Το καλό πρόσωπο των πανεπιστημίων

Το καλό πρόσωπο των πανεπιστημίων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια περίοδο κατά την οποία η μαθησιακή διαδικασία και η παροχή επιστημονικής γνώσης στα πανεπιστήμια επισκιάζονται από γεγονότα όπως η διακίνηση ναρκωτικών στους χώρους των ΑΕΙ, οι πάσης φύσεως δραστηριότητες εξωσχολικών περιθωριακών ομάδων κ.λπ., στη «φωτεινή πλευρά του φεγγαριού» φοιτητές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με στόχο την αναμόρφωση του πληττόμενου εκπαιδευτικού συστήματος. Αφιερώνουν εθελοντικά τον χρόνο τους, μελετούν νέες παιδαγωγικές μεθόδους και αξιοποιούν την τεχνολογία για να αφήσουν πίσω τους ένα καλύτερο μαθησιακό περιβάλλον για τις επόμενες γενιές.

Σε αυτό το πλαίσιο ένας εκπαιδευτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με την επωνυμία Afixis, ο οποίος ιδρύθηκε το 2014 από δύο φοιτητές της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, σχεδιάζει και προωθεί πρωτοποριακά προγράμματα για μαθητές όλων των ηλικιών.

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο οργανισμός  δραστηριοποιείται πανελλαδικά, έχοντας συνεισφέρει έως τώρα στην ενίσχυση περισσότερων από 3.500 χιλιάδων φοιτητών και μαθητών. Στις πρωτοβουλίες εντάσσεται το «Afixis Hackathon», διαγωνισμός προγραμματισμού και πληροφορικής που θα διεξαχθεί στις 9-11 Νοεμβρίου 2018 στους χώρους του «accelerator OK!Thess», στη Θεσσαλονίκη, όπου νέοι άνω των 18 καλούνται να δημιουργήσουν ομάδες 2 έως 4 ατόμων και εντός 3 ημερών να προγραμματίσουν και να σχεδιάσουν ένα νέο project. Σύμφωνα με τους οργανωτές, σκοπός είναι η ευφυής και απλή λύση ενός προβλήματος της επιλογής των συμμετεχόντων ή ο πειραματισμός με μια νέα τεχνολογία προγραμματισμού και design.

Πέραν του διαγωνισμού, το «Afixis» προωθεί μέχρι στιγμής τρία ακόμα προγράμματα και συγκεκριμένα:

• Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ), που αποτελεί ένα παιχνίδι ρόλων – μία ακριβής προσομοίωση της λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων και της νομοθετικής διαδικασίας στη χώρα μας. Απευθύνεται σε φοιτητές ηλικίας 18-30 ετών από κάθε γωνιά του πλανήτη και διοργανώνεται ως συνέδριο σε ετήσια βάση στην Αθήνα από το 2013. Φέτος θα διεξαχθεί στην Παλαιά Βουλή, στις 15-18 Μαρτίου 2019.

• Οι Εικονικές Δίκες «Πρωταγόρας»: πρόκειται για μία προσομοίωση δικαστηρίου για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που απευθύνεται σε κάθε σχολική μονάδα στην Ελλάδα και που σύντομα θα επεκταθεί και στο εξωτερικό, με πρώτο στόχο την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο φετινός διαγωνισμός για σχολεία θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2019 στην Αθήνα.

• Το World Academic Expo (WAVE): είναι  ένα συνδυαστικό εκπαιδευτικό και επιχειρηματικό συνέδριο για ηλικίες 18 και άνω. Απευθύνεται σε φοιτητές και ερευνητές, τους οποίους καλεί να παρουσιάσουν το ερευνητικό τους έργο και να συμμετέχουν ταυτόχρονα στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας του συνεδρίου, όπου θα έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες και φορείς (πανεπιστήμια, ιδρύματα, startups, εταιρείες) κάθε κλάδου που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν την ιδέα τους. Φέτος θα διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2019 στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή