Ωθηση στις αγορές από την αυτοκινητοβιομηχανία

Ωθηση στις αγορές από την αυτοκινητοβιομηχανία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υποχώρηση 0,4% οδήγησε χθες το ευρώ η απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου να μη διεκδικήσει την επανεκλογή της στην προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Από τη στιγμή που διέρρευσε η είδηση το ευρώ υποχώρησε άμεσα στο 1,1336 δολ. που ήταν τα χαμηλά ημέρας. Ανέκαμψε, ωστόσο, αργότερα και το βράδυ κυμαινόταν στο 1,1388 δολ. Στον αντίποδα το δολάριο που εν μέσω ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία προσείλκυσε επενδυτές ως το κατ’ εξοχήν ασφαλές καταφύγιο, με τον δείκτη του έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων να ενισχύεται κατά 0,2%. Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν όλες άνοδο χάρη στο ράλι των μετοχών των ιταλικών τραπεζών αλλά και των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Οι υποσχέσεις της ιταλικής κυβέρνησης ότι θα στηρίξει τις τράπεζες αν αντιμετωπίσουν πρόβλημα οδήγησαν τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών UniCredito, Ubi Banca και Banco BPM σε άνοδο 4,3%, 4% και 5% αντιστοίχως. Ο κλάδος έδωσε ώθηση στο χρηματιστήριο του Μιλάνου που σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με τον δείκτη FTSE MIB να κλείνει με κέρδη 1,91%. Παράλληλα, η HSBC σημείωσε άνοδο 4,8% και οδήγησε τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείσει με κέρδη 1,25%. Νωρίτερα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης από πλευράς ενεργητικού είχε ανακοινώσει αύξηση κερδών 28%. Μεγάλη ώθηση έδωσε, άλλωστε, χθες στις ευρωπαϊκές αγορές ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών που κινήθηκε ανοδικά όταν διέρρευσε ότι το Πεκίνο ετοιμάζεται να μειώσει κατά 50% τον φόρο στις αγορές αυτοκινήτων. Η άνοδος των γερμανικών κολοσσών BMW, Daimler και Volkwagen οδήγησε, έτσι, τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης να κλείσει με κέρδη 1,25%. Με άνοδο 0,44% έκλεισε, άλλωστε, και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού. Η ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να αποτρέπει την άνοδο του πετρελαίου, μολονότι επίκειται η επαναφορά του εμπάργκο κατά του Ιράν. Το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν χθες σε επίπεδα γύρω στα 67,2 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 77,49 δολάρια το βαρέλι.

Σε ό,τι αφορά τη Wall Street άνοιξε με άνοδο και κινείτο ανοδικά για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης χάρη στα ικανοποιητικά αποτελέσματα επιχειρήσεων αν και οι δείκτες Dow Jones και S&P σημείωσαν μεταπτώσεις. Αργά το βράδυ σημείωναν απώλειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή