Πρώτα οι μπίζνες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Tριντό το είπε πεντακάθαρα: Δεν μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία πώλησης όπλων αξίας άνω των 12 δισ. δολαρίων στο Ριάντ, γιατί είναι δεμένος με συμβόλαια, και αν τα «σπάσει», οι Καναδοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν πολλά.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ το έθεσε πιο κομψά και σαφώς πιο αμήχανα, δίνοντας, ως πρόεδρος του σοσιαλιστικού-εργατικού κόμματος, μια κοινωνική πινελιά στην απόφαση να μην ακυρώσει τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία αξίας 1,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή πέντε πολεμικών πλοίων σε ναυπηγείο της

Ανδαλουσίας. Αφού κατήγγειλε την τρομερή, όπως είπε, δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε ότι η δουλειά του είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ισπανών, οι οποίοι ειδικά στην περιοχή της Ανδαλουσίας υποφέρουν από την ανεργία.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ανάλογα σκέφτονται οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Αμερικανοί, ίσως κι εμείς αν έχουμε ανοίξει μπίζνες με τους Σαουδάραβες. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα λοιπόν, το έχουμε εμπεδώσει ότι «business comes first» σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, ακόμη πιο δολοφονικές και σίγουρα πιο μαζικές.

Και αυτές ακριβώς οι μπίζνες, που… προηγούνται, θρέφουν και συντηρούν το θράσος του πρίγκιπα ο οποίος περιφερόταν περιχαρής στο οικονομικό φόρουμ στο Ριάντ, δηλώνοντας ότι «οι ένοχοι γι’ αυτό το οδυνηρό περιστατικό θα τιμωρηθούν όπως αρμόζει».

Ενώ κάθε μέρα δημοσιοποιούνται φρικτές λεπτομέρειες για τη δολοφονία του Κασόγκι, πώς οργανώθηκε και πώς προσπάθησαν να τη συγκαλύψουν, ο πρίγκιπας δεν αγχώνεται – δεν πιστεύω κανείς να υποστηρίζει ότι οι πράκτορες, οι στρατιωτικοί, ο πρόξενος, οι σύμβουλοι του πρίγκιπα, όσοι συμμετείχαν στην υπόθεση, έδρασαν εν αγνοία του.

Είναι μάλιστα τέτοιο το θράσος και η αίσθηση της παντοδυναμίας του, που έσυρε τον γιο του δολοφονημένου δημοσιογράφου στο παλάτι για να τον συλλυπηθεί μπροστά στις κάμερες. Δεν νομίζω ότι έχω δει βλέμμα πιο συντετριμμένο, πιο παγωμένο, πιο τρομαγμένο, πιο απελπισμένο από αυτό του γιου του Κασόγκι ενώ δίνει το χέρι του στον πρίγκιπα. Αλλά τέτοια σχόλια αποτροπιασμού και οδύνης δεν ταιριάζουν στους ηγέτες της Δύσης που υπογράφουν επωφελείς για τις χώρες τους συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων· ταιριάζουν μόνο σε μας τους απλούς πολίτες που ευτυχώς μας σοκάρει ακόμα η ιδέα του διαμελισμού ενός ανθρώπου επειδή ασκεί κριτική σε ένα καθεστώς.

Οταν πριν από τρία χρόνια ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναδείχθηκε διάδοχος του θρόνου, η Δύση τον υποδέχθηκε με ενθουσιασμό. Δεκάδες άρθρα και αφιερώματα στα ΜΜΕ, σε ολόκληρο τον κόσμο, έκαναν λόγο για έναν μεταρρυθμιστή που θα επιφέρει σπουδαίες τομές στην υπερσυντηρητική Σαουδική Αραβία. Οπως και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, οι ηγέτες της Δύσης έπεσαν έξω. Και πάλι όμως, θα κάνουν τα στραβά μάτια. Είπαμε: «Βusiness comes first».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή