Σε λαθρεμπόρους το 20% της αγοράς καπνού

Σε λαθρεμπόρους το 20% της αγοράς καπνού

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από το 20% των καπνικών προϊόντων που κάνουν χρήση σήμερα οι Ελληνες είναι προϊόν λαθρεμπορίου. Παράλληλα, η πολιτεία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Βritish American Tobacco Hellas Χουάν Χοσέ Μάρκο, αδυνατεί να περιορίσει το λαθρεμπόριο, καθώς, παρά τη βούληση των διωκτικών αρχών, η υψηλή φορολογία (86%) παραμένει ισχυρό κίνητρο προτίμησης των λαθραίων προϊόντων. To χειρότερο, όπως σημειώνει ο κ. Χοσέ Μάρκο, είναι ότι τα φορολογικά έσοδα του ελληνικού Δημοσίου υποχωρούν.

– Ποια είναι σήμερα η παρουσία της British American Tobacco (ΒΑΤ) στην Ελλάδα;

– Η BAT Hellas είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες προϊόντων καπνού και νικοτίνης στην Ελλάδα, με σημαντική συμβολή στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, υψηλές διακρίσεις στον τομέα της απασχόλησης και με καινοτόμες πρωτοβουλίες στην ελληνική αγορά. Από το 2013, ο όμιλος της ΒΑΤ έχει συνεισφέρει 2,3 δισ. ευρώ στα έσοδα του κράτους, στηρίζοντας την ελληνική οικονομία εν μέσω οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, ο όμιλος έχει στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις με 320 εκατ. ευρώ καθώς και τους Ελληνες αγρότες με περίπου 80 εκατ. ευρώ, αγοράζοντας το 20% βασικών ελληνικών ποικιλιών καπνού. Παράλληλα, δύο χρόνια πριν, το 2016, η ΒΑΤ επέλεξε, μεταξύ πολλών άλλων, το λιμάνι του Πειραιά για να εγκαταστήσει το διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο της. Ηταν μια στρατηγική επιλογή και, σήμερα, περίπου 2,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, με προϊόντα αξίας 1,1 δισ. ευρώ, που προέρχονται από τα εργοστάσια της ΒΑΤ παγκοσμίως, διακινούνται σε διάφορες αγορές μέσω του Πειραιά. Η είσοδος της εταιρείας στα προϊόντα επόμενης γενιάς εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περαιτέρω εμπορική κίνηση στο διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο και στο λιμάνι του Πειραιά.

– Πρόσφατα η εταιρεία εισήλθε στην αγορά προϊόντων μειωμένου κινδύνου. Μήπως η εταιρεία έχει καθυστερήσει να επενδύσει στη συγκεκριμένη αγορά, δεδομένου ότι ανταγωνιστές σας δραστηριοποιούνται επί χρόνια;

– Το ποιος «μπήκε» πρώτος στην αγορά δεν είναι απαραίτητα το πιο σημαντικό. Αυτό που έχει σημασία είναι να προσφέρει κανείς στους καταναλωτές μια ικανοποιητική εμπειρία, με μια ευρεία γκάμα καινοτόμων και υψηλής ποιότητας προϊόντων, με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο. Το glo έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως η τεχνολογία θέρμανσης περιμετρικά του καπνού, η δυνατότητα 30 χρήσεων χωρίς επαναφόρτιση, η αυθεντικότητα της γεύσης, αντίστοιχη του τσιγάρου, η ελαττωμένη οσμή και φυσικά η έλλειψη καύσης. Η δραστηριότητα της ΒΑΤ στην Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή και πιστεύουμε ότι το glo θα την ενισχύσει.

– Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθούν σε βάθος χρόνου τα μερίδια μεταξύ παραδοσιακών καπνικών προϊόντων και των σύγχρονων μειωμένου κινδύνου;

– Η αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης και συνεπώς του παράνομου εμπορίου καπνού, αλλά και εξαιτίας των μεταβαλλόμενων προτιμήσεων των καταναλωτών. Την ίδια στιγμή, τα προϊόντα επόμενης γενιάς αναπτύσσονται παγκοσμίως χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Η κληρονομιά και η βάση της επιτυχίας της ΒΑΤ είναι τα παραδοσιακά τσιγάρα, τα οποία θα παραμείνουν στον πυρήνα της στρατηγικής της για πολλά χρόνια ακόμα. Ωστόσο, ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Εντέλει, οι καταναλωτές θα αποφασίσουν πώς θα εξελιχθεί ο κλάδος της καπνοβιομηχανίας.

– Ποια είναι τα επίπεδα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στη χώρα μας και πώς, κατά τη γνώμη σας, χειρίζεται το θέμα η ελληνική πολιτεία;

– Οι καπνοβιομηχανίες έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την υψηλή φορολόγηση τα τελευταία χρόνια. Παρά τις εκτιμήσεις για το αντίθετο, η υπερφορολόγηση, που φτάνει το 86% κατά μέσον όρο, έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των κρατικών εσόδων. Δυστυχώς, οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι σε αυτή την περίπτωση είναι όσοι εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο καπνού και δεν πληρώνουν φόρους. Σήμερα, εκτιμάται ότι το λαθρεμπόριο καπνού παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από το 20% της συνολικής αγοράς. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, όπως δείχνουν τα πρόσφατα παραδείγματα εξάρθρωσης εγκληματικών οργανώσεων, το πρόβλημα παραμένει εξαιτίας της οικονομικής δυσκολίας των καταναλωτών να αγοράσουν τα νόμιμα προϊόντα αλλά και των ανεπαρκών πόρων που διατίθενται για την εφαρμογή του νόμου. Η μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών και της καπνοβιομηχανίας είναι σημαντική για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου. Ταυτόχρονα, όμως, είναι σημαντικό οι φόροι που επιβάλλονται στα προϊόντα καπνού, κι ως εκ τούτου οι τιμές τους, να είναι ανάλογοι της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνητρο για την ύπαρξη εγκληματικών οργανώσεων στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή