Η OSeven έκανε τα κινητά συμμάχους στην οδική ασφάλεια

Η OSeven έκανε τα κινητά συμμάχους στην οδική ασφάλεια

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 2017 στην Ελλάδα έγιναν, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), 10.647 τροχαία ατυχήματα στα οποία έχασαν τη ζωή τους 732 άτομα, τραυματίστηκαν βαριά 704 και ελαφρά 12.221 άνθρωποι. Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, έγινε γνωστό ότι μόνο μέσα σε τρεις ημέρες και μόνο στην Αττική η Τροχαία έδωσε 431 κλήσεις για χρήση κινητού κατά την οδήγηση. Μπορεί να συνδυασθεί η οδική ασφάλεια με τη χρήση κινητού; Αυτές τις αντιφατικές έννοιες κατάφερε να «παντρέψει» η OSeven, η ελληνική εταιρεία που επιλέχθηκε μαζί με άλλες 17 διεθνείς για να υπαχθούν στο παγκόσμιο δίκτυο της Endeavor κατά τη διεξαγωγή του διεθνούς πάνελ επιλογής του οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 22-24 Οκτωβρίου.

Η OSeven ασχολείται με την ανάλυση της οδικής συμπεριφοράς, αξιοποιώντας τους αισθητήρες που υπάρχουν σήμερα στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (GPS, επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο κ.ά.) και εφαρμόζοντας προηγμένες τεχνικές μηχανικής μάθησης, ανιχνεύει τις επιθετικές συμπεριφορές στην οδήγηση, όπως είναι για παράδειγμα η απότομη επιτάχυνση και επιβράδυνση του αυτοκινήτου, τη χρήση κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης, αλλά και την υπέρβαση των ορίων ταχύτητας. Με βάση αυτές τις παραμέτρους προκύπτει μία συνολική βαθμολογία (safety score) με κλίμακα από το 0 έως 100 –με το 100 να είναι το άριστα–, βάσει της οποίας προκύπτει κατάταξη σε «πεντάστερους» οδηγούς, «τετράστερους» κ.ο.κ. Η OSeven συμβάλλεται με ασφαλιστικές εταιρείες και από την τεχνολογική λύση που έχει αναπτύξει δημιουργείται εφαρμογή με την επωνυμία της ασφαλιστικής εταιρείας. Οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών μπορούν, «κατεβάζοντας» την εφαρμογή και ανάλογα με τα «αστέρια» που έχουν, να επιβραβεύονται για την ασφαλή οδηγική τους συμπεριφορά με εκπτώσεις στο ασφάλιστρό τους. Αυτό που διαφοροποιεί την Oseven σε σύγκριση με τις έως τώρα λύσεις τηλεματικής που εφαρμόζονταν από τις ασφαλιστικές είναι ότι δεν απαιτείται, πλέον, η τοποθέτηση κάποιας επιπλέον συσκευής στο όχημα, που αυξάνει το κόστος για επιχειρήσεις και πελάτες.

«Ο σκοπός της εφαρμογής δεν είναι τιμωρητικός, αλλά αντιθέτως δίνει κίνητρο στους οδηγούς να οδηγούν καλύτερα», επισημαίνει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της OSeven κ. Βασίλης Στιβακτάκης. Με βάση μάλιστα αυτή τη λογική, η OSeven έχει αναπτύξει μια σειρά από τεχνολογικά εργαλεία που συνδέονται με προγράμματα επιβράβευσης, πέραν των εκπτώσεων στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων.

Η OSeven έκανε τα κινητά συμμάχους στην οδική ασφάλεια-1

«Ο σκοπός της εφαρμογής δεν είναι τιμωρητικός, αλλά αντιθέτως, δίνει κίνητρο στους οδηγούς να οδηγούν καλύτερα», επισημαίνει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της OSeven, κ. Βασίλης Στιβακτάκης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το προϊόν «SafeMiles», διεθνώς κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα της εταιρείας. Ο οδηγός συγκεντρώνει τα ασφαλή μίλια (SafeMiles) με βάση την οδηγική συμπεριφορά και την απόσταση που διανύει. Για παράδειγμα, διανύοντας μιαν απόσταση 100 χιλιομέτρων με οδηγική συμπεριφορά που βαθμολογείται πάνω από 90, επιβραβεύεται με 100 SafeMiles, τα οποία μπορεί να εξαργυρώσει ως εκπτώσεις π.χ. σε πρατήρια βενζίνης. Η εξαργύρωση μπορεί να γίνεται και υπό μορφήν δωρεάς σε προεπιλεγμένα φιλανθρωπικά ιδρύματα, μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται σε κάποιες από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η OSeven.

Στην Ελλάδα η Oseven έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο με την Ergo και την Interamerican. Εκτός από την Ελλάδα, η εταιρεία έχει ήδη παρουσία σε Κύπρο, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν και Βραζιλία και σύντομα θα ανακοινώσει την υπογραφή νέων συμφωνιών με μεγάλες εταιρείες σε διάφορες χώρες. Η εταιρεία έχει ήδη συγκεντρώσει χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων από επενδυτικά κεφάλαια και το 2019 αναμένεται νέος μεγάλος γύρος χρηματοδότησης.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 από τον Β. Στιβακτάκη, τον Π. Φορτσάκη και τη Λ. Λιακοπούλου, η έδρα της είναι στο Λονδίνο, όμως οι λειτουργίες της όλες βρίσκονται στην Αθήνα. Το επόμενο διάστημα το προσωπικό της αναμένεται να ξεπεράσει τα 33 άτομα, με το δυναμικό όλο να βρίσκεται στην Αθήνα. Η OSeven έχει ήδη χρηματοδοτήσει τέσσερα διδακτορικά και υποστηρίξει πάνω από 15 διπλωματικές εργασίες σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Διατηρεί στενή συνεργασία με τον γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο συγκοινωνιολόγο – καθηγητή του ΕΜΠ, κ. Γιώργο Γιαννή. Συνεργασία έχει επίσης με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με τον καθηγητή και αντιπρύτανη του ιδρύματος κ. Δ. Γκρίτζαλη για θέματα γενικού κανονισμού προστασίας δεδομένων (GDPR) και ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων.

Διεθνής διάκριση η επιλογή στην Endeavor

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καλωσορίζουμε στο δίκτυό μας τον Βασίλη Στιβακτάκη, διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της εταιρείας OSeven. Η επιλογή στην Endeavor αποτελεί μια παγκόσμια διάκριση για την εταιρεία, καθώς στο πάνελ του Βασίλη οι κριτές ήταν ηγετικές μορφές της επιχειρηματικότητας από την Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η OSeven είναι η τέταρτη ελληνική εταιρεία που εντάσσεται στο δίκτυό μας, μέσα στο 2018, στις συνολικά 19 ελληνικές εταιρείες-μέλη μας, και ανυπομονούμε να δουλέψουμε μαζί με τον Βασίλη για την ανάπτυξη και επιτυχία της OSeven».

Με αυτά τα θερμά λόγια, ο κ. Μανώλης Γεωργάτσος, αρμόδιος διευθυντής για τις διαδικασίες επιλογής και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους επιλεγμένους επιχειρηματίες της Endeavor Greece, υποδέχθηκε την επιλογή της OSeven.

Οι άλλες 17 εταιρείες που επελέγησαν στο 83ο Διεθνές Πάνελ Επιλογής είναι οι εξής: Qlue (Iνδονησία), BitPesa (Νιγηρία), Home Burgers (Κολομβία), Artemest (Ιταλία), Binnaz (Τουρκία), Liv Up (Βραζιλία), Toters (Λίβανος), TiendaMIA (Ουρουγουάη), Wellspring (Αίγυπτος), Merqueo (Κολομβία), CXS (Μαλαισία), Velasca (Ιταλία), ProbvenMed (Τυνησία), SaleStock (Ινδονησία), Foodics (Σαουδική Αραβία), Natura Agro (Αίγυπτος) και Cars45 (Νιγηρία).

«Για τρεις ημέρες βρέθηκαν στην Αθήνα 24 μεγάλες προσωπικότητες της επιχειρηματικότητας από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ήρθαν να αξιολογήσουν 32 επιχειρηματίες από 18 διαφορετικές χώρες, που φιλοδοξούν να μεγαλώσουν ραγδαία τις επιχειρήσεις τους και να γίνουν μέλη του δικτύου της Endeavor.

Η συμμετοχή ενός επιχειρηματία στη διαδικασία επιλογής και ακόμα περισσότερο η συμμετοχή του στο δίκτυο της Endeavor αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης και είναι στόχος μας να δούμε όλες τις πολλά υποσχόμενες εταιρείες της Ελλάδας μέλη του δικτύου της Endeavor», επισήμανε από την πλευρά του, μιλώντας στην «Κ», ο κ. Παναγιώτης Καραμπίνης, γενικός διευθυντής της Endeavor Greece.

Ελληνικό χρώμα είχε και η ομάδα των αξιολογητών, καθώς σε αυτήν συμμετείχαν οι Μάρκος Βερέμης (εκτελεστικός πρόεδρος της Upstream), Περικλής Σταματιάδης, γενικός διευθυντής της ΚΚ Kleos, Νίκος Μωραϊτάκης, διευθύνων σύμβουλος της Workable (εταιρεία που επίσης έχει ενταχθεί στο δίκτυο της Endeavor) και Ιάσων Μανωλόπουλος (συνιδρυτής της Dromeus Capital και μέντωρ της Endeavor).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή