Συμπόσιο ελληνοβρετανικής συνεργασίας

Συμπόσιο ελληνοβρετανικής συνεργασίας

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο ελληνοβρετανικό συμπόσιο, στο Ναύπλιο πέρυσι, εγκαινίασε έναν υψηλού επιπέδου διάλογο μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματιών, πανεπιστημιακών, τεχνοκρατών και δημοσιογράφων των δύο χωρών, με στόχο τη βελτίωση των ήδη καλών σχέσεων και την αναζήτηση νέων τρόπων συνεργασίας στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Η επιτυχημένη εκείνη αρχή είχε συνέχεια φέτος, με το δεύτερο συμπόσιο να φιλοξενείται στην επιβλητική έπαυλη Ντίτσλεϊ Παρκ, κοντά στην Οξφόρδη, στις 18-20 Οκτωβρίου. Το θέμα της συνάντησης, η ανάγκη εξωστρέφειας των δύο χωρών, συνέπεσε με μια στιγμή μεγάλης εσωστρέφειας: το Σάββατο, πάνω από 700.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο την αντίθεσή τους στο Brexit, το ζήτημα που μονοπωλούσε σχεδόν κάθε κουβέντα μεταξύ των συμμετεχόντων στο συμπόσιο (καθώς και σε όλη τη Βρετανία). Την ίδια ώρα, στην Αθήνα ο υπ. Εξωτερικών είχε παραιτηθεί, ενώ η Βουλή της ΠΓΔΜ προχωρούσε προς την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, προκαλώντας δονήσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Σε τέτοιες ώρες «Είναι φυσικό οι πολίτες, τα ΜΜΕ, οι πολιτικοί αλλά και όλοι όσοι συμμετέχουν στις πολιτικές διεργασίες να επικεντρώνουν την προσοχή τους στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο», σημείωσε η Kate Smith, πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου, σε άρθρο στην «Κ» στις 14 Οκτωβρίου. «Ομως, όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το ελληνοβρετανικό συμπόσιο φέτος, πιστεύουμε ότι η απάντηση σ’ αυτές τις προκλήσεις δεν βρίσκεται μόνο στο εσωτερικό των χωρών μας – αντίθετα, η απάντηση θα βρεθεί αν κοιτάξουμε προς τα έξω». Η επιλογή των θεμάτων και το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων, από πολιτικούς έως νέους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την καινοτομία, προσέφεραν έναν πλούσιο και ειλικρινή διάλογο. Από την αρχή επισημάνθηκαν οι ιστορικοί δεσμοί Βρετανών και Ελλήνων και οι ισχυρές σημερινές σχέσεις. Πάνω από τρία εκατ. Βρετανοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες Ελληνες ζουν στη Βρετανία (μεταξύ αυτών περίπου 11.000 φοιτητές και 3.000 πανεπιστημιακοί). Το City εξυπηρετεί Ελληνες εφοπλιστές, στους οποίους ανήκει το 20% του παγκόσμιου στόλου. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται. Οπως επισήμανε Βρετανός υπουργός, «πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21 αιώνα».

Οι προοπτικές της εξωστρέφειας συζητήθηκαν σε θέματα όπως: οι σχέσεις Βρετανίας – Ελλάδας· η οικονομία και οι επενδύσεις· η συνεργασία στα Δ. Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο· η ασφάλεια και η ανεκτικότητα· η χρήση της καινοτομίας στη ναυτιλία, στις τράπεζες και στον τουρισμό· η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας με τις επιχειρήσεις. Σε όλες τις συζητήσεις υπήρξε ουσιαστικός διάλογος. Δεν παρελείφθησαν ούτε οι δυσκολίες που προκύπτουν από το Brexit ούτε αυτές που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ενδεικτικό: παρά την αβεβαιότητα που πηγάζει από την άγνωστη κατάληξη των συνομιλιών Βρετανίας – Ε.Ε., νέοι Ελληνες που ίδρυσαν εταιρείες στη Βρετανία δεν προτίθενται να φύγουν απ’ εκεί.

Πέρυσι στο Ναύπλιο κυριαρχούσε η αίσθηση ότι η Βρετανία αποχωρεί από την Ε.Ε. την ώρα που η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα και ότι αυτό άνοιγε νέες ευκαιρίες για τις δύο χώρες. Και τότε οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν αντίθετοι με το Brexit, αλλά έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πρόκληση που αυτό παρουσιάζει. Εφέτος, παρά την προσπάθεια κάποιων Βρετανών πολιτικών να εξηγήσουν την ανάγκη να εισακουστεί η λαϊκή εντολή, ουδείς φάνηκε να έχει ισχυρό επιχείρημα υπέρ του Brexit. Αντιθέτως, οι περισσότεροι Βρετανοί δήλωναν με έμφαση ότι το διαζύγιο με την Ε.Ε. μόνο ζημίες θα προκαλέσει σε όλα τα επίπεδα. Η προσπάθεια τώρα ήταν να αναπτυχθούν προοπτικές παρά το Brexit.

Το συμπόσιο, προϊόν συνεργασίας της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών και του Βρετανικού Συμβουλίου, πέτυχε τον στόχο του να ενισχύσει τους δεσμούς και να ανοίξει νέους διαύλους μεταξύ των δύο χωρών. Οταν, σε έναν χρόνο, διεξαχθεί το τρίτο συμπόσιο, η Ευρώπη θα είναι πολύ διαφορετική. Τότε η φιλία αυτή θα είναι πιο πολύτιμη από ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή