Το Κονκλάβιο (27/10/18)

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πασοκικά στήθη

Δεν μίλησαν κιόλας για «προδότες» του ΚΙΝΑΛ. Επέμειναν, όμως, στο επιχείρημα ότι το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να στηρίξει για τον δήμο της Αθήνας έναν άνθρωπο –τον Παύλο Γερουλάνο– που είναι αρνητής του εγχειρήματος. Αυτά στη σύναξη αυτοδιοικητικών στελεχών και άλλων του ΚΙΝΑΛ για να συζητήσουν για τον δήμο της Αθήνας. Περιττό να προσθέσω ότι οι πασόκοι «φρίκαραν», όπως μου λένε, από την επιμονή της ΔΗΜΑΡ στο πρόσωπο του Λευτ. Παπαγιαννάκη. Αλλά πληροφορούμαι ότι πρόταξαν τα πράσινα στήθη τους –μεταξύ αυτών η Πόπη Γιαννοπούλου, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από τους παλιούς πασόκους που «οργώνουν» την Αθήνα– και πέρασε το δικό τους. Πάντως, πολλοί έχουν την αίσθηση ότι η επιμονή της ΔΗΜΑΡ στις επιλογές της δεν συνδέεται με τον Γερουλάνο, αλλά με το μείζον ζήτημα της λίστας του ΚΙΝΑΛ στην οποία θα καταλήξει ο Θ. Θεοχαρόπουλος προκειμένου να εκλεγεί.

Χωρίς συνεννόηση

Νομίζω ότι είναι πλέον σαφές από το «στρίβειν» διά της κατάθεσης νομοσχεδίου ότι η «βόμβα» για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης που πέταξε ο Ν. Κοτζιάς ενώπιον του Αλ. Τσίπρα κατά την τελετή παράδοσης του ΥΠΕΞ το περασμένο Σάββατο δεν ήταν συνεννοημένη. Κι αν δεν είναι τόσο σαφές, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι διαβουλεύσεις, σκέψεις και προετοιμασία για το θέμα υπήρχαν. Αλλά δε νομίζω ότι ο Τσίπρας βιαζόταν να το προχωρήσει. Εξ ου και επιχείρησε να το «μαζέψει» προαναγγέλλοντας ν/σ αντί Προεδρικών Διαταγμάτων και, για να το θέσω κομψά, μέσω διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς και της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας, ο χρόνος ροκανίζεται μια χαρά…

Δεν είναι η πρώτη 

Πάντως, δεν θα ήταν κιόλας η πρώτη φορά που ο Κοτζιάς θα δέσμευε τον Τσίπρα λαμβάνοντας εξαρχής μια πιο προωθημένη θέση, ώστε αν ο Τσίπρας δεν τη στήριζε θα φαινόταν «ενδοτικός»… Δεν χρειάζεται, νομίζω, να θυμίσω το παιχνίδι με το θέμα των εγγυήσεων και το Κυπριακό, το οποίο στο τέλος έπαιξε και ο πρωθυπουργός, μάλλον πρόθυμα, ομολογουμένως. Φρόντισε, βέβαια, το ναυάγιο να το χρεωθεί εξ ολοκλήρου ο Ν. Αναστασιάδης και όχι ο ίδιος. Ρωτήστε τη Φεντερίκα Μογκερίνι.

Νόμος αντί Προεδρικού

Μένω στην απόφαση του Τσίπρα να ενταφιάσει τα Π.Δ. και να προωθήσει σχετικό ν/σ. Δεν ξέρω αν γίνεται μόνο για λόγους τακτικής και αναζήτησης συναίνεσης από την αντιπολίτευση (λίγο αργά, μάλλον…), ή συνδέεται και με τη δυστοκία του Προέδρου της Δημοκρατίας να προωθήσει διατάγματα για την επέκταση της μισής επικράτειας. Οφείλω, πάντως, να κάνω μια κρίσιμη επισήμανση: Το Π.Δ. είναι επί της ουσίας μια εξουσιοδότηση για την εκτέλεση της σχετικής διάταξης που βρίσκεται στον κυρωτικό νόμο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο νόμος είναι προφανώς πιο ασφαλής για πολλούς λόγους. Το Σύνταγμα, εξάλλου, απαιτεί νόμο για την αλλαγή των ορίων της επικράτειας. Ακόμη κι αν αυτή αφορά το μέγεθος της Θεσσαλίας…

Μπαμπού αντί πλαστικού

Αν μη τι άλλο, πρέπει να αναγνωρίσω ότι το Ποτάμι έχει φαντασία. Για τα υπόλοιπα, δεν δεσμεύομαι. Δεν είναι μόνο οι διαφορετικοί ομιλητές που έχει επιλέξει για το Συνέδριο που αρχίζει το επόμενο Σάββατο στο «Σινέ Κεραμεικός». Είναι ότι πλαστικά ποτήρια νερού για συνέδρους και συμμετέχοντες δεν θα υπάρχουν. Θα αντικατασταθούν από μπαμπού οικολογικά ποτήρια που δεν είναι μιας χρήσης. Θυμίζω ότι εκτός από τη Μαρία Σπυράκη που έχει «κόλλημα» με την απεξάρτηση απ’ το πλαστικό, καθώς ήταν εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου στη σχετική έκθεση, το Ποτάμι ως κόμμα έχει αναδείξει την ανάγκη απεξάρτησης από τη μάστιγα της πλαστικής σακούλας και με ερωτήσεις στη Βουλή.

Το ΕΛΚ έρχεται

Τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Κ. Δέρβο ευχαρίστησε τις προάλλες μέσω Twitter o Μάνφρεντ Βέμπερ, για τη στήριξή του στην υποψηφιότητά του για το χρίσμα του ΕΛΚ στη θέση του Γιούνκερ. Λογικό, αφού ο Δέρβος, όπως και άλλοι από τη Ν.Δ., ψηφίζουν στο Συνέδριο του ΕΛΚ που θα λάβει την τελική απόφαση για το χρίσμα στο Ελσίνκι στις 8 Νοεμβρίου. Προηγουμένως, την ερχόμενη εβδομάδα, έρχεται εδώ η Νεολαία του ΕΛΚ για το Συνέδριό της. Μαζί με αυτούς θα έρθουν ο Βέμπερ, ο Αλεξάντερ Στουμπ, ο Μαργ. Σχοινάς, αλλά και ο Δ. Αβραμόπουλος που θα μιλήσουν το ερχόμενο Σάββατο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα περιήγηση σε startups, αλλά και εξόδους των νεολαίων στον ιστιοπλοϊκό όμιλο Πειραιά.

Σύστημα Τσίπρα

Αν η θέση δεν υπάρχει, τότε θα την εφεύρουμε. Δεν θα είναι η πρώτη φορά επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που ξεφυτρώνουν καρέκλες για να τις ζεστάνει κάποιος. Το αναφέρω επειδή πληροφορούμαι ότι ο Αλέξης Τσίπρας όρισε τον «σέρπα» του για τα ευρωπαϊκά θέματα, Τάκη Παυλόπουλο (φωτ.), γενικό γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ. Η θέση δεν υπήρχε. Θυμίζω ότι τελευταίος γ.γ. για τα ευρωπαϊκά ήταν ο Αριστείδης Καλογερόπουλος, επί των ημερών Δημήτρη Αβραμόπουλου στο ΥΠΕΞ. Δεν ξέρω αν ο διορισμός αποτελεί προμήνυμα για το τι θα κάνει ο Τσίπρας με το «σύστημα Κοτζιά» στο ΥΠΕΞ, αφού έχω την άποψη ότι αρχικά θέλει να δώσει εντύπωση συνέχειας και όχι ρήξης. Αρχικά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή