Πώς θα πατήσει ο άνθρωπος στον Αρη

Πώς θα πατήσει ο άνθρωπος στον Αρη

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος, η NASA, δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα επανδρωμένης αποστολής στον Αρη και γι’ αυτό επιζητεί την πιθανότητα διεθνούς συνεργασίας που θα μπορούσε να υλοποιήσει κάτι τέτοιο, επεσήμανε ο επικεφαλής της, Τζιμ Μπρίντενσταϊν σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS. Πριν από μία εβδομάδα ο Μπρίντενσταϊν βρέθηκε στη Μόσχα και στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζαχστάν και για πρώτη φορά συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, τον επικεφαλής της εταιρείας Roscosmos, Ντιμίτρι Ρογκόζιν. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα παγκόσμιας συνεργασίας», δήλωσε. 

Σύμφωνα με τον Μπρίντενσταϊν, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν μία «αρχιτεκτονική στη Σελήνη, την ίδια αρχιτεκτονική όταν σκεφτόμαστε για παρόχους εκτόξευσης, διαστημικά σκάφη, επαναχρησιμοποιούμενα κέντρα διοίκησης, διαστημικά οχήματα και οχήματα εκτόξευσης που θα ξεκινούν από την επιφάνεια της Σελήνης».

Πώς θα πατήσει ο άνθρωπος στον Αρη-1

Ο επικεφαλής της NASA Τζιμ Μπρίντενσταϊν (αριστερά) με τον Ρώσο ομόλογό του, επικεφαλής της εταιρείας Roscosmos, Ντιμίτρι Ρογκόζιν.

«Ολες αυτές οι ικανότητες και οι τεχνολογίες μπορούν να αντιγραφούν και να χρησιμοποιηθούν και για τη μεταφορά μας στον Αρη. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα, αλλά αν διαθέτουμε διεθνείς εταίρους, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε αυτήν την αρχιτεκτονική, μπορούμε να ανοικοδομήσουμε αυτές τις ικανότητες, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από όσα θα καταφέρναμε να κάνουμε ποτέ μόνοι μας. Δεν γνωρίζω, επί του παρόντος, ποια χώρα θα ήταν μέρος ποιου προγράμματος και ποιου μέρους της αρχιτεκτονικής, αλλά γνωρίζω ότι αν κάθε χώρα φέρει εις πέρας το τμήμα που έχει αναλάβει, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από αυτά που θα μπορούσαμε μόνοι μας».

Το σχέδιο

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, η NASA σχεδιάζει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη το 2030, χρησιμοποιώντας το νεοσχεδιασμένο διαστημικό σκάφος «Ωρίων» και τον προωθητικό πύραυλο SLS. Προτού, ωστόσο, μπορέσει ο «Ωρίων» να εκτοξευθεί με προορισμό τον Αρη, θα αποσταλούν στην επιφάνειά του πολλά μη επανδρωμένα οχήματα προκειμένου να εντοπίσουν την κατάλληλη τοποθεσία όπου το διαστημόπλοιο με τους αστροναύτες μπορεί να προσεδαφιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή