Εκτός επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το 2022 τα ελληνικά ομόλογα, λέει η Citigroup

Εκτός επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το 2022 τα ελληνικά ομόλογα, λέει η Citigroup

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί από το 2019 και για την επόμενη τετραετία, εκτιμά η Citigroup σε έκθεσή της, επισημαίνοντας πως η πορεία της θα εξαρτηθεί από εάν θα ανακτηθεί ή όχι η επενδυτική εμπιστοσύνη, ενώ τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός «επενδυτικής βαθμίδας» έως το 2022, τουλάχιστον.

Οπως επισημαίνει η Citi, το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί σε μέτριους ρυθμούς και θα αυξηθεί κατά 2% το 2018, που θα είναι και η καλύτερη επίδοση από το 2007, ενώ θα επιβραδυνθεί και πάλι τα επόμενα τέσσερα χρόνια καθώς η συνεχιζόμενη δημοσιονομική λιτότητα, λόγω των στόχων που έχουν τεθεί για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, θα συνεχίσει να «βαραίνει» την ανάπτυξη. Για το 2019 εκτιμά πως η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1,6%, τη διετία 2020-2021 θα βρεθεί στο 1,3%, ενώ το 2022 θα ανακάμψει ελαφρώς στο 1,4%. Η αμερικανική τράπεζα τονίζει πάντως ότι το περιθώριο σφαλμάτων γύρω από αυτές τις προβλέψεις είναι μεγάλο, καθώς οι μεταβολές των επιπέδων εμπιστοσύνης μεταξύ ξένων επενδυτών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικά υψηλότερα / χαμηλότερα αναπτυξιακά αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Citi σημειώνει πως η υποτονική εικόνα της ανάπτυξης εξακολουθεί να καθιστά αμφίβολη τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, ακόμα και μετά τη συμφωνία ελάφρυνσής του. Η προθυμία των Ευρωπαίων πιστωτών να στηρίξουν την Ελλάδα –ενδεχομένως επιτρέποντας λιγότερο φιλόδοξους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, εάν οι σημερινοί αποδειχθούν ανέφικτοι– θα παραμείνει κρίσιμη για την αξιολόγηση της ικανότητας της Ελλάδας να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Τέλος, η Citi προβλέπει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν εκτός επενδυτικού βαθμού για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τουλάχιστον, καθώς η S&P θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα και στο ΒΒ –με θετικές προοπτικές σε αυτό διάστημα–, ενώ η Moody’s θα προχωρήσει επίσης σε αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα και στο Β2 με σταθερές προοπτικές μέσα στους επόμενους εννέα μήνες. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, θα κυμανθούν σε μέσο όρο άνω του 4% έως το 2022. Συγκεκριμένα, για φέτος εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν στο 4,24% , το 2019 θα αυξηθούν στο «ακριβό» 4,76%, το 2020 στο 4,36%, το 2021 θα υποχωρήσουν στο 3,97%, ενώ το 2022 θα επιστρέψουν στο 4,26%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή