Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο – Ευ. Λέκκας: Περιμένουμε σεισμό 5,8 Ρίχτερ (φωτογραφίες – βίντεο)

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο – Ευ. Λέκκας: Περιμένουμε σεισμό 5,8 Ρίχτερ (φωτογραφίες – βίντεο)

5' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα γύρω από το νησί της Ζακύνθου έπειτα από την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οπως φαίνεται στις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τις τελευταίες ώρες έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να υπολογίζεται στα 4 Ρίχτερ. Το νησί συνεχίζει να ταράζεται από τους μετασεισμούς, οι οποίοι γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας.

Ο κ. Λέκκας, πήρε μέρος στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό που έλαβε χώρα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

«Από τον σεισμό της Παρασκευής δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, ανταπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός, και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε κάνει στο νησί», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο καθηγητής κ. Λέκκας.

Ακολούθως, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε», ενώ για το μέλλον την μετασεισμικής ακολουθίας τόνισε ότι «αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς, αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατά 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένο ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν και ο κύριος σεισμός. «Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός δεδομένου ότι έχουμε ένα πλήθος μετασεισμών, μικρότερων σεισμών, η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει προς το βορρά μεγαλύτερους σεισμούς γιατί έχουν γίνει σεισμοί στη Κεφαλονιά και στη Λευκάδα, προς το νότο έχει τη δυνατότητα να δώσει, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακριά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα».

Τέλος, όσον αφορά τη παραλία του Ναυαγίου όπου ο κ. Λέκκας πέταξε από πάνω από την περιοχή με ελικόπτερο ανέφερε ότι «έχουμε συνέχεια των κατολισθήσεων, αυτό είναι εμφανές, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αποτιμήσουμε πόσο μεγάλες ήταν οι κατολισθήσεις αυτές».

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο – Ευ. Λέκκας: Περιμένουμε σεισμό 5,8 Ρίχτερ (φωτογραφίες – βίντεο)-1

Στη Ζάκυνθο κατέφτασαν δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών, καθώς και ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Επίσης, στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο – Ευ. Λέκκας: Περιμένουμε σεισμό 5,8 Ρίχτερ (φωτογραφίες – βίντεο)-2
Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο – Ευ. Λέκκας: Περιμένουμε σεισμό 5,8 Ρίχτερ (φωτογραφίες – βίντεο)-3
Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο – Ευ. Λέκκας: Περιμένουμε σεισμό 5,8 Ρίχτερ (φωτογραφίες – βίντεο)-4

Στους δρόμους όλη τη νύχτα οι κάτοικοι

Στους δρόμους πέρασαν ολόκληρη τη νύχτα της Πέμπτης εκατοντάδες ανάστατοι κάτοικοι της Ζακύνθου, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, που προκάλεσε υλικές ζημιές στο νησί, χωρίς πάντως να αναφερθούν τραυματισμοί κατοίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Υλικές ζημιές έχουν υποστεί κτίρια σε όλο το νησί.

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο – Ευ. Λέκκας: Περιμένουμε σεισμό 5,8 Ρίχτερ (φωτογραφίες – βίντεο)-5

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού.

Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο.

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο – Ευ. Λέκκας: Περιμένουμε σεισμό 5,8 Ρίχτερ (φωτογραφίες – βίντεο)-6

Όλα τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, με απόφαση του Δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά.

Περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές από τον σεισμό στο Ιόνιο αναφέρθηκαν σε περιοχές της Ηλείας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές σε υδραγωγείο.

Λέκκας: Η ενέργεια κατευθύνθηκε στην Ιταλία

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι «το μέγεθος του σεισμού επαναπροσδιορίσθηκε στους 6,4 βαθμούς τελικά» και έκρινε ευτυχές το γεγονός ότι το  επίκεντρο του σεισμού, στα 34 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού, ήταν σε μεγάλη απόσταση. «Αν ο ίδιος σεισμός είχε γίνει πιο κοντά, θα είχαμε μεγάλα προβλήματα».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε πως η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι' αυτό έγινε αισθητός στη Μάλτα. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, ακριβώς στα όρια του ελληνικού τόξου.

«Υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι αλλά έχουν περάσει αρκετές ώρες και δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα» τόνισε ακόμη ο κ. Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για πλούσια μετασεισμική ακολουθία.

Ο ίδιος έκρινε ότι οι ζημιές είναι «εξαιρετικά περιορισμένες. Ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή. Οι ζημιές είναι σποραδικές και μεμονωμένες».

Δήμαρχος Ζακύνθου: Το νησί άντεξε

«Στο νησί επικρατεί πια ηρεμία. Ο κόσμος είχε βγει φυσικά στους δρόμους αλλά τώρα ήδη αρχίζουν να επιστρέφουν. Η Ζάκυνθος έχει αντισεισμική προστασία γι’ αυτό και σε κάθε μεγάλο σεισμό αντέχει» είπε πριν από λίγο ο Δήμαρχος του νησιού Παύλος Κολοκοτσάς στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε οι ζημιές εντοπίζονται σε πτώσεις τοίχων και ρωγμές, ενώ και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν αποκατασταθεί.

Τσελέντης: Θα υπάρξει ισχυρός μετασεισμός

Για μετασεισμό οποίος μπορεί να κυμανθεί από 5,8 έως και 6,1 Ρίχτερ έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης: «Αν δεν γίνει ο σεισμός αυτός δεν θα ησυχάσουμε, δήλωσε αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η όποια μετασεισμική δόνηση δεν θα έχει υλικές ζημιές.

Αισθητός σε Μάλτα, Ιταλία, Αλβανία και Λιβύη

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλα νησιά του Ιονίου, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο καθώς και στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αλβανία, ακόμη και στη Λιβύη.

Κατά την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Il Messaggero, η πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση από θορυβημένους πολίτες.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί τσουνάμι, πάντως το Ευρωμεσογειακό Κέντρο ανέφερε μέσω Twitter ότι δεν αναμενόταν παρά μόνο μια μικρή άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, κατά περίπου 20 εκατοστά κατά τόπους.

Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είχαν χτυπηθεί τον Αύγουστο του 1953 από μια ακολουθία ισχυρών σεισμών, με πάνω από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, προκαλώντας επίσης μεγάλες υλικές καταστροφές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή