Ο ΔΗΚΤΗΣ (27/10/18)

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώνεται το απόθεμα κόκκινων δανείων σε Ελλάδα – Κύπρο

Η ποιότητα του ενεργητικού δεν αποτελεί πλέον συστημικό πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών της ευρωπεριφέρειας, σημειώνει η Scope Ratings, προσθέτοντας πως οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα NPEs συγκεντρώνονται σε χώρες που ανακάμπτουν από κρίσεις. Αυτό το ζήτημα δεν αποτελεί πλέον βασική πιστωτική ανησυχία, όπως τονίζει. Η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες έχουν και το μεγαλύτερο απόθεμα κόκκινων δανείων, βλέπουν τους δείκτες NPEs να βελτιώνονται καθώς η δραστηριότητα των πωλήσεων χαρτοφυλακίου αυξάνεται. Οι τράπεζες της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας εξακολουθούν να έχουν δείκτη NPEs άνω του 10%, ωστόσο τα κόκκινα δάνεια και σε αυτές μειώνονται και οι τράπεζες έχουν επαρκή κάλυψη. Οι δείκτες κάλυψης έχουν γενικότερα αυξηθεί λόγω των μεγάλων προβλέψεων και αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών, όπως επισημαίνει. Οι πιέσεις των αγορών και των εποπτικών αρχών διαδραμάτισαν επίσης σοβαρό ρόλο στην αύξηση των προβλέψεων τραπεζών, τονίζει.

Πρόστιμα για πρώην στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς

Η τραπεζική πιάτσα βοά πως τελικά επεβλήθησαν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα πρόστιμα σε πρώην στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς για διάφορες παρατυπίες στις χορηγήσεις δανείων που είχαν εντοπιστεί και καταγραφεί στο σχετικό πόρισμα. Από την ίδια την ΤτΕ δεν επιβεβαιώνεται η επιβολή των προστίμων, αλλά στον τραπεζικό μικρόκοσμο οι πάντες είναι βέβαιοι πως τα πρόστιμα έπεσαν και παραπέμπουν σε «επιθετικά» δημοσιεύματα κατά της κεντρικής τράπεζας και του διοικητή της το τελευταίο διάστημα από διάφορα μέσα. Κάποιοι προσπάθησαν μάλιστα να συνδέσουν την πίεση στις μετοχές των τραπεζών και δη σε αυτή της Τράπεζας Πειραιώς με τα πρόστιμα που επρόκειτο να… ανακοινωθούν. Τελικά, η ΤτΕ διεμήνυσε πως δεν προτίθεται να κάνει καμία ανακοίνωση, γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Τα ποσά που ακούγονται είναι από μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ έως λίγες εκατοντάδες χιλιάδες. Σε κάθε περίπτωση για τα συγκεκριμένα στελέχη, τα πρόστιμα της ΤτΕ, αν πράγματι επεβλήθησαν, είναι το έλασσον. Το μείζον είναι η δικαστική διερεύνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων. Σημειώνεται πως αυτή η υπόθεση δεν αφορά την υφιστάμενη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία συνεργάστηκε με την ΤτΕ στην κατάρτιση του πορίσματος.

Στο φύλλο της «Κ» της 14ης Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στο κείμενο υπό τον τίτλο «172 χρόνια ιστορίας στο κέντρο της πόλης», αναφέρθηκε ότι ανακαινίστηκε όλο το Αρσάκειο Μέγαρο μαζί με τη Στοά Αρσακείου και τα ισόγεια καταστήματα, έπειτα από μελέτη του αρχιτέκτονα Παύλου Καλλιγά. Η σχετική πληροφορία αντλήθηκε από την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μίσθωση της Στοάς Αρσακείου. Από τον κ. Στέφανο Καλλιγά λάβαμε επιστολή, με την οποία μάς επισημαίνει ότι αρχιτέκτων του εν λόγω έργου, το οποίο βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο Europa Nostra (1995), ήταν ο πατέρας του Αλέξανδρος Σ. Καλλιγάς και όχι ο Παύλος Καλλιγάς. Ο Αλέξανδρος Σ. Καλλιγάς αφιέρωσε μεγάλο μέρος της πολυετούς αρχιτεκτονικής δραστηριότητάς του στην αποκατάσταση και διάσωση νεοκλασικών κτιρίων στην Αθήνα.

Απογοητευτικά τα στοιχεία

Στις χαμηλότερες θέσεις ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες κατατάσσεται η Ελλάδα για την αγοραστική δύναμη των δημοσίων υπαλλήλων της, με βάση τον δείκτη αποδοχών – κόστους διαβίωσης και στοιχεία από τη Eurostat, τα οποία επεξεργάστηκε το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μέσες μηνιαίες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων διαμορφώθηκαν στα 1.065 ευρώ, όταν στην Ε.Ε. των «28» ο μέσος όρος υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ και στους «19» της Ευρωζώνης προσεγγίζει τις 3.000 ευρώ. Εάν αυτές μάλιστα συγκριθούν με το κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα, τότε τα στοιχεία είναι ακόμη πιο απογοητευτικά…

Δεν ικανοποίησε η απάντηση

Επί μήνες διαπραγματεύονταν ΔΑΑ και ΤΑΙΠΕΔ το τίμημα του αεροδρομίου, μετά την άρνηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού να εγκρίνει την αρχική συμφωνία του 2017. Τελικά, έπειτα από πολλούς μήνες, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων τράβηξε το… όπλο και το τοποθέτησε πάνω στο τραπέζι. Το όπλο έγραφε «ή κλείνουμε τη συμφωνία σε ένα τίμημα που ικανοποιεί και την κοινοτική πλευρά ώστε να μην τη θεωρήσει κρατική ενίσχυση ή πάμε σε διαγωνισμό το 2020». Ετσι, οι μέτοχοι του ΔΑΑ πείσθηκαν να συμφωνήσουν στο υπερτίμημα του 1,115 δισ. ευρώ (1,382 δισ. ευρώ με ΦΠΑ) από 483 εκατ. ευρώ (600 ευρώ με ΦΠΑ) που προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Το ερώτημα γιατί η ελληνική πλευρά δεν «τράβηξε το περίστροφο» και στην αρχική συμφωνία του 2017, έχοντας γνώση τις αντιρρήσεις της Κομισιόν στην επιχειρούμενη απευθείας διαπραγμάτευση της 20ετούς παράτασης στην παραχώρηση του αερολιμένος, δεν απαντήθηκε ικανοποιητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή