«Αναμένουμε μετασεισμό έως και 6,2 Ρίχτερ»

«Αναμένουμε μετασεισμό έως και 6,2 Ρίχτερ»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ζάκυνθος τρόμαξε αλλά άντεξε τα 6,4 Ρίχτερ που ταρακούνησαν όλη τη δυτική Ελλάδα και την Αθήνα ενώ η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στη 1.54 π.μ. της Παρασκευής έγινε αισθητή στην Αλβανία, τη νότιο Ιταλία τη Μάλτα εως και τη Λιβύη. Οι παλαιότεροι κάτοικοι του νησιού με μνήμες από τον εφιάλτη του 1953 έκαναν λόγο για «τον πιο μεγάλο σεισμό από τότε που θρηνήσαμε θύματα». Ευτυχώς, χθες, υπήρξαν μόνον μικροτραυματισμοί από πτώσεις αντικειμένων σε σπίτια, ωστόσο με το φως της ημέρας άρχισε η καταγραφή των ζημιών που είναι πολλές αλλά όχι ιδιαίτερα σοβαρές σε σπίτια, καταστήματα και αγροικίες-κυρίως στην περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σώστη– με το πιο ευκρινές αποτύπωμα από το πέρασμα των Ρίχτερ να είναι στο λιμάνι, όπου η προβλήτα, σε μεγάλο μήκος, «κόπηκε στα δύο». Χαρακτηριστικό: πόρτες ψυγείων άνοιξαν και ράφια σούπερ μάρκετ «άδειασαν».

Ομού οι επιστήμονες τόνισαν ότι «ευτυχώς» το επίκεντρο των 6,4 Ρίχτερ ήταν σε θαλάσσια περιοχή, 44 χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, στο όριο του ελληνικού τόξου, «εκεί που ακουμπούν η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα», έχοντας εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Μάλιστα το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ όπως και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έκαναν λόγο αρχικώς για μέγεθος 6,8 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι του νησιού ξημέρωσαν σε δρόμους και πλατείες, η ηλεκτροδότηση διακόπηκε για ώρες, οι μετασεισμοί ήταν συνεχείς αλλά η ψυχραιμία ήταν παρούσα. Μιλώντας «πιθανότατα» για τον κύριο σεισμό οι επιστήμονες είπαν ότι τις επόμενες ώρες και ημέρες «χρειάζεται προσοχή», με τον καθηγητή Ακη Τσελέντη να εκτιμά ότι ένας μετασεισμός έως και 6,2 Ρίχτερ είναι αναμενόμενος. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Ο μεγάλος κίνδυνος πέρασε ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί με ένταση η μετασεισμική δραστηριότητα, καταγράφουμε δεκάδες μετασεισμούς, ο μεγαλύτερος ήταν 5,5 αλλά μπορεί να έχουμε και έναν 6-6,2 Ρίχτερ». Επιπροσθέτως ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας σημείωνε «οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν ωστόσο να αποφεύγονται τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως παρατηρήθηκε και ένα μικρό τσουνάμι ύψους εως 20 εκατοστών με κατεύθυνση την Ηλεία αλλά δεν αναμένεται κάτι άλλο, συνοψίζοντας: «Είχαμε ένα μεγάλο γεγονός από τα μεγαλύτερα στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, η ενέργεια έφτασε στην Ιταλία» και «θέλουμε έναν μεγάλο μετασεισμό, έτσι θα κλείσει η σεισμική διέγερση».

Στο χορό των δηλώσεων ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος επισήμανε ότι αν ένα κοντινό ρήγμα επρόκειτο να δώσει σεισμό σε λίγους μήνες, αυτό είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί νωρίτερα δίνοντας ισχυρή δόνηση. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Παπαζάχου στο πλαίσιο του αναμενόμενου είναι ένας ισχυρός μετασεισμός τάξεως 6,2-6,3 Ρίχτερ, υποστηρίζοντας ότι το μέγεθος της δόνησης ήταν 6,8 Ρίχτερ. Σημειώνεται ότι το 1997 λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το χθεσινό επίκεντρο είχε σημειωθεί δόνηση 6,6 Ρίχτερ και ακολούθησε άλλη στα νησιά Στροφάδες μεγέθους 6 Ρίχτερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή