Η πιο πολύνεκρη αντιπυρική περίοδος φέτος με 99 θύματα

Η πιο πολύνεκρη αντιπυρική περίοδος φέτος με 99 θύματα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχετικά περιορισμένες ήταν οι καμένες εκτάσεις φέτος, αλλά η χρονιά σημαδεύτηκε από την τραγωδία με τους 99 νεκρούς και τους χιλιάδες πυρόπληκτους λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική. Ο απολογισμός του WWF για τη φετινή αντιπυρική περίοδο υπογραμμίζει πως «ήταν η πιο πολύνεκρη στα ελληνικά χρονικά». Οσον αφορά τις καμένες δασικές εκτάσεις είχαμε «συγκριτικά μικρές ζημιές», καθώς όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS), από την αρχή του έτους κάηκαν στην Ελλάδα περίπου 144.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. Ο μέσος όρος της προηγούμενης δεκαετίας ήταν 273.000 στρ. Πέρυσι είχαν καεί 216.960 στρ., πρόπερσι 365.869 στρ., το 2015 135.234 στρ.

Εφέτος, όμως, βαραίνει καθοριστικά η απώλεια 99 ανθρώπινων ζωών. «Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Πρέπει να ληφθούν άμεσα γενναίες πολιτικές αποφάσεις που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα θρηνήσουμε άλλα θύματα στο μέλλον, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και τα νέα κλιματικά δεδομένα», τονίζει το WWF. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, αν η παγκόσμια θερμοκρασία ανέβει κατά 1,5° C, οι ακραίοι καύσωνες, που κανονικά εμφανίζονται μία φορά στα 20 χρόνια, θα αυξηθούν κατά 173%. Επιπλέον, σύμφωνα με νέα μελέτη Ισπανών και Ιταλών επιστημόνων μια τέτοια άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει αύξηση κατά 40% των καμένων εκτάσεων στη Μεσόγειο. Το WWF ζητεί την άμεση ανάληψη δράσης με προτεραιότητα τη μετακίνηση της πολιτικής και επιχειρησιακής προτεραιότητας από την καταστολή των πυρκαγιών στην πρόληψή τους, μέσα από την έγκαιρη δασική διαχείριση και τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή