην κερδοφορία, και μάλιστα με τα παγκόσμια χρηματιστήρια και την οικονομία να ανακάμπτουν σταθερά επί μία δεκαετία, ενισχύει τη φημολογία περί συγχώνευσής της με άλλη τράπεζα. Η νέα διοίκηση της τράπεζας είχε υποσχεθεί επιστροφή στην κερδοφορία το 2018, υπόσχεση που πλέον ακούγεται φιλόδοξη διότι τα έσοδά της το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 9% και διαμορφώθηκαν σε μόλις 6,17 δισ. ευρώ, επίδοση που είναι η χειρότερη για τρίτο τρίμηνο από το 2010. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 65%, στα 229 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2017. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα οφείλονται στην πτώση των εσόδων από τη διαπραγμάτευση ομολόγων και νομισμάτων κατά 15%, ενώ επίσης κατά 15% υποχώρησαν τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση μετοχών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ζέβινγκ είναι η μείωση εσόδων από την επενδυτική τραπεζική, η οποία συνεισφέρει τη μερίδα του λέοντος των εσόδων της Deutsche Bank. Το γεγονός πως οι τράπεζες της Wall Street αυξάνουν τα έσοδά τους από την επενδυτική τραπεζική, ενώ μειώνονται αυτά της γερμανικής τράπεζας, αποδίδεται από το Bloomberg στην αποχώρηση πολλών στελεχών το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα, η Barclays ανέφερε χθες αύξηση εσόδων από τη διαπραγμάτευση μετοχών και ομολόγων κατά 35%, ξεπερνώντας ακόμη και τις ανταγωνίστριές της της Wall Street. O Ζέβινγκ έχει δεσμευτεί πως η επενδυτική τραπεζική θα εξακολουθήσει να αποτελεί το πετράδι του στέμματος της Deutsche Bank, ωστόσο την ίδια στιγμή μειώνει κατά 7.000 τις θέσεις εργασίας, ενώ το εξάμηνο Απριλίου – Σεπτεμβρίου οι απολύσεις είχαν ανέλθει σε 2.400. Ο Τζέιμς φον Μόλτκε, οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank, έκανε χθες λόγο για «φαύλο κύκλο» που οφείλεται στην πτώση των εσόδων, στην αδυναμία σημαντικής μείωσης των δαπανών και στην αύξηση του κόστους χρηματοδότησης της τράπεζας μετά την πιστοληπτική της υποβάθμιση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή