Ντράγκι: Είμαι αισιόδοξος ότι Ρώμη και Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε συμφωνία

Ντράγκι: Είμαι αισιόδοξος ότι Ρώμη και Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε συμφωνία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρκετά σκληρό και κατηγορηματικό τόνο μίλησε, χθες, για την πατρίδα του την Ιταλία ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Συνέστησε στη Ρώμη απερίφραστα να μην αμφισβητεί το θεσμικό πλαίσιο του ευρώ και να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωζώνης. Δήλωσε, πάντως, αισιόδοξος πως τελικά θα έρθουν σε κάποιου είδους συνεννόηση η Ρώμη και οι Βρυξέλλες γύρω από τον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Η Κομισιόν απέρριψε τον επίμαχο προϋπολογισμό επειδή προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% για το επόμενο έτος.

Ερωτώμενος με ποιο τρόπο θα μπορούσε ο κυβερνητικός συνασπισμός Ντι Μάιο – Σαλβίνι να βοηθήσει τις ιταλικές τράπεζες, που διακρατούν μεγάλο όγκο ιταλικών ομολόγων, ο κ. Ντράγκι απήντησε πως «θα μπορούσαν να δοθούν πολλές απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση, αλλά η πρώτη που έρχεται στο μυαλό είναι να χαμηλώσει τους τόνους και να μην αμφισβητεί το θεσμικό πλαίσιο του ευρώ». Αναφερόμενος, άλλωστε, στην άνοδο που σημειώνει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, ο κ. Ντράγκι προέβη σε ακόμη μία σύσταση προς τη Ρώμη, καλώντας την «να εφαρμόσει πολιτικές που οδηγούν σε μείωση τα spreads».

Ο κ. Ντράγκι έχει τοποθετηθεί και παλαιότερα στο ακανθώδες θέμα της Ιταλίας. Αυτή τη φορά, όμως, έχουν μεσολαβήσει η υποβάθμιση του χρέους της από τον οίκο Moody’s, η απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν και η παραδοχή του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, πως η άνοδος του κόστους δανεισμού μπορεί να πλήξει τις ιταλικές τράπεζες και να μειώσει την κερδοφορία τους. Σύμφωνα, πάντως, με τον Ιταλό πρόεδρο της ΕΚΤ, τα προβλήματα που μεταδόθηκαν σε άλλες αγορές ομολόγων πέραν της Ιταλίας είναι πολύ περιορισμένα και ο αντίκτυπος της ιταλικής κρίσης θα είναι περιορισμένος. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις των Ντι Μάιο και Σαλβίνι, αντιπροέδρων της ιταλικής κυβέρνησης, που επιχείρησαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές αλλά και την κοινή γνώμη της Ιταλίας υποσχόμενοι μέτρα για την προστασία των ιταλικών τραπεζών και διαψεύδοντας τις φημολογίες πως σχεδιάζουν έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε νωρίτερα πως η κυβέρνηση θα παρέμβει αν χρειαστεί βοήθεια κάποια τράπεζα ή επιχείρηση. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως οποιαδήποτε βοήθεια χορηγηθεί θα είναι διαφορετική από τις παρεμβάσεις στις οποίες είχε προβεί παλαιότερα το ιταλικό κράτος. Την ίδια υπόσχεση έδωσε και ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 ore. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ρώμη δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις πιέσεις των Βρυξελλών και να αλλάξει τον επίμαχο στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019. Σε άλλη συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Ντι Μάιο τόνισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Τόνισε, ωστόσο, πως «οι αγορές δεν ανησυχούν για το κατά πόσον θα σεβαστεί η Ιταλία τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. αλλά για το ψευδές αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο η Ρώμη θέλει να φύγει από το ευρώ και την Ε.Ε.» και υπογράμμισε ότι «αυτό δεν ισχύει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή