Ερωτήματα για τις δαπάνες στο προσφυγικό από το Ποτάμι

Ερωτήματα για τις δαπάνες στο προσφυγικό από το Ποτάμι

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «γκρίζα σημεία» στη διαχείριση των χρημάτων που προορίζονται για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, και για απαντήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης από τις οποίες ανακύπτουν νέα ερωτήματα «πρόσθετα από αυτά που έχουν ανακύψει και έχουν κινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης», κάνει λόγο το Ποτάμι, με αφορμή τα έγγραφα που γνωστοποιήθηκαν από συναρμόδια υπουργεία έπειτα από ερώτηση βουλευτών του.

«Πολλές εκατοντάδες συμβάσεις έγιναν με απευθείας ανάθεση, πραγματοποιήθηκαν ανανεώσεις συμβάσεων –έως και 45 φορές– στους ίδιους ανθρώπους, έγιναν αναθέσεις “μέσω διαπραγματεύσεων” χωρίς δημόσιες προκηρύξεις. Αυτά συνθέτουν τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται για δύο και πλέον χρόνια», τονίζεται χαρακτηριστικά από την Κ.Ο. του κόμματος, της οποίας ηγείται ο κ. Στ. Θεοδωράκης και αφού μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι το 80% του ποσού των συμβάσεων αφορά τον τομέα της σίτισης στα hotspots των νησιών:

«Για τα hotspots των νησιών Λέσβου, Σάμου και Κω έχουν συνολικά συναφθεί σε δύο χρόνια 302 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 30,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,9 εκατ. αφορούν συσσίτια που έχουν δοθεί χωρίς δημόσιους διαγωνισμούς σε μόλις 4 εταιρείες. Στα αξιοσημείωτα είναι και πως «στις περισσότερες περιπτώσεις συμβάσεων που έχουν συναφθεί στην Αττική, δεν αναγράφονται η χρονική διάρκεια των συμβάσεων, ούτε ο αριθμός των ατόμων που σιτίστηκαν. Οι εν λόγω συμβάσεις έχουν συνολική αξία 31,4 εκατ. ευρώ». Παραλλήλως τονίζεται: «Ερωτήματα προκύπτουν για τις δαπάνες για τις υποδομές: Για τις δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα δαπανήθηκαν σχεδόν 19 εκατ. ευρώ με 594 συμβάσεις, οι περισσότερες με απευθείας αναθέσεις ή με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή