Αποψη: Ιούλιος Καίσαρ προς Ρουβίκωνες

Αποψη: Ιούλιος Καίσαρ προς Ρουβίκωνες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφθασε στα χέρια μας αντίγραφο της ακόλουθης επιστολής του Ιουλίου Καίσαρα προς τους Ρουβίκωνες, το οποίο και δημοσιεύουμε.

«Αγαπητοί Ρουβίκωνες,

Από τα βάθη του Αδη, όπου βρίσκομαι εδώ και πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια, πληροφορήθηκα με μεγάλη χαρά για τη δράση σας και θεώρησα χρέος μου να σας απευθύνω αγωνιστικό χαιρετισμό. Ξέρετε βέβαια την έννοια του ονόματός σας που μας συνδέει αναπόσπαστα. Ο Ρουβίκωνας είναι εκείνο το σχετικά μικρό ποτάμι στον ιταλικό Βορρά, που αποτελούσε στην εποχή μου το όριο της αποστρατιωτικοποιημένης Ιταλίας. Διάβασή του από στρατεύματα ήταν ταυτόσημη με την εκδήλωση βίαιης ενέργειας, δηλ. πραξικοπήματος, κατά της πολιτειακής έννομης τάξης. Αυτό το ποτάμι δεν δίστασα λοιπόν το 49 π.Χ. να διαβώ επικεφαλής των στρατιωτών μου για να προελάσω προς τη Ρώμη και να ξεκινήσω τον αγώνα μου ενάντια στη ρωμαϊκή πολιτεία και τους επίσημους εκπροσώπους της. Μια πολιτεία για την οποία πίστευα κι έλεγα ότι είναι πια μια κούφια λέξη, χωρίς ουσιαστικό, σεβαστό περιεχόμενο. Ξεκίνησα έτσι τον ένοπλο αγώνα μου που μπορεί να στοίχισε έναν μακρόχρονο, αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, αλλά με δόξασε και με οδήγησε ώς το αξίωμα του ισόβιου δικτάτορα, και βέβαια την επίσης ένδοξη δολοφονία μου, ταιριαστό αποτέλεσμα της όλης πορείας μου.

Πώς να μη νιώσω λοιπόν υπερηφάνεια για σας, φιλόδοξοι μαθητές μου; Περιφρονήστε άνετα κάθε έννοια πολιτειακής τάξης, κάθε φραγμό νόμου προκειμένου να πετύχετε τους στόχους σας. Αρκεί και σεις να προφασισθείτε ότι το κάνετε για το καλό του λαού, για να προστατεύσετε τους αδύναμους και τα θύματα μιας προβαλλόμενης ως σκληρής, έστω και τελικά σκιώδους, κρατικής εξουσίας, του όλου πολιτειακού συστήματος και ενοχλητικών παραφυάδων του. Κάποιοι θα σας πιστέψουν και πολλοί θα σας ανεχθούν. Οι κουραστικές νόμιμες οδοί για διεκδικήσεις δεν ταιριάζουν στους πραγματικούς ήρωες που ξέρουν να ξεπερνούν τα βαρετά όρια που οι άλλοι τους θέτουν. Δώστε στην αυθαιρεσία τα δικαιώματά της, λαμπρύνετε την αίγλη της ξέφρενης επανάστασης. Μην υπολογίσετε τις αντιδράσεις των μικρόψυχων και των μικρονοϊκών, των απλών και των απλοϊκών οπαδών μιας αναιμικής δημοκρατίας. Τα ποτάμια είναι για να τα διαβαίνουν οι τολμηροί και οι αδίστακτοι. Ακολουθήστε το παράδειγμά μου για να γράψετε συνειδητά παρόμοια ιστορία, ανεξάρτητα από το τέλος στο οποίο θα οδηγηθείτε και θα οδηγήσετε. Με τις θερμότερες ευχές μου για την ευόδωση των αγώνων σας.

Ο προπάτορας της γραμμής σας

Γάιος Ιούλιος Καίσαρ»

(Για τη μετάφραση από τα λατινικά: Κώστας Μπουραζέλης, ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας ΕΚΠΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή