Καθυστερημένη ομολογία για Κασόγκι

Καθυστερημένη ομολογία για Κασόγκι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουν τέλος οι αλλαγές της επίσημης σαουδαραβικής θέσης για την πολύκροτη υπόθεση Κασόγκι. Στην αρχή, το Ριάντ επέμενε ότι ο δημοσιογράφος βγήκε ζωντανός από το σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης στις 2 Οκτωβρίου, όταν θεάθηκε για τελευταία φορά. Στη συνέχεια, αναγνώρισε μεν ότι σκοτώθηκε εντός προξενείου, αλλά υποστήριξε ότι αυτό ήταν η κατάληξη ενός άγριου καβγά.

Χθες, υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής, ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι, με βάση τις πληροφορίες που παρέσχε η Αγκυρα, η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι ήταν «προμελετημένη ενέργεια». Συνολικά 18 ύποπτοι, όλοι Σαουδάραβες, έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται για τη δολοφονία του Κασόγκι, χωρίς ωστόσο να έχει αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε την πίεση της κυβέρνησής του στον σαουδαραβικό θρόνο. «Υπάρχουν ερωτήματα που εξακολουθούν να είναι αναπάντητα», τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. «Ποιοι είναι οι 18 που έχουν συλληφθεί; Ποιος τους έδωσε εντολές; Ακόμη δεν έχει εντοπιστεί το πτώμα του Κασόγκι. Πού βρίσκεται;». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διευκρίνισε ότι η χώρα του δεν προτίθεται προς το παρόν να φέρει το ζήτημα σε διεθνές δικαστήριο, αλλά θα βοηθήσει με κάθε τρόπο την έρευνα αν τα διεθνή δικαστήρια αναλάβουν από μόνα τους την πρωτοβουλία.

Επικαλούμενο δύο ανώνυμες πηγές, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών μοιράστηκαν με τη διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ τις ενδείξεις που έχουν συγκεντρώσει για τη δολοφονία του Κασόγκι, «κυρίως βίντεο και ηχογραφήσεις». Στο μεταξύ, αντιφατικές είναι οι πληροφορίες του τουρκικού Τύπου γύρω από τις έρευνες των διωκτικών αρχών στο πηγάδι του σαουδαραβικού προξενείου όπου υπάρχουν υποψίες ότι πέταξαν το πτώμα του Κασόγκι. Κατά τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, οι Τούρκοι ερευνητές άδειασαν το πηγάδι και περιμένουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων για το περιεχόμενό του. Ωστόσο, η επίσης φιλοκυβερνητική Sabah ισχυρίζεται ότι οι Σαουδάραβες δεν έχουν ακόμη δώσει την άδειά τους για να ξεκινήσει η έρευνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή