Η κατάθεση έφερε προφυλάκιση για το ζεύγος Παπαντωνίου

Η κατάθεση έφερε προφυλάκιση για το ζεύγος Παπαντωνίου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη δικαστικών περιπετειών εισήλθε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος μαζί με τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας απολογίας τους για την κατηγορία του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Η προσωρινή κράτησή τους, που αποφασίστηκε με ομόφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτών Διαφθοράς, δρομολόγησε τις διαδικασίες για τη μεταγωγή τους στις φυλακές, όπου και κρατούνται.

Οπως έγινε γνωστό, το σκεπτικό της κράτησής τους στηρίχθηκε σε δύο προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας: Στο ότι είναι ύποπτοι φυγής και ύποπτοι να διαπράξουν εκ νέου αδικήματα. Το γεγονός, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό των ανακριτών, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι διαθέτουν μισθωμένη κατοικία στην Ελβετία και λογαριασμούς σε πιστωτικά ιδρύματα της Ελβετίας μέτρησε στην εκτίμησή τους για την επιβολή του μέτρου της προσωρινής κράτησης, όπως και η εκτίμηση των ανακριτών ότι μπορεί, αν αφεθούν ελεύθεροι, να διαπράξουν εκ νέου άλλα αδικήματα σχετιζόμενα με το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Επίσης, κατά τους ανακριτές μέτρησε το ότι, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό τους, ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν παρείχε από την αρχή συναίνεση για την άρση του τραπεζικού απορρήτου των λογαριασμών του σε ελβετικές τράπεζες.

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης, που βλάπτει τη δημοκρατία μας» και πρόσθεσε ότι «το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά». Η δήλωσή του ερμηνεύθηκε ως απόδοση σε πολιτικές σκοπιμότητες της προσωρινής κράτησής του, καθώς ο ίδιος απολογούμενος αρνήθηκε ότι πήρε χρήματα για τις συμβάσεις αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη βροχή ερωτήσεων που δέχθηκε από την ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γεώργιο Ευαγγέλου, για τα 2,8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, τα οποία κατά το κατηγορητήριο αποτελούσαν τις παράνομες πληρωμές, δεν παρείχε πειστικές απαντήσεις για την προέλευσή τους, υποστηρίζοντας ότι είναι δικά του χρήματα χωρίς όμως, κατά τους ανακριτές, να αποδεικνύει την προέλευσή τους. Αρνητική υπήρξε στην απολογία της και η Σταυρούλα Κουράκου, η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση ως συνδικαιούχος λογαριασμών του πρώην υπουργού.

Πάντως, το γεγονός ότι οι ανακριτές Διαφθοράς έχουν αποστείλει προ μηνός περίπου τον φάκελο Παπαντωνίου στη Βουλή με το ερώτημα εάν το αδίκημα της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένο ή όχι, προοιωνίζεται ενδεχομένως νέες δικαστικές εμπλοκές για τον πρώην υπουργό, αν η Βουλή αποφανθεί πως η δωροδοκία δεν έχει παραγραφεί.

Σε κάθε περίπτωση η ανάκριση συνεχίζεται και αναμένεται να εξεταστούν και άλλα πρόσωπα, ενδεχομένως και ως κατηγορούμενοι, ενώ ήδη φίλος του πρώην υπουργού που απολογήθηκε πριν από αυτόν και του επιβλήθηκε εγγύηση 500.000 εύρω, φέρεται να παραδέχθηκε ότι κατέθεσε για λογαριασμό Παπαντωνίου χρήματα που έλαβε από τον ίδιο σε ελβετικές τράπεζες, προς εξυπηρέτηση του πρώην υπουργού και μάλιστα χωρίς αμοιβή, αλλά αρνείται ότι γνώριζε περί παράνομης προέλευσής τους. Μάλιστα, ο εν λόγω κατηγορούμενος φέρεται να έχει καταθέσει ποσά 2,4 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2002-2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή