Μαίνεται η φωτιά στη Χαλκιδική – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάρτη – Εκκενώθηκαν σπίτια (Βίντεο – φωτογραφίες)

Μαίνεται η φωτιά στη Χαλκιδική – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάρτη – Εκκενώθηκαν σπίτια (Βίντεο – φωτογραφίες)

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής για να θέσουν υπό έλεγχο τη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στη Σιθωνία Χαλκιδικής. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Σάρτη Σιθωνίας Χαλκιδικής, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Κηρύξαμε την περιοχή της Σάρτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολύ δύσκολες συνθήκες, υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των πυροσβεστών», επισημαίνει ο κ. Τζιτζικώστας, με ανάρτησή του στο Facebook.

Μαίνεται η φωτιά στη Χαλκιδική – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάρτη – Εκκενώθηκαν σπίτια (Βίντεο – φωτογραφίες)-1

Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι επικεφαλής της αστυνομίας και ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Γιόβας, συντόνισαντην οργανωμένη απομάκρυνση λιγοστών κατοίκων που βρίσκονταν στην περιοχή, καθώς η φωτιά είχε φτάσει γύρω από τα σπίτια τους. Νωρίτερα, ορισμένοι κάτοικοι, βλέποντας τις φλόγες και τον πυκνό καπνό, πήραν την πρωτοβουλία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι μέχρι το πρωί θα τεθεί η πυρκαγιά στη Σάρτη υπό μερικό έλεγχο διατύπωσε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM.

«Μετά τις συσκέψεις που έγιναν υπό την αιγίδα του περιφερειάρχη και των συντονιστών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχουν έρθει από την Αθήνα, ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, πιστεύω ότι θα καταφέρουνε μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί να δοθεί ένας μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς και μέχρι το μεσημέρι να πάμε σε μια οριστική λύση του προβλήματος με την πυρκαγιά», τόνισε ο κ. Στεργιάδης.

Μαίνεται η φωτιά στη Χαλκιδική – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάρτη – Εκκενώθηκαν σπίτια (Βίντεο – φωτογραφίες)-2

Οπως επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η κατάσταση είναι καλύτερη, η ένταση του ανέμου έχει πέσει από τα 6 με 7 μποφόρ που ήταν το πρωί στα 4 και αυτό βοηθάει ώστε να μην έχουμε επέκταση της πυρκαγιάς στο πευκοδάσος τη περιοχής. Η ένταση των ανέμων για τη νύχτα προβλέπεται στα 3 με 4 μποφόρ, το πρωί ίσως λίγο να αυξηθεί αλλά δεν θα φτάσει τη σημερινή ένταση.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι αρκετά εκτεταμένο, ξεκινάει από το Πλατανίτσι, τις Καβουρότρυπες και φτάνει μέχρι και την περιοχή βόρεια του οικισμού της Σάρτης, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί περίπου στις 3 με 4 χιλιάδες στρέμματα. Πρόσθεσε ότι με τα τωρινά δεδομένα δεν απειλείται ο οικισμός, ωστόσο, λόγω του έντονου καπνού, έχουν παρατηρηθεί περιστατικά δυσφορίας σε ορισμένους πολίτες.

Μαίνεται η φωτιά στη Χαλκιδική – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάρτη – Εκκενώθηκαν σπίτια (Βίντεο – φωτογραφίες)-3

Ζημιές υπέστη, συμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, το κάμπινγκ στο Πλατανίτσι. 

Στο σημείο επιχειρούν 160 πυροσβέστες με 70 οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα.

Μαίνεται η φωτιά στη Χαλκιδική – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάρτη – Εκκενώθηκαν σπίτια (Βίντεο – φωτογραφίες)-4

Δεν υπάρχουν αναφορές ότι κάηκαν σπίτια εντός του οικισμού της Σάρτης και, όπως είπε ο κ. Στεργιάδης, γλίτωσαν από τις φλόγες, οι μεγάλες κατοικίες τις παρυφές του δάσους.

Εκανε επίσης γνωστό ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε όταν ξερό δέντρο στην περιοχή Καβουρότρυπες έπεσε πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ. Στη συνέχεια, πήρε φωτιά από σπινθήρες λόγω του ισχυρού ανέμου που έπνεε στην περιοχή.

Μαίνεται η φωτιά στη Χαλκιδική – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάρτη – Εκκενώθηκαν σπίτια (Βίντεο – φωτογραφίες)-5
Μαίνεται η φωτιά στη Χαλκιδική – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάρτη – Εκκενώθηκαν σπίτια (Βίντεο – φωτογραφίες)-6

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή