Η αποκέντρωση βάζει τέλος στις δικαιολογίες

Η αποκέντρωση βάζει τέλος στις δικαιολογίες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρόνια το ζητούσαν τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου, όσα πέρασαν απ’ αυτή τη θέση την τελευταία 15ετία. Ασκοπες συζητήσεις και γραφειοκρατία για θέματα που έστελναν οι προϊστάμενοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων και θα μπορούσαν να έχουν τακτοποιήσει μόνοι τους αντί να επιβαρύνουν τα αρμόδια συμβούλια, ΚΑΣ και ΚΣΝΜ, με απλές υποθέσεις όπως η έγκριση άδειας για πολιτιστικές εκδηλώσεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους.

Την ίδια ώρα αναρωτιόμασταν γιατί το άνοιγμα των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων καθώς και η σύνδεσή τους με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και την τοπική κοινωνία, αργούσαν σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά.

Με υπουργική απόφαση πια, η έγκριση της παραχώρησης αποτελεί πλέον αρμοδιότητα απευθείας των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των Μουσείων με εξαίρεση τους εμβληματικούς χώρους, όπως τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το Ηρώδειο, η Πνύκα, η Αρχαία Αγορά, το Σούνιο, η Κνωσός, το θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το πρώην Βασιλικό Κτήμα και το Θερινό Ανάκτορο Τατοΐου και η Μακρόνησος, για τα οποία η αρμοδιότητα παραμένει στο ΚΑΣ και στο ΚΣΝΜ.

Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού λύνει τα χέρια στους διευθυντές, οι οποίοι καλούνται να αναλάβουν δράση αντί να μοιάζουν άβουλοι, ανοίγοντας σε παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, συνέδρια κ.ά., που ίσως φέρουν περισσότερο κοινό και στις μόνιμες συλλογές τους. Δεν έχουν πια τη δικαιολογία της γραφειοκρατίας, αντίθετα μέσα από τέτοιες δράσεις μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες, να τους πείσουν να έρχονται συχνά στο μουσείο της περιοχής τους αντί να τους ψάχνουν με τα κιάλια. Να ανοίξουν τις συλλογές τους, να ανανεώσουν τις περιοδικές εκθέσεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις νομίζεις ότι είναι αραχνιασμένες, να αξιοποιήσουν όσα έχουν στις αποθήκες τους.

Ειδικά τώρα που ξεκινούν από την 1η Νοεμβρίου το χειμερινό ωράριο και παράλληλα το μειωμένο εισιτήριο σε μουσεία και χώρους, οι συχνές δράσεις σε αυτά, μπορούν να είναι ένα καλό δέλεαρ. Αρκεί να υπάρχουν καλές ιδέες, σύγχρονη ματιά και εμπνευσμένοι διευθυντές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή