Τσακαλώτος: «Η Ιταλία δυσκολεύει την έξοδο στις αγορές»

Τσακαλώτος: «Η Ιταλία δυσκολεύει την έξοδο στις αγορές»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεταβλητότητα στα ιταλικά ομόλογα έχει καταστήσει δυσκολότερη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και έτσι η ελληνική κυβέρνηση θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει στην επόμενη έκδοση, κάτι που θα συμβεί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Reuters. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πάντως ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι υπό έλεγχο, ενώ διασκέδασε τις επιπτώσεις από τις έντονες αναταράξεις στα ιταλικά ομόλογα.

Εχουμε μαξιλάρι…

«Η κατάσταση στην Ιταλία το κατέστησε λίγο πιο δύσκολο, ωστόσο θεωρώ ότι οι αγορές έγιναν πιο ικανές στο να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα έχει τελειώσει το πρόγραμμά της, έχει πραγματοποιήσει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις, έχει ένα “μαξιλάρι” ρευστότητας, επομένως οι χρηματοδοτικές της ανάγκες είναι υπό έλεγχο για τα επόμενα δυόμισι χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά. Οπως προσέθεσε, υπάρχει επίσης μία συμφωνία για το χρέος, γεγονός που σημαίνει ότι η χρηματοδότησή του είναι ευκολότερη από ό,τι για την Πορτογαλία ή την Ιταλία.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα επιχειρήσει να βγει στις αγορές εντός του 2018 μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα το αποφασίζει ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ. «Εχει οδηγίες από την κυβέρνηση να προχωρήσει όταν θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες στις αγορές. Ομως είναι δική του δουλειά να κάνει τη σχετική έρευνα και να μας πει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή», τόνισε.

Ο υπουργός των Οικονομικών επανέλαβε πως η κυβέρνηση μπορεί να περιμένει, τη στιγμή που υπάρχει το «μαξιλάρι», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει σε κάποια έκδοση εάν η στιγμή είναι κατάλληλη. «Θεωρώ πως θα υπάρξει η κατάλληλη συγκυρία μεσοπρόθεσμα», δήλωσε.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο, η Ελλάδα φαίνεται ότι εξέταζε την έκδοση 10ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου νωρίτερα φέτος, την πρώτη τέτοιας διάρκειας από την έναρξη της κρίσης το 2010. Από τότε όμως η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από το 1,72% τον Απρίλιο, στο 3,31% τη Δευτέρα, παρασύροντας την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου από το 3,85% στις αρχές Μαΐου στο 4,25%.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ιταλία, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως η Κομισιόν πρέπει να δείξει κατανόηση όταν διαπραγματεύεται με τη Ρώμη. «Η Ιταλία είναι μια χώρα της οποίας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε με δυσκολία τα τελευταία 20 χρόνια και είναι επίσης μια χώρα με μεγάλες τοπικές ανισότητες», τόνισε. «Ετσι, είναι σημαντικό η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να λάβουν υπόψη την κατάσταση της χώρας και να προσπαθήσουν να φθάσουν σε ένα συμβιβασμό που θα είναι καλός για τους Ιταλούς πολίτες αλλά και την ίδια την Ευρώπη».

Ερωτηθείς αν πρέπει η Ρώμη να αναζητήσει εναλλακτικό δρόμο, υποστήριξε ότι είναι σημαντικό η Ιταλία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Είμαι υπέρ της Ευρώπης για πολλούς λόγους, αλλά ένας βασικός λόγος είναι ότι πάντα φοβόμουν ότι αν η Ευρώπη διασπαστεί, θα έχει ως αποτέλεσμα μία δυσάρεστη δεξιά λαϊκίστικη πολιτική της δεκαετίας του 30’, με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και εθνικισμούς».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως θεωρεί ότι είναι σημαντικό για τους ευρωπαϊκούς λαούς και για την προοδευτική ατζέντα όχι μόνο να αποφευχθεί κάτι τέτοιο αλλά και να μεταρρυθμιστεί η Ευρώπη, με τρόπο που θα αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων όπως η κοινωνική ανισότητα, οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας και η ποιότητα αυτών των θέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή