Ο νέος ορισμός της ευεξίας

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διακοπές wellness» δεν σημαίνει μασάζ σε ξενοδοχείο πολυτελείας. Είναι μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική πρόταση, που βάζει νέους προορισμούς στον χάρτη.

«Η “ευεξία” είναι ένας όρος-ομπρέλα που περιγράφει οποιαδήποτε δραστηριότητα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα μετά από ό,τι πριν. Για εμάς, το ταξίδι ευεξίας είναι ένα εσωτερικό ταξίδι», εξηγεί η Linden Schaffer, ιδρύτρια του Pravassa, ενός αμερικανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου που άρχισε να λειτουργεί το 2009 και ειδικεύεται στις αποδράσεις ευεξίας, κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Ασίας – από την Καμπότζη και το Βιετνάμ μέχρι το Μπαλί και την Ινδία. Η φιλοσοφία του Pravassa συνοψίζεται σε πέντε «αξιώματα», όπως τα χαρακτηρίζει η Schaffer: αναπνοή, κίνηση, ενσυνειδητότητα, διατροφή, εμπειρία. «Για κάποιους ταξιδιώτες “αναπνοή” σημαίνει να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον με καθαρό αέρα, ενώ για άλλους το να κάνουν μαθήματα pranayama (σ.σ. ασκήσεις ελέγχου της ανάσας). Επίσης, το κομμάτι των εμπειριών είναι κυρίαρχο. Δεν νοείται ταξίδι χωρίς ο επισκέπτης να γνωρίσει τους ντόπιους, συμμετέχοντας είτε σε μάθημα μαγειρικής είτε σε τοπικά φεστιβάλ, στα οποία για να λάβεις μέρος πρέπει να έχεις προσκληθεί».

Ο τομέας του τουρισμού ευεξίας τα τελευταία χρόνια κερδίζει σε δημοφιλία. Πιθανόν γιατί «όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν βάλει στην καθημερινότητά τους πρακτικές ευεξίας –άσκηση, υγιεινή διατροφή, διαλογισμό, τεχνικές μείωσης του στρες– και δεν θέλουν να τις σταματήσουν στις διακοπές τους». Από τους πλέον ανεπτυγμένους προορισμούς για ταξίδια ευεξίας είναι το Μπαλί (πρώτο σε ζήτηση στο γραφείο της Schaffer, αλλά και στην κορυφή της λίστας του TripAdvisor με τους καλύτερους προορισμούς ευεξίας του κόσμου).

 «Το Μπαλί είναι απίστευτο μέρος για να βρεις τον εαυτό σου. Οι άνθρωποί του έχουν την ικανότητα, περισσότερο από κάθε άλλο λαό, να μοιράζονται. Σε προσκαλούν να συμμετάσχεις στα τελετουργικά τους, από τις κηδείες μέχρι τον σιωπηλό εορτασμό της Πρωτοχρονιάς». Ποιος είναι ο πλέον ανερχόμενος προορισμός στον χώρο της ευεξίας; «Η Σρι Λάνκα», γιατί «πολλά αμάξια στους δρόμους είναι υβριδικά, πολλά καλά ξενοδοχεία δεν χρησιμοποιούν πλαστικό, ενώ η χώρα έχει μεγάλη παράδοση στην Ayurveda, που εστιάζει στην καλή διατροφή και στις θεραπείες σώματος και νου».  

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Όλα τα παραπάνω ακούγονται όμορφα, όμως υπάρχει πιθανότητα να παρερμηνευθούν από ένα κομμάτι του κοινού, ως ρητορείες μιας new age φιλοσοφίας που αφορά τους vegan, τους γιόγκι και γενικά τους «εναλλακτικούς». Και όμως, ο τουρισμός ευεξίας δεν απευθύνεται μόνο στους hipsters ή στους μυημένους στις ανατολικές φιλοσοφίες. Εκφράζει μια ουσιαστική ανάγκη της εποχής που αφορά τον μέσο άνθρωπο. «Υπάρχει όλο και λιγότερος χρόνος ανάπαυλας στην πολυάσχολη καθημερινότητά μας. Το feedback που παίρνουμε από πολλούς επισκέπτες μας είναι ότι έρχονται εδώ για να κάνουν ένα διάλειμμα από τη ζωή τους, να αναπνεύσουν, μαζί με τους φίλους, τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους», σχολιάζει η Julie-Helene D. Sοrensen, διευθύντρια μάρκετινγκ του «Vulkana», ενός πρώην αλιευτικού ρέγκας και μπακαλιάρου στη Νορβηγία, το οποίο μετά από ριζική αναδιαμόρφωση λειτουργεί ως σκάφος ευεξίας και περιπέτειας με σάουνα, χαμάμ, zen lounge, καμπίνες, εστιατόριο κ.λπ.

«Πολλά από τα ταξίδια μας είναι tailor-made και περιλαμβάνουν παρατήρηση φάλαινας, καταδύσεις, σκι ή κρουαζιέρα για δείπνο στο Βόρειο Σέλας, με τους επισκέπτες να βρίσκονται μέσα στο τζακούζι». Στα δέκα χρόνια ζωής του, η φετινή σεζόν ήταν για το «Vulkana» η καλύτερη, αφού το επισκέφθηκαν περίπου 2.000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι ο τουρισμός ευεξίας βρίσκεται σε άνθηση; «Ναι και όχι. Όχι γιατί τα παραδοσιακά spa στη Νορβηγία παλεύουν να τα βγάλουν πέρα. Αλλά ναι, γιατί ο κόσμος αναζητά την ευεξία σε άλλα μέρη. Το “Vulkana” δεν θα είχε τόση απήχηση αν απλώς παρείχε λουτρικές υπηρεσίες αραγμένο στην προβλήτα. Αυτές συνδυάζονται με εξαιρετικό φαγητό, επαγγελματικό πλήρωμα, μοναδικές κρουαζιέρες στα φιόρδ και στην περιπέτεια μιας ζωής».

Το «Vulkana» είναι ένα καλό παράδειγμα για να καταλάβει κανείς τι ακριβώς είναι ο τουρισμός ευεξίας: πρόκειται για διακοπές που συνδυάζουν την επαφή με τη φύση, τις δραστηριότητες wellness (από γιόγκα και διαλογισμό μέχρι καταδύσεις και ορειβασία), τη σάουνα, το χαμάμ και το μασάζ με το ποιοτικό, υγιεινό φαγητό. Αυτά είναι τα υλικά της συνταγής για να διακριθεί ένας προορισμός στον χώρο. Ό,τι δηλαδή συνέβη και με το Λένοξ, μια μικρή πόλη της Μασαχουσέτης που βρίσκεται στη λίστα του Tripadvisor με τις σημαντικότερες τοποθεσίες ευεξίας στον πλανήτη.

«Το Λένοξ είναι διάσημο στην Αμερική για τις παροχές ευεξίας. Τα κυριότερα μέρη είναι το Kripalu (κέντρο γιόγκα, διαλογισμού και δραστηριοτήτων) και το spa resort Canyon Ranch. Πέραν αυτών, έχουμε δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, καταστήματα με υγιεινά τρόφιμα και εστιατόρια που υπακούν στη λογική “από το μποστάνι στο τραπέζι”», μας λέει ο Stephan Ferioli, επιχειρηματίας της εστίασης και συνιδιοκτήτης του τοπικού εστιατορίου Alta, απαντώντας στο ερώτημα γιατί, κατά τη γνώμη του, η πόλη τα πάει τόσο καλά σε έναν τόσο ανερχόμενο και ανταγωνιστικό κλάδο. Kαι είναι ένας κλάδος που βιώνει τρομερή άνθηση, αλλά παράλληλα βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο.

Η ίδια η τουριστική βιομηχανία δεν έχει αναδείξει, άτυπα έστω, έναν παγκόσμιο χάρτη προορισμών ευεξίας. Οι ΗΠΑ με τα πρωτοπόρα wellness resorts και η ανατολική Ασία με την ολιστική της φιλοσοφία και παράδοση έχουν μάλλον το προβάδισμα σε σχέση με την πιο συντηρητική σε αυτά τα θέματα Ευρώπη, η οποία σε μεγάλο βαθμό ταυτίζει ακόμα την ευεξία με το spa.

ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΤΑΞΙΔΙ

«Τα καλύτερα τελετουργικά ευεξίας είναι αυτά που νιώθεις ότι είναι γνήσια», σχολιάζει η Anne Dimon, δημοσιογράφος, ιδρύτρια του www.traveltowellness.com και πρόεδρος του Wellness Tourism Association. Της ζητήσαμε να μας προτείνει πέντε από τα καλύτερα τελετουργικά ευεξίας στον κόσμο.

•  Στο Κεμπέκ του Καναδά, το μοναστήρι των Αυγουστίνων (σ.σ. που λειτουργεί ως μοντέρνο πανδοχείο) προσφέρει το λεγόμενο Σιωπηλό Πρωινό, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να ξεκινήσουν την κάθε μέρα τους με αναστοχασμό. monastere.ca

•  Στο Γιουκατάν του Μεξικού, το Chablé Resort προσφέρει παραδοσιακό ατμόλουτρο και μια τελετή κάθαρσης από σαμάνο. chableresort.com

•   Στο τσέχικο spa «Tree of Life» κάποιες θεραπείες συμπεριλαμβάνουν το τελετουργικό χρήσης ζεστής ντόπιας τύρφης σε καταπλάσματα. treeoflife.cz

•  Πολλά θέρετρα του πλανήτη –συμπεριλαμβανομένου του Canyon Ranch στην Αριζόνα, του Grail Springs στον Καναδά και του Red Mountain Resort στη Γιούτα– διαθέτουν φυσικούς λαβυρίνθους για «περιπατητικό διαλογισμό». canyonranch.com, grailsprings.com, redmountainresort.com

•   Φυσικά, θρυλικό είναι το τελετουργικό των τουρκικών χαμάμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή