«Τρέχουν» για ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

«Τρέχουν» για ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H σαφής πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ακόμα και για την επόμενη –καθορισμένη– εκλογική αναμέτρηση, αυτή των ευρωεκλογών, καταγράφηκε στην πρώτη σύσκεψη της επιτροπής που έχει συσταθεί. Ωστόσο, από την πλευρά των ειδικών εκφράζεται η άποψη ότι έως τον Φεβρουάριο που «κλείνουν» οι σχετικοί εκλογικοί κατάλογοι, είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα για να αποφασιστούν και να διευκρινιστούν πολλά ζητήματα που έχουν ασάφειες.

Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών εμφανίζονται καθ’ όλα έτοιμες να προχωρήσουν στην εφαρμογή του σχετικού μέτρου εφόσον τους ζητηθεί. Υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε πολλές χώρες του κόσμου μπορούν να έχουν δικαίωμα ψήφου στις ελληνικές εκλογές, εφόσον υπάρξει σχετική ρύθμιση. Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι ο αριθμός όσων τελικά θα συμμετέχουν στις εκλογές από το εξωτερικό θα είναι πολύ μικρότερος. Μάλιστα, προκρίνεται η διαδικασία να πραγματοποιηθεί στα κατά τόπους προξενεία έτσι ώστε όσοι θελήσουν να συμμετάσχουν να «μπουν στον κόπο» της αυτοπρόσωπης παρουσίας, γεγονός που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη συνειδητοποίηση των εκτός συνόρων ψηφοφόρων. Επίσης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, εφόσον υπάρξει ρύθμιση οι Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλη την επικράτεια ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στην εισήγησή του τόνισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να θεσμοθετηθεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Είναι χρέος μας να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής αυτών των ανθρώπων στην πολιτική ζωή και τα δημόσια πράγματα της χώρας μας».

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε επίσης ότι η επιτροπή λειτουργεί εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος. «Πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της το αργότερο εντός πέντε μηνών. Επειδή όμως η επόμενη χρονιά είναι μία εκλογική χρονιά, στόχος μας είναι να καταλήξει στα συμπεράσματά της πιο πριν, τον Ιανουάριο του 2019, ώστε να ακολουθήσει διακομματικός διάλογος και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου».

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται στο να «επιτρέψει» την ψήφο σε όσους έχουν ελληνική ιθαγένεια, χωρίς περιορισμό στον χρόνο μετοίκησης στο εξωτερικό. «Δεν θα πρόκειται δηλαδή για μια διάταξη που θα αφορά μόνο όσους έφυγαν στα χρόνια της κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου στην «Κ». Ωστόσο όλοι οι συμμετέχοντες στην επιτροπή έθεσαν το θέμα της αέναης κτήσης ελληνικής ιθαγένειας που ισχύει για όσους έχουν πρόγονο Ελληνα. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών κάνουν λόγο για ενδεχόμενη μεταβατική διάταξη μέσω της οποίας όσοι θέλουν μπορούν να ταυτοποιήσουν την ελληνική ιθαγένεια στην οποία έχουν δικαίωμα.

Από την άλλη εξετάζεται το ενδεχόμενο η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπου έχουν πραγματοποιηθεί πολλές πολιτογραφήσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή