Πιο κοντά στην υλοποίηση η επένδυση στα κτήματα Καμπά

Πιο κοντά στην υλοποίηση η επένδυση στα κτήματα Καμπά

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από πολύμηνη αναμονή, εντέλει η επένδυση της REDS για την ανάπτυξη των πρώην κτημάτων Καμπά, στην Κάντζα της Παλλήνης, ξεπέρασε ακόμα ένα σημαντικό εμπόδιο. Συγκεκριμένα, εξασφάλισε τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα πολεοδομηθεί η έκταση των 315 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βήμα, καθώς πλέον θα ξεκινήσει η διαδικασία της επεξεργασίας του Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να προκύψουν και οι ακριβείς όροι δόμησης για την επένδυση των 220 εκατ. ευρώ, για την οποία οι προσπάθειες αδειοδότησης χρονολογούνται ήδη από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι η έκδοση της οικοδομικής άδειας είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί εντός του 2020, δίνοντας έτσι επαρκή χρόνο στην εταιρεία προκειμένου να οριστικοποιήσει τις αρχιτεκτονικές μελέτες και κυρίως για να αντλήσει χρηματοδότηση, είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού είτε μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή. Δεν αποκλείεται δε να επιχειρηθεί ακόμα και η πλήρης πώληση του έργου, εφόσον εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες άδειες, χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει κάποια «βιασύνη» για τη λήψη οριστικών αποφάσεων, καθώς πολλά θα κριθούν και από τη ζήτηση που θα προκύψει για το ακίνητο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες, και συγκεκριμένα τον προηγούμενο Ιούνιο, η επένδυση της θυγατρικής του ομίλου «Ελλάκτωρ» στον κλάδο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων είχε εξασφαλίσει και τη θετική ψήφο του Δήμου Παλλήνης, ο οποίος αρχικά εμφανιζόταν αντίθετος στην επένδυση, αλλά την τελευταία διετία βρέθηκε κοινός τόπος συνεννόησης με τη REDS, με αποτέλεσμα να διαφοροποιηθεί και η στάση της δημοτικής αρχής. Μεταξύ άλλων, η εισηγμένη πρόκειται να υλοποιήσει έργα 6 εκατ. ευρώ στον δήμο.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι πλέον η στόχευση της REDS δεν αφορά μόνο την ανάπτυξη ενός εμπορικού και ψυχαγωγικού πόλου, αλλά περισσότερο μια μεικτή χρήση, η οποία θα συνδυάζει εργασία, εμπόριο, εστίαση και ψυχαγωγία/πολιτισμό. Υπό αυτήν την έννοια, θα πρόκειται για ένα μοναδικό στην Ελλάδα έργο.

Συγκεκριμένα, με βάση την πολεοδομική μελέτη, από τα συνολικά 132.815 τ.μ. εκμεταλλεύσιμης επιφάνειας, περίπου 80.000 τ.μ. δομήσιμης επιφάνειας που θα προκύψουν, περί τις 30.000-40.000 τ.μ. θα αφορούν χώρους γραφείων, ενώ στο έργο θα περιλαμβάνονται επίσης κινηματογραφικές αίθουσες, καταστήματα, καφέ, εστιατόρια και πιθανώς και ξενοδοχείο. Οι δε κοινόχρηστοι χώροι θα ανέρχονται σε 53.115 τ.μ.

Πριν από λίγους μήνες, ο κ. Γιάννης Μωραΐτης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωνε στην «Κ» ότι «στόχος μας είναι να κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το μόνο που θα κατορθώσουμε είναι να “υδροκεφαλίσουμε” την αγορά, στερώντας έσοδα τόσο από εμάς όσο και από τους ανταγωνιστές μας». Με δεδομένο ότι σε κοντινή απόσταση, και συγκεκριμένα στη Γυαλού των Σπάτων, η REDS λειτουργεί ήδη το επιτυχημένο εμπορικό πάρκο Smart Park, κι ενώ, μέσω της Αττικής Οδού, το The Mall Athens απέχει λίγα λεπτά, είναι σαφές ότι η επιλογή ανάπτυξης ενός νέου εμπορικού κέντρου επιφάνειας άνω των 30.000-40.000 τ.μ., στην Κάντζα, θα ήταν εγγενώς δύσκολο να πετύχει χωρίς να περικόψει έσοδα και να απορροφήσει πιθανούς χρήστες από τους έτερους εμπορικούς πόλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή