Διαφωνία για την κατάσταση στα πανεπιστήμια

Διαφωνία για την κατάσταση στα πανεπιστήμια

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον πρώην υπουργό Παιδείας και συνάδελφό του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεώργιο Μπαμπινιώτη επιτέθηκε χθες με σφοδρότητα ο νυν υπουργός Κώστας Γαβρόγλου. Ο λόγος είναι η πρόταση του κ. Μπαμπινιώτη να κλείσουν προσωρινά τα ΑΕΙ έως ότου ληφθούν μέτρα για την προστασία τους, και με την παρέμβαση της Αστυνομίας.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου ύστερα από συνάντηση που είχε με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανέφερε ότι «οι λύσεις πρέπει να προκύψουν μέσα από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η πολιτεία δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Διαφωνούμε με το Αστυνομία παντού». Ωστόσο, επιτέθηκε στον κ. Μπαμπινιώτη συνδέοντας τις θέσεις του, όπως διατυπώθηκαν σε πρόσφατο άρθρο του στον ιστότοπο protagon.gr, με την πρόσφατη ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την Παιδεία. «Μάλλον ο κύριος Μπαμπινιώτης έχει ελλιπή ενημέρωση και βεβαίως ο χρονικός συνδυασμός το να γίνεται αυτό μία μέρα μετά το κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη να γίνουν όλα τα Ιδρύματα αστυνομοκρατούμενα δεν βοηθάει κανέναν μας. Αυτό, όμως, που μου κάνει εντύπωση είναι το εξής: ξέρετε ο κύριος Μπαμπινιώτης υπήρξε για σύντομο χρονικό διάστημα υπουργός Παιδείας. Ηταν υπουργός Παιδείας όταν έγιναν δυο συγκλονιστικά πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Πρώτον το “κούρεμα”, θυμάστε το “κούρεμα” των ομολόγων.

Τα πανεπιστήμια από 120 εκατ. αποθεματικά που είχαν, έπεσαν στα 33 εκατ. Ηρθαν τότε, όλοι οι πρυτάνεις στον κύριο Μπαμπινιώτη και του ζήτησαν μία μέρα να κλείσει το πανεπιστήμιο για συμβολικούς λόγους και ο κ. Μπαμπινιώτης αρνήθηκε», είπε ο κ. Γαβρόγλου. Και πρόσθεσε, με ένταση: «Το άλλο είναι όταν ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε σε διαθεσιμότητα χιλιάδες εργαζόμενους διοικητικούς και στα πανεπιστήμια. Και τότε ζητήθηκε για λόγους συμβολικούς να κλείσουν τα πανεπιστήμια και ο κύριος Μπαμπινιώτης πάλι αρνήθηκε. Λέω, λοιπόν, ότι πρέπει κανείς να σέβεται και την ιστορία του –όλοι μας, όχι μόνο ο κ. Μπαμπινιώτης– και να υπάρχει μία στοιχειώδης συνέπεια. Εγώ λέω ότι το αίτημα να κλείσουν όλα τα πανεπιστήμια, αυτή τη στιγμή, δεν βοηθάει ούτε τη δημοκρατία αλλά ούτε και μία δημοκρατική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολύ συγκεκριμένα πανεπιστήμια, γιατί ας μην τα γενικεύουμε όλα. Κι αυτό, αν θέλετε, είναι η κριτική μου στον κύριο Μπαμπινιώτη και η κριτική μου στον κύριο Μητσοτάκη. Οτι θέλουν να προβάλουν μία χώρα όπου τα πανεπιστήμιά της είναι ρημαδιό. Δεν είμαστε μία τέτοια χώρα, δεν είμαστε με κανένα τρόπο και σας προκαλώ να πάτε να δείτε τα πανεπιστήμια και όχι τις τρεις εστίες για τις οποίες από την άλλη βδομάδα θα υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις».

Ως προς τη συνάντηση του υπουργού με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η διάσταση απόψεων των δύο πλευρών ήταν αναμενόμενη. «Οι φοιτητές της ΔΑΠ θέλουν μια πολύ πιο έντονη παρουσία της Αστυνομίας. Επίσης, υπάρχει θέση της ΔΑΠ για μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ, με την οποία διαφωνούμε», πρόσθεσε ο υπουργός. «Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δέσμια των ιδεοληψιών της, οι οποίες ήδη έχουν ηττηθεί στην κοινωνία, καταδικάζοντας τα πανεπιστήμια σε μια διαρκώς φθίνουσα πορεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΔΑΠ.

Στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια στιγμή, τις 500 προσεγγίζουν οι υπογραφές πανεπιστημιακών σε κείμενο με το οποίο ζητούν από την Πολιτεία να προστατεύσει το ΑΠΘ από τους εμπόρους ναρκωτικών. Από την άλλη, η χθεσινή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη και στο ΑΠΘ ερμηνεύεται και ως προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων για την έκταση που έχει πάρει η διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή