Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στη Χαλκιδική – Κλειστά για προληπτικούς λόγους τα σχολεία στη Σάρτη (φωτογραφίες-βίντεο)

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στη Χαλκιδική – Κλειστά για προληπτικούς λόγους τα σχολεία στη Σάρτη (φωτογραφίες-βίντεο)

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστά, για προληπτικούς λόγους, παρέμειναν και σήμερα τα σχολεία στην Σάρτη Χαλκιδικής, όπου ξέσπασε χθες μεγάλη πυρκαγιά και όπου αυτή την ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Σάρτης Μιχάλης Σπανός, «αποφασίστηκε τα σχολεία να μείνουν και σήμερα κλειστά για να αποφευχθούν τυχόν αναπνευστικά προβλήματα στους μαθητές λόγω του πυκνού καπνού που είχε σκεπάσει επί ώρες την περιοχή».

«Πολλοί από τους κατοίκους οι οποίοι έφυγαν χθες από το χωριό φοβούμενοι την επέκταση της φωτιάς, έχουν επιστρέψει και πλέον έχουμε μια καλή εικόνα της κατάστασης», συμπλήρωσε ο κ.Σπανός. Στην περιοχή ωστόσο εξακολουθούν να επιχειρούν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, 70 οχήματα της Πυροσβεστικής με 160 πυροσβέστες και πεζοπόρα τήματα.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε τη Δημοτική Κοινότητα Συκέας και την Τοπική Κοινότητα Σάρτης της Δημοτικής Ενότητας Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδική, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στη Χαλκιδική – Κλειστά για προληπτικούς λόγους τα σχολεία στη Σάρτη (φωτογραφίες-βίντεο)-1

Οι επίγεις δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν ολονύχτια μάχη για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς έχοντας για σύμμαχό τους τον καιρό, καθώς οι άνεμοι τις τελευταίες ώρες είχαν εξασθενήσει.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα φαίνεται να είναι καλύτερη, ενώ δεν υπήρξε κάποιο νεότερο πύρινο μέτωπο. 

Η κινητοποίηση από την πρώτη στιγμή υπήρξε γιγαντιαία και στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης επιχείρησαν 160 πυροσβέστες με 70 υδροφόρα οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα, από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο.

Ακόμη, στην περιοχή έφτασαν τρία ερπυστριοφόρα του στρατού και στρατιώτες για να συμβάλουν στην κατάσβεση, ενώ επιχείρησαν από αέρος τέσσερα αεροσκάφη CANADAIR, δύο ελικόπτερα μεσαίου τύπου και ένα συντονιστικό ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στη Χαλκιδική – Κλειστά για προληπτικούς λόγους τα σχολεία στη Σάρτη (φωτογραφίες-βίντεο)-2

Στο έργο της κατάσβεσης και της υποστήριξης της τοπικής κοινότητας συνδράμουν με μέσα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Σιθωνίας, το ΓΕΕΘΑ, η ΕΛΑΣ, το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή και το ΕΚΑΒ.

Η Ελληνική Αστυνομία απέκλεισε την κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού-Συκιάς, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους πολίτες και τους οδηγούς, που κινούνται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στη Χαλκιδική – Κλειστά για προληπτικούς λόγους τα σχολεία στη Σάρτη (φωτογραφίες-βίντεο)-3

Χθες, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας κήρυξε τη Σάρτη Σιθωνίας Χαλκιδικής σε κατάταση έκτακτης ανάγκης ενώ σε συνεργασία με τον επικεφαλής της αστυνομίας και τον υπαρχηγό επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνο Γιόβα, συντόνισαν την οργανωμένη απομάκρυνση λιγοστών κατοίκων που βρίσκονταν στην περιοχή, καθώς η φωτιά είχε φτάσει γύρω από τα σπίτια τους.

Νωρίτερα, ορισμένοι κάτοικοι, βλέποντας τις φλόγες και τον πυκνό καπνό, πήραν την πρωτοβουλία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στη Χαλκιδική – Κλειστά για προληπτικούς λόγους τα σχολεία στη Σάρτη (φωτογραφίες-βίντεο)-4
Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στη Χαλκιδική – Κλειστά για προληπτικούς λόγους τα σχολεία στη Σάρτη (φωτογραφίες-βίντεο)-5

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή