ΗΠΑ: Αντισημίτης ο δράστης στη συναγωγή

ΗΠΑ: Αντισημίτης ο δράστης στη συναγωγή

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ. Ενώπιον της δικαιοσύνης, προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες πολλαπλών ανθρωποκτονιών, οδηγήθηκε χθες ο 46χρονος Ρόμπερτ Μπάουερς, ο οποίος εισέβαλε το Σάββατο σε εβραϊκή συναγωγή του Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια και σκότωσε 11 πιστούς.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο Μπάουερς δημοσίευσε μήνυμά του στην ιστοσελίδα συζητήσεων Gab.com, λίγη ώρα πριν από την επίθεση, γράφοντας: «Εβραϊκές οργανώσεις φέρνουν εισβολείς που σκοτώνουν Αμερικανούς. Δεν μπορώ να κάθομαι και να παρακολουθώ τους ανθρώπους μου να σφαγιάζονται. Δεν με ενδιαφέρει το φαίνεσθαι, περνάω στην αντεπίθεση». Επιζήσαντες της επίθεσης διηγήθηκαν ότι ο Μπάουερς φώναζε αντισημιτικά συνθήματα αφού άνοιξε πυρ. Ο δράστης κατείχε νόμιμα τα όπλα που χρησιμοποίησε, ενώ δεν είχε ποινικό μητρώο. Τα μηνύματά του στη σελίδα Gab.com δείχνουν, όμως, έναν οργισμένο αντισημίτη και ρατσιστή, ο οποίος πιστεύει ότι η λευκή φυλή κινδυνεύει με αφανισμό. Σε ένα μήνυμα, ο Μπάουερς καταφέρεται εναντίον του προέδρου Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον οπαδό της παγκοσμιοποίησης, ο οποίος δεν έλαβε το παραμικρό μέτρο για να προλάβει «την εξάπλωση των Εβραίων».

Σε χθεσινό μήνυμά του στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ απέδωσε ευθύνες για την επίθεση στο Πίτσμπουργκ, αλλά και για τα σχέδια του επίδοξου βομβιστή –και φανατικού οπαδού του– Σεζάρ Σαγιόκ, στα μέσα ενημέρωσης: «Μεγάλη οργή επικρατεί στη χώρα, εν μέρει εξαιτίας της ψευδολογίας των ΜΜΕ, που είναι ο πραγματικός εχθρός του λαού».

Την Κυριακή, ο πρόεδρος καταδίκασε την επίθεση στο Πίτσμπουργκ, ασκώντας παράλληλα κριτική στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Στο μεταξύ, μία ακόμη παγιδευμένη επιστολή προερχόμενη από τον Σεζάρ Σαγιόκ εντόπισε η αμερικανική αστυνομία, με αποδέκτη τα γραφεία του ειδησεογραφικού δικτύου CNN στην Ατλάντα, πέντε ημέρες μετά την αποστολή 14 τέτοιων πακέτων-βομβών.

Την περασμένη Τετάρτη, παγιδευμένα με εκρηκτικά πακέτα εστάλησαν στα γραφεία του CNN στη Νέα Υόρκη και στο Κέντρο Time Warner της πόλης, έδρα πολλών ΜΜΕ του ομίλου. Την περασμένη εβδομάδα, τέτοιες βόμβες απέστειλε ο θαυμαστής του Τραμπ, Σαγιόκ, στον τέως πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, την πρώην ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον και άλλα ανώτατα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο 56χρονος Σαγιόκ ήταν γνωστός στις Αρχές για ξυλοδαρμό της συντρόφου του, κλοπές και απειλές για τοποθέτηση βόμβας στα γραφεία ηλεκτρικής εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή