Επικρίσεις Μέρκελ κατά αυτοκινητοβιομηχανιών

Επικρίσεις Μέρκελ κατά αυτοκινητοβιομηχανιών

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τη στιγμή που οι Πράσινοι προσπαθούν να επαναπροσδιοριστούν ως το κόμμα της λογικής και να γίνουν οι ρυθμιστές στο κρατίδιο της Εσσης, όπου διεξάγονται οι κρίσιμες τοπικές εκλογές της Κυριακής, η Αγκελα Μέρκελ επιχειρεί να αναχαιτίσει την επιρροή τους με μια μετωπική επίθεση κατά των αυτοκινητοβιομηχανιών.

«Είμαστε το μοναδικό κόμμα που δεν έχει τρελαθεί από τον ακροδεξιό λαϊκισμό», λέει ο Ταρέκ αλ Ουαζίρ, ηγέτης των Πρασίνων στην Εσση, ο οποίος είναι μισός Υεμενίτης. Οντως, το κόμμα ήταν ίσως το μοναδικό που δεν έπαιξε το ξενοφοβικό χαρτί κατά της καγκελαρίου και της απόφασής της να ανοίξει τα σύνορα το 2015. «Δεν είναι αποδεκτό οι αυτοκινητοβιομηχανίες να πληρώνουν πολλά λεφτά στις ΗΠΑ και εδώ να κάνουν ολόκληρη ιστορία για μερικές εκατοντάδες ευρώ», είπε η Μέρκελ σε προεκλογική εκστρατεία στην Εσση, αργά το βράδυ της Τρίτης, καλώντας τις κατασκευάστριες εταιρείες να σταματήσουν τις τσιγκουνιές και να διορθώσουν τα αυτοκίνητα που πούλησαν σε Γερμανούς καταναλωτές με εσφαλμένες πληροφορίες για τις εκπομπές ρύπων.

Στην Εσση το κόμμα της Μέρκελ αναμένεται να δεχθεί σοβαρό ράπισμα από το εκλογικό σώμα και αν ηττηθούν και οι Σοσιαλδημοκράτες, πολλοί φοβούνται ότι ο μεγάλος συνασπισμός στο Βερολίνο θα καταρρεύσει. Στο συγκεκριμένο κρατίδιο το ένα τρίτο του πληθυσμού των 6,2 εκατ. κατοίκων έχει μεταναστευτικές ρίζες. Είναι επίσης το πρώτο κρατίδιο στο οποίο οι Πράσινοι μπήκαν στην κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες το 1985.

Η ίδια η καγκελάριος προσπαθεί να προλάβει τα καταστροφικά εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής, δηλώνοντας ότι δεν μπορoύν να εξάγονται συμπεράσματα από κάθε εκλογική αναμέτρηση σε επίπεδο κρατιδίων σαν να επρόκειτο για μικρές ομοσπονδιακές εκλογές. «Αυτό είναι λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι εκλογές της Εσσης αφορούν περισσότερο τους πολίτες του ίδιου του κρατιδίου», είπε η καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξή της στον τοπικό δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό Hessischer Rundfunk.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή