Η «μίνι Μέρκελ» εκλεκτή της Αγκελα για τη διαδοχή

Η «μίνι Μέρκελ» εκλεκτή της Αγκελα για τη διαδοχή

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωστή με το –όχι πάντα κολακευτικώς εκφερόμενο- προσωνύμιο «Μίνι Μέρκελ», η γεννημένη το 1962 (Annegret Kramp-Karrenbauer ή ΑΚΚ επί το συντομότερο) θεωρείται η εκλεκτή της Καγκελαρίου για τη διαδοχή της στο CDU.

Πρωθυπουργός από το 2011 έως το 2018 του κρατιδίου του Ζάαρλαντ εωσότου τον περασμένο Φεβρουάριο που εξελέγη γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, η  Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρρενμπάουερ διαθέτει πολιτικό και ιδεολογικό προφίλ που μπορεί  να συνοψισθεί στη φράση: «Κοινωνικός συντηρητισμός με ισχυρές δόσεις αριστερών οικονομικών απόψεων».

«Υπάρχει στη ζωή του καθενός μία στιγμή που δεν είναι αρκετό να δείχνεις κάποιον και να λες αυτό έπρεπε να έχει κάνει, αλλά να δίνει μόνος σου τις απαντήσεις. Γι’ αυτό θέτω την υπηρεσίες μου στη διάθεση του κόμματος», είπε επί τη αναλήψει των νέων της καθηκόντων.

Η «μίνι Μέρκελ» εκλεκτή της Αγκελα για τη διαδοχή-1

 

Ένα από τα πρώτα σχόλια που είχε προκαλέσει τότε η εκλογή της στην θέση της γραμματέως  του CDU προήλθε από την Bild  που την περιέγραψε ως έναν «πολύ κοινό άνθρωπο», τόσο που μπορεί να ταυτιστεί μαζί του κάθε Γερμανός.

Η ίδια πάντως έσπευσε να απαντήσει: «Είναι δύσκολο να με κατηγοριοποιήσει κανείς».

Οι οικονομικές της απόψεις βρίσκονται στα αριστερά του CDU: Θεωρείται μία από τις πλέον φανατικές υπερμάχους του κατώτατου μισθού και μάλιστα πριν από τις εκλογές του 2013 είχε προτείνει την αύξηση του ανώτατου ποσοστού φορολόγησης στο 53% , οδηγώντας οδηγώντας τον Ράινερ Μπρούντερλε, των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), να την χαρακτηρίσει «σοσιαλίστρια».

Ωστόσο οι κοινωνικές της αντιλήψεις θεωρούνται ξεκάθαρα συντηρητικές.

Έχει αντιταχθεί στη διαφήμιση υπέρ των εκτρώσεων, ενώ το 2015 προκάλεσε μεγάλη δημόσια αντιπαράθεση υποστηρίζοντας ότι  το πράσινο φως στους γάμους ομοφυλοφίλων μπορεί να ανοίξει το δρόμο στην αιμομιξία και την πολυγαμία.

Κόρη λυκειάρχη,  η Κραμπ Καρενμπάουερ μεγάλωσε σε καθολική οικογένεια, πηγαίνοντας στην εκκλησία κάθε Κυριακή και νηστεύοντας το κρέας τις Παρασκευές, η AKK έχει ζήσει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή της στο Πιούτλινγκεν, μια πόλη πληθυσμού 20.000 ανθρώπων.

Η «μίνι Μέρκελ» εκλεκτή της Αγκελα για τη διαδοχή-2

Όπως έχει εξομολογηθεί αρχικά σκόπευε να γίνει μαία, αργότερα δασκάλα, αλλά έπειτα μπήκε στο CDU από τα 18 της και συνέχισε σπουδάζοντας πολιτικές επιστήμες και νομικά.

Της αρέσουν οι AC /DC, περηφανεύεται για την κρεατόσουπα που φτιάχνει, σε τοπικές εκδηλώσεις καρναβαλιού ντύνεται συνήθως καθαρίστρια και περιγράφει τον εαυτό της ως βιβλιοφάγο.

Σήμερα δηλώνει ότι δεν θέλει το CDU να στραφεί δεξιότερα καίτοι το κόμμα χάνει ψήφους προς την ακροδεξιά, αλλά έχει ζητήσει αυστηρότερη συμπεριφορά προς όσους πρόσφυγες εξαπατούν τις αρχές στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν άσυλο.

Η Κραμπ – Κάρενμπαουερ είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών, τα οποία μεγάλωσε κυρίως ο σύζυγός της  Χέλμουτ:

«Ο σύζυγός μου και εγώ», έχει πει  «είχαμε μια πολύ ρεαλιστική συμφωνία από την αρχή:  Όποιος κερδίζει τα περισσότερα δουλεύει φουλ τάιμ. Έτσι ανταλλάξαμε τους κλασικούς ρόλους».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή