Στήριξη σε Χ.Α. από τράπεζες και ομόλογα

Στήριξη σε Χ.Α. από τράπεζες και ομόλογα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βοήθεια από τη σημαντική βελτίωση του διεθνούς κλίματος μετά το ισχυρό sell-off, σε συνδυασμό με τη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και με οδηγούς τις τραπεζικές μετοχές αλλά και επιλεγμένα blue chips, το ελληνικό Χρηματιστήριο κινήθηκε χθες μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πάνω από τις 640 μονάδες. Ωστόσο, οι αγοραστές ήταν λίγοι και το επενδυτικό ενδιαφέρον περιορισμένο, οδηγώντας σε άλλη μία συνεδρίαση ιδιαίτερα χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό για τη συνέχεια αφού τα… καύσιμα της αγοράς παραμένουν περιορισμένα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,07% στις 640,07 μονάδες, αν και στα υψηλά ημέρας έφθασε το +1,77%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,21%, στις 1.684,27 μονάδες, η μεσαία κεφαλαιοποίηση σημείωσε άνοδο 0,92%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,88% στις 535,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 28,6 εκατ. ευρώ. Τη διαφορά στον Γενικό Δείκτη έκαναν οι τράπεζες, όπου η άνοδος ξεπέρασε το 6% (Eurobank), καθώς και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύθηκε κατά 6,53%.

«Δεν αποκλείουμε μια βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση σε περίπτωση αντίστοιχης κίνησης στις αναδυόμενες αγορές οι οποίες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών», σημειώνει ο κ. Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit. «Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις με βάση τα θεμελιώδη των εταιρειών παραμένουν η στρατηγική που ενδείκνυται στο περιβάλλον αυτό», επισημαίνει.

Από την πλευρά του, ο κ. Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance σημειώνει ότι ο τραπεζικός κλάδος είχε κρατήσει σημαντικά επίπεδα εδώ και τρεις εβδομάδες και πλέον όλα δείχνουν πως αφορμή για την αντίδραση είναι ότι πλέον ο κλάδος κινείται επιθετικά σε σχέση με πωλήσεις κόκκινων δανείων ή προτάσεις για «κούρεμα» στους δανειολήπτες, κάτι που το έκανε με πολύ αργούς ρυθμούς τα προηγούμενα χρόνια. Το αποτέλεσμα θα φανεί σε δεύτερο χρόνο, όπως προσθέτει.

Η κίνηση της υπόλοιπης αγοράς είναι στον ρυθμό των ξένων, αν και όπως όλα δείχνουν γίνεται σοβαρή προσπάθεια ανεξαρτητοποίησής της το τελευταίο διάστημα. Μην ξεχνάμε πως, λόγω της πολύ ρηχής αγοράς μας, πολλές φορές προηγούμαστε και στην πτώση αλλά και στην άνοδο σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή