Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Μία νέα «κούρσα όπλων» έχει ξεκινήσει

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Μία νέα «κούρσα όπλων» έχει ξεκινήσει

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης, σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύθηκε στους New York Times, εξαπέλυσε δρυμία κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ για την απόφαση του να αποχωρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες απο τη Συνθήκη για την Μη Διασποράς των Πυρηνικών Οπλων, την οποία είχε υπογράψει ο ίδιος μαζί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν.

Ο Γκορμπατσόφ εκφράζει την άποψη οτι «δεν θα υπάρξει νικητής από έναν πόλεμο εναντίων όλων», αναφερόμενος στη στάση του Αμερικανού Προέδρου στο θέμα των πυρηνικών ενώ προειδοποιεί ότι «οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν εκτοξευθεί σε αστρονομικά επίπεδα».

Την ίδια στιγμή τονίζει ότι αντιμετωπίζοντας αυτή τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη διεθνή σκηνή, «δεν πρέπει να παραιτηθούμε, δεν πρέπει να παραδοθούμε».

Ακολουθεί μεταφρασμένο ολόκληρο το άρθρο του: 

«Τριάντα χρόνια πριν, μαζί με τον Πρόεδρο Ροναλντ Ρίγκαν υπογράψαμε στην Ουάσινγκτον τη συνθήκη ΗΠΑ – Σοβιετικής Ενωσης για την απόσυρση των πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς. Για πρώτη φορά στην ιστορία, δύο τύποι πυρηνικών όπλων αποσύρθηκαν και καταστράφηκαν.

Αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Το 1991 ακολούθησε η Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Οπλων – την οποία υπέγραψε η Σοβιετική Ενωση με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους – η συμφωνία μας για δραστικές μειώσεις στα τακτικά πυρηνικά όπλα, αλλά και η υπογραφή της Νέας Συνθήκης για τη Μείωση των Στρατηγικών Οπλων από τους προέδρους της Ρωσίας και των ΗΠΑ το 2010.

Προφανώς και ακόμα υπάρχουν πολλά πυρηνικά όπλα στον κόσμο, αλλά τα αμερικανικά και ρώσικα οπλοστάσια είναι μόνο ένα μέρος αυτού που ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Στο Συνέδριο για την Εξέταση Μη Διάσπορας των Πυρηνικών το 2015, η Ρωσία και η Αμερική ανέφεραν στη διεθνή κοινότητα ότι το 85% των οπλοστασίων τους είχε τεθεί εκτός λειτουργίας και σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί.

Σήμερα, αυτό το τεράστιο κατόρθωμα, για το οποίο οι χώρες μας μπορούν να είναι δικαιωματικά υπερήφανες, κινδυνεύει. Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το πλάνο των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (I.N.F.) και τη πρόθεση της χώρας του να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Με ρωτούν αν αισθάνομαι πικρία βλέποντας να φθάνουν στο τέλος τους όλα όσα δούλεψα για να επιτύχω. Δεν πρόκειται όμως για ένα προσωπικό ζήτημα. Διακυβεύονται πολλά περισσότερα.

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Μία νέα «κούρσα όπλων» έχει ξεκινήσει-1

Μία… νέα κούρσα όπλων μόλις ανακοινώθηκε. Η Συνθήκη I.N.F. δεν είναι το πρώτο θύμα της στρατιωτικοποίησης των διεθνών υποθέσεων. Το 2002 οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τη Συνθήκη Αντιβαλλιστικών Πυραύλων, ενώ φέτος αποχώρησαν και απο τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν εκτοξευθεί σε αστρονομικά επίπεδα και συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ως πρόσχημα για την αποχώρηση τους από τη Συνθήκη  I.N.F, οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν τις υποτιθέμενες ρωσικές παραβιάσεις μερικών εκ των όρων της συνθήκης. Η Ρωσία έχει εγείρει παρόμοιους προβληματισμούς σχετικά με τη συμμόρφωση της Αμερικής στους όρους της συνθήκης, ενώ παράλληλά προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων, ώστε να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή συμφωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια αποφεύγουν μία τέτοιου είδους συζήτηση και πλέον, νομίζω, ότι είναι ξεκάθαρο το γιατί.

Η ύπαρξη επαρκής πολιτικής βούλησης θα μπορούσε να επιλύσει οποιαδήποτε προβλήματα συμμόρφωσης. Οπως όμως έχουμε δει τα τελευταία δύο χρόνια, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ  έχει έναν πολύ διαφορετικό στόχο στο μυαλό του. Την αποδέσμευση της χώρας από οποιονδήποτε περιορισμό και υποχρέωση, όχι μόνο σχετικά με τους πυρηνικούς πυραύλους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία καταστροφής ενός ολόκληρου συστήματος διεθνών συνθηκών και συμφωνιών, οι οποίες λειτούργησαν ως θεμέλιοι λίθοι για την ειρήνη και την ασφάλεια, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρόλα αυτά είμαι πεπεισμένος ότι όσοι ελπίζουν ότι θα επωφεληθούν από μία τέτοια εξέλιξη, στην οποία κάθε χώρα θα ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τα δικά της συμφέροντα, είναι βαθιά λανθασμένοι. Δεν θα υπάρξει νικητής σε έναν ''πόλεμο εναντίον όλων", ειδικά αν καταλήξει σε πυρηνική σύρραξη, μία πιθανότητα που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μία αδυσώπητη κούρσα όπλων, διεθνών εντάσεων, εχθρικότητας και δυσπιστίας στην παγκόσμια κοινότητα, μόνο θα αυξήσει αυτό το ρίσκο.

Είναι πολύ αργά να επιστρέψουμε στον διάλογο και στις διαπραγματεύσεις; Δεν θέλω να χάσω την ελπίδα μου. Ελπίζω ότι η Ρωσία θα κρατήσει μία σταθερή, αλλά ισορροπημένη στάση. Ελπίζω ότι οι σύμμαχοι της Αμερικής, μετά από νηφάλιο συλλογισμό, θα αρνηθούν να εκτοξευθούν αμερικανικοί πύραυλοι στις πλάτες τους. Ελπίζω ότι ο ΟΗΕ, και συγκεκριμένα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τη δύναμη την οποία τα εξουσιοδοτεί ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και έχοντας την κύρια ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνής ειρήνης και ασφάλειας, θα δράσουν με υπεύθυνότητα.

Αντιμέτωποι με αυτή την φριχτή επίθεση στην ειρήνη, δεν είμαστε αβοήθητοι. Δεν πρέπει να παραιτηθούμε, δεν πρέπει να παραδοθούμε».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή