Μέρκελ: Αυτή θα είναι η τελευταία μου θητεία

Μέρκελ: Αυτή θα είναι η τελευταία μου θητεία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφασή της να μην διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του  Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) αλλά ούτε και μια πέμπη θητεία στην Καγκελαρία μετά το πέρας της τρέχουσας, ανακοίνωσε η Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα σε στελέχη του κόμματός της.

«Πρώτον στο επόμενο συνέδριο του CDU τον Δεκέμβριο στο Αμβούργο, δεν θα είμαι ξανά υποψήφια για τη θέση του προέδρου», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Δεύτερον, αυτή η τέταρτη θητεία είναι η τελευταία  μου ως Καγκελαρίου. Στις εκλογές του 2012 δεν θα είμαι αξανά υποψήφια ούτε για την Καγκελαρία ούτε για τη Βουλή και δεν θα διεκδικήσω άλλες πολτικές θέσεις», είπε η κυρία Μέρκελ που ανέλαβε επίσης την πολιτική ευθύνη για τα αποτελέσματα των εκλογών στα κρατίδια της Εσσης και της Βαυαρίας.

Η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε απογοητευτικά τα αποτελέσματα στα δύο κρατίδια και σημείωσε ότι μετά από τις επιδόσεις του CDU στην Εσση και τη Βαυαρία αλλά και τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τη λογική 'business as usual'».

Αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τα αποτελέσματα, ανέφερε ότι αυτά συνιστούν σημείο καμπής για τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς η κυβέρνησή της, όπως είπε, έχει χάσει αξιοπιστία.

Ερωτηθείσα  αν η ανακοίνωσή της να μην υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα για μια Πέμπτη θητεία , ισχύει και στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, η Μέρκελ απάντησε ότι έχει καταστήσει σαφές κάτι τέτοιο και ότι δεν θέλει να συμμετάσχει σε περαιτέρω εικασίες.

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν θέλει καθ οιονδήποτε τρόπο να επηρεάσει τη διαδικασία εκλογής διαδόχου:

«Είναι αλήθεια ότι η Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ και ο Γιενς Σπαν ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητά τους», είπε επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.

«Αισθάνομαι ότι η φάση αυτή είναι πλήρης ευκαιριών και αυτό είναι καλό διότι δεν τις είχαμε πριν από 18 χρόνια», αρκέστηκε να πει η Αγκελα Μέρκελ χωρίς να αναφερθεί περαιτέρω στις υποψηφιότητες της γενικής γραμματέως του CDU -και φίλα προσκείμενης στην ίδια – Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ αλλά και του επικριτή της και υποστηρικτή της στροφής προς τα δεξιά, υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν.
 
Η Αγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης στην κρίση της ευρωζώνης λέγοντας ότι στα συγκεκριμένα ζητήματα δεν θα αλλάξουν πολλά, καθώς το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει προηγουμένως τις σημαντικές αποφάσεις.
 
Εκμυστηρεύθηκε επίσης ότι είχε πάρει τις αποφάσεις της ήδη από το καλοκαίρι και ότι αρχικά σκόπευε να τις δημοσιοποιήσει την επόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή