Δημοψήφισμα οι ενδιάμεσες στις ΗΠΑ

Δημοψήφισμα οι ενδιάμεσες στις ΗΠΑ

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο από δέκα μέρες απομένουν πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, που αναμένεται να αποτελέσουν δημοψήφισμα για τη μέχρι τώρα θητεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αν οι Δημοκρατικοί ρίχτηκαν στη μάχη με την προσδοκία μιας μπλε λαίλαπας, ελπίζοντας ότι θα σαρώσουν και θα αναλάβουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, οι τελευταίες εκτιμήσεις τούς προσγειώνουν στην πραγματικότητα.

Η στρατηγική της κατατρομοκράτησης του εκλογικού σώματος από τους Ρεπουμπλικανούς και τον ίδιο τον πρόεδρο με επιχειρήματα όπως ότι η χώρα απειλείται από μεταναστευτική εισβολή και ακραίους Δημοκρατικούς-Σοσιαλιστές, που θέλουν να μετατρέψουν τις ΗΠΑ σε Βενεζουέλα περιορίζει το προβάδισμα του κόμματος όχι μόνο στη Γερουσία, αλλά και στη Βουλή. Αγνωστος είναι προς το παρόν ο αντίκτυπος του μπαράζ παγιδευμένων δεμάτων που μεταξύ άλλων απεστάλησαν αυτήν την εβδομάδα στον πρώην προέδρο Ομπάμα, τη Χίλαρι Κλίντον, τον μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος, και το CNN. Θεωρητικά το κλίμα φόβου ενισχύει τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά η δαιμονοποίηση του αντιπολιτευτικού Τύπου και των πολιτικών του αντιπάλων από τον Αμερικανό πρόεδρο καθώς και η μάλλον άνευρη τοποθέτησή του μετά τις απόπειρες ενδέχεται να ευνοήσουν τελικά τους Δημοκρατικούς.

Οι τελευταίες αναλύσεις, πάντως, θεωρούν τη Γερουσία χαμένη υπόθεση για τους Δημοκρατικούς, ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και η πλειοψηφία τους στη Βουλή να είναι οριακή. Αυτό που ανησυχεί, πάντως, τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς περισσότερο είναι αυτό που θεωρείται και το πιθανότερο να συμβεί: η απώλεια του ελέγχου της Βουλής. Από το σώμα αυτό ξεκινούν όλες οι νομοθετικές προσπάθειες και αν κερδίσουν την πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν όχι μόνο να εμποδίσουν την ατζέντα του προέδρου, αλλά να προωθήσουν και τη δική τους. Φυσικά θα μπορούσαν να συνεχίσουν οι Ρεπουμπλικανοί να ασκούν την εξουσία μέσω της Γερουσίας, αλλά δεν θα διαθέτουν την ίδια ελευθερία κινήσεων με αυτήν που απολαμβάνουν σήμερα. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι στη Βουλή θα ξεκινήσει –αν ξεκινήσει– ενδεχόμενη διαδικασία παραπομπής του Τραμπ. Παρ’ όλο που οι Δημοκρατικοί έχουν αποφασίσει να μη μιλήσουν γι’ αυτό το θέμα πριν από την αναμέτρηση, αν κατακτήσουν την πλειοψηφία, το πιθανότερο είναι πως θα θίξουν το θέμα τον Ιανουάριο, οπότε θα συγκληθεί το σώμα με τη νέα του σύνθεση.

Πολλά από τα νεοεκλεγέντα, νεότερα στελέχη του Κογκρέσου αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, ειδικά αν ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ βρει κάτι ενοχοποιητικό εις βάρος του προέδρου των ΗΠΑ. Mία από τις στρατηγικές των Ρεπουμπλικανών είναι η αρνητική διαφήμιση και η επίμονη παρουσίαση της Νάνσι Πελόζι στις καμπάνιες τους. Η Δημοκρατική πρώην πρόεδρος της Βουλής (2007-2011) θεωρείται από τα πιο μισητά πρόσωπα στους κόλπους του κόμματος και η άφατη απειλή είναι πως αν κερδίσουν την πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί στο σώμα, θα ξαναγίνει πρόεδρός της η Πελόζι.

«Είμαι εθνικιστής!»

Τη Δευτέρα το βράδυ, στο Τέξας, όπου βρέθηκε να ερωτοτροπεί με τον άλλοτε θανάσιμο εσωκομματικό του αντίπαλο, τον Τεντ Κρουζ, ο οποίος δίνει μάχη για να διατηρήσει την έδρα του στη Γερουσία, ο Τραμπ αυτοπροσδιορίστηκε για πρώτη φορά ευθέως ως εθνικιστής. «Ξέρετε τι είναι ο υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης ε; Είναι αυτός που θέλει ο κόσμος να πάει καλά, χωρίς να νοιάζεται και τόσο για τη χώρα του. Και ξέρετε κάτι; Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό. Ξέρετε, υπάρχει μια λέξη, λίγο παλιομοδίτικη, ο όρος εθνικιστής. Υποτίθεται ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη. Ξέρετε, λοιπόν, κάτι; Είμαι εθνικιστής. Εντάξει;», εξήγγειλε ενώπιον του πλήθους που τον επευφημούσε στο Χιούστον. Στο Τέξας θα δοθεί μία από τις πιο δύσκολες αναμετρήσεις για τη Γερουσία, αφού η ψαλίδα του Κρουζ με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Μπέτο Ο’ Ρουρκ, κλείνει διαρκώς. Εκτός από το Τέξας αμφίρροπες θεωρούνται οι μονομαχίες στην Αριζόνα, στη Νεβάδα, στη Μοντάνα, στη Βόρεια Ντακότα αλλά και στο Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο είναι κατεξοχήν προπύργιο των Δημοκρατικών. Με την εκπρόσωπό του Σάρα Σάντερς και τους υπεύθυνους για τον πολιτικό σχεδιασμό να έχουν περιοριστεί στα παρασκήνια, ο πρόεδρος έχει αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της προεκλογικής εκστρατείας και η τύχη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο εξαρτάται πλέον από το κατά πόσον οι ψηφοφόροι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρόεδρο ή όχι.

Ενδιαφέρουσα είναι η πρόσφατη αποτίμηση των πολιτικών του ενστίκτων από τον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ. «Οσο περισσότερο χρόνο περνάω μαζί του τόσο πιο πολύ συνειδητοποιώ ότι δεν πρέπει να στοιχηματίζω ενάντια στο ένστικτό του. Είναι ένας “μαύρος κύκνος”. Αυτό υπήρξε σε όλη του τη ζωή», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει κάτι ανεξήγητο στο πολιτικό ταλέντο του πεθερού του.

Ισως η πλέον καθοριστική ομάδα του εκλογικού σώματος που αναμένεται να παίξει ρόλο στο αποτέλεσμα είναι οι γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει μακρά παράδοση συμμετοχής στις ενδιάμεσες εκλογές, καθώς οι έρευνες την εμφανίζουν να ψηφίζει σε ποσοστό 62% υπέρ Δημοκρατικών υποψηφίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή