Ο ΔΗΚΤΗΣ (25/10/18)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και η νέα ηγεσία του SSM θα έχει σκληρή στάση

Δύο είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί (φωτ.), όταν θα λήξει η θητεία της στα τέλη του έτους. Επειτα από κλειστή συνεδρίαση, η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξε στον Αντρέα Ενρία, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), και στην αντιπρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Σάρον Ντόνερι. Η Επιτροπή μεταβίβασε τα ονόματα των δύο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία και θα λάβει την τελική απόφαση. Το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να διεξαγάγει μυστική ψηφοφορία για την υποψηφιότητα σε συνάντηση στις 7 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειώσουμε πως και οι δύο υποψήφιοι είναι γνωστοί για τη σκληρή τους στάση στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που σύμφωνα με το Reuters αναμένεται να βαρύνει ιδιαίτερα τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και τις πορτογαλικές, τις ιταλικές και τις κυπριακές.

«Να υπάρξουν ποινές για τον παράνομο τζόγο»

Την αναθεώρηση του πλαισίου επιβολής ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε όσους παρανομούν στα τυχερά παίγνια ζητούν φορείς της αγοράς. Συγκεκριμένα, με βάση τα συμπεράσματα ημερίδας που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, ζητείται η αναθεώρηση των συγκεκριμένων παραβάσεων και από κακουργηματικές να καταστούν πλημμεληματικές. Παράλληλα προτείνεται η αύξηση των διοικητικών κυρώσεων, καθώς οι δικαστές αρνούνται να επιβάλουν πολυετείς καθείρξεις σε όσους λειτουργούν π.χ. παράνομα καζίνο, ενώ παράλληλα τα πρόστιμα που καλούνται να καταβάλουν θεωρούνται «χάδι».

Ζητούν να αλλάξουν οι κανόνες του Μάαστριχτ

Να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωζώνης, το περίφημο Μάαστριχτ για τους παλαιότερους, προτείνει το γνωστό Ινστιτούτο Μπρίγκελ. Ο Ζολτ Ντάρβας και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι οι υφιστάμενοι κανόνες οδήγησαν στην επιβολή υπερβολικής λιτότητας στη διάρκεια της κρίσης, επιδεινώνοντας τις συνέπειές της και προτείνουν την αντικατάστασή τους με έναν απλό κανόνα: να μην αυξάνονται οι ονομαστικές δαπάνες με ρυθμό υψηλότερο από το μακροπρόθεσμο ονομαστικό εισόδημα. Λέτε να πέσει άλλο ένα κάστρο;

Απολογισμός Κορκίδη στο «τιμόνι» της ΕΣΕΕ

Η 23η Νοεμβρίου 2018 θα είναι η τελευταία ημέρα του κ. Βασίλη Κορκίδη στην ηγεσία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Χθες, κατά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για θέματα εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ο κ. Κορκίδης έκανε έναν απολογισμό για τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου ειδικά στα χρόνια της κρίσης, ευχαριστώντας τους προέδρους των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων. «Συνεργαστήκαμε ουσιαστικά, ακόμη κι όταν οι αντιθέσεις μεταξύ μας έμοιαζαν ανυπέρβλητες, προτάσσοντας έναν κοινωνικό πατριωτισμό που απείχε πολύ από πολιτικές ή κομματικές ταυτίσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ποιες επιλογές έχουν οι αιρετοί των δήμων

Μεταξύ σύνταξης και αντιμισθίας μπορούν να επιλέξουν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων, όπως διευκρινίζει έγγραφο του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, όσοι ανέλαβαν ή θα αναλάβουν καθήκοντα ως αιρετά όργανα των ΟΤΑ από 13.5.2016 και μετά, μπορούν να αποφύγουν το «ψαλίδι» 60% στη σύνταξη εφόσον δεν δικαιούνται ή έχουν παραιτηθεί από την αντιμισθία τους. Ειδικότερα, ξεκαθαρίζεται πως οι αιρετοί των δήμων, που είναι συνταξιούχοι, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε την αντιμισθία που προβλέπεται είτε να παραιτηθούν αυτής εντός προθεσμίας 10 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Εφόσον ο διορισμός τους γίνει από 13.5.2016 και μετά και εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Συνεπώς, για τα πρόσωπα που δεν δικαιούνται ή έχουν παραιτηθεί της προβλεπόμενης για τη θέση που κατέχουν αμοιβής –εφόσον προβλέπεται η σχετική δυνατότητα– δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή η περικοπή 60%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή