Ο εμπορικός πόλεμος έπληξε την οικονομία της Ν. Κορέας

Ο εμπορικός πόλεμος έπληξε την οικονομία της Ν. Κορέας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας λόγω των αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκαλούνται από την εμπορική σύγκρουση Ουάσιγκον – Πεκίνου. Στο πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης της νοτιοκορεατικής οικονομίας περιλαμβάνονται μέτρα 13 δισ. δολαρίων (ή 15 τρισ. γουόν) για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – διευκολύνοντας την παροχή πιστώσεων και παραχωρώντας φορολογικά κίνητρα σε επενδύσεις. Σύμφωνα με τους Financial Times, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει, μεταξύ άλλων, εγγυήσεις στα δάνεια των ναυπηγείων και των εταιρειών παραγωγής εξαρτημάτων αυτοκινήτων.

Πρώτη φορά η Νότια Κορέα δρομολογεί επίσης μείωση της φορολογίας στα καύσιμα κατά 15% για το εξάμηνο που ξεκινά στις 6 Νοεμβρίου. Η οικονομία της Νότιας Κορέας εξαρτάται από τις εξαγωγές. Ως εκ τούτου, είναι εκτεθειμένη στις ανατροπές που δημιουργούνται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από τις εμπορικές διαφορές ΗΠΑ – Κίνας. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προειδοποίησε πως μπορεί να επιδεινωθεί η προοπτική της οικονομίας από εξωτερικούς παράγοντες. Δεσμεύτηκε, επίσης, με την αξιοποίηση όλων των δυνατών μέσων για την ενίσχυση των επενδύσεων και τη χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου σε κλάδους της οικονομίας. Ηδη, οι επενδύσεις μειώθηκαν 5,7% το β΄ τρίμηνο από πέρυσι, ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν τον περασμένο μήνα κατά 8,2% από πέρυσι. Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας αναθεώρησε προς τα κάτω τις φετινές προβλέψεις για ανάπτυξη από το 2,9% στο 2,7%.

Η νοτιοκορεατική οικονομία, η έκτη μεγαλύτερη στην Ασία, είναι ευάλωτη λόγω του υψηλού χρέους των νοικοκυριών, που καθιστά υποτονική την κατανάλωση. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών, το ιδιωτικό χρέος έφθασε το 95% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο, ποσοστό που είναι αρκετά υψηλότερο από τον μέσον όρο του 60,8% που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη του G20.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή