«Ερμαιο συμμοριών το ΑΠΘ»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η πολιτεία έχει αφήσει ανυπεράσπιστη την πανεπιστημιούπολη και έρμαιο των συμμοριών». Αυτό τονίζουν καθηγητές του ΑΠΘ σε νέο κείμενο διαμαρτυρίας –έχει συγκεντρώσει περί τις 500 υπογραφές– για τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών στους χώρους του ΑΠΘ. Το κείμενο έρχεται να προστεθεί σε πολύ πρόσφατο κείμενο φοιτητών, που έχει συγκεντρώσει έως τώρα πάνω από 1.100 υπογραφές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν αντιδράσεις και γονιών προς το ίδρυμα, καθώς φοιτητές έχουν δεχθεί απειλές από εξωπανεπιστημιακούς που εμπλέκονται με τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών. Οι ηγεσίες των ιδρυμάτων θεωρούν ότι «πρέπει να σταματήσουν τα ευχολόγια και οι αρμόδιοι να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων για την προστασία των κτιρίων», όπως ανέφερε χθες στην «Κ» πρύτανης.

Ειδικότερα, οι καθηγητές του ΑΠΘ στην επιστολή τους αναφέρουν ότι «ζούμε τη θλιβερή καθημερινότητα της πανεπιστημιούπολης που λυμαίνονται οι οργανωμένοι διακινητές ναρκωτικών. Κανένας άνθρωπος δεν αγνοεί την περιπλοκότητα του κοινωνικού προβλήματος των ναρκωτικών, αλλά και κανένας σώφρων άνθρωπος δεν θα αρκούνταν σε εκθέσεις ιδεών και ευχολόγια, όταν το αίσθημα ανασφάλειας είναι δικαιολογημένα διάχυτο μέσα στο σπίτι του. Η έλλογη κραυγή των φοιτητών φέτος ακούστηκε ξεκάθαρη και δυνατή όσο ποτέ! Στο κείμενό τους αρνούνται να προσαρμοστούν σε μια “νέα κανονικότητα”, στην εγκατάλειψη της πανεπιστημιούπολης στις συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών». Και συνεχίζουν: «Εμείς, ως καθηγητές τους, αγωνιζόμαστε μαζί τους για τον ίδιο σκοπό: ένα ασφαλές πανεπιστήμιο, χώρο καθημερινής δημιουργίας και εκπαίδευσης… Δεν σταματούμε να καλούμε την πολιτεία να αναλάβει επιτέλους την κύρια ευθύνη που της αναλογεί, αμέσως, προτού θρηνήσουμε θύματα. Η σημερινή κατάσταση δείχνει πως τα όσα μέτρα έχουν ληφθεί για την ασφάλεια του χώρου μας δεν είναι αποτελεσματικά».

Από την άλλη, με τρεις συλλήψεις και δεκαέξι προσαγωγές «έκλεισε» το χθεσινό μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το λύκειο. Μαθητές και φοιτητές από την Αττική συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου πραγματοποίησαν συνέλευση και αποφάσισαν τη συνέχιση «με αγωνιστικές δράσεις σε κάθε γειτονιά, δήμους και περιφέρειες, με κλεισίματα δρόμων, συναυλίες και άλλες αγωνιστικές δραστηριότητες» όπως ανακοίνωσαν. Το συλλαλητήριο είχε κεντρικό σύνθημα «αγωνιζόμαστε για σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει», ωστόσο οι οργανωτές του είχαν συνολικά 35 συνθήματα. Ενδεικτικά, «τόσες εξετάσεις ούτε ασθενείς, θα μας αρρωστήσουν αν δεν ξεσηκωθείς» και «Γαβρόγλου, άσε τις τρέλες πως είσαι με εμάς, είσαι ο υπουργός της αμορφωσιάς».

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ομάδα αγνώστων αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες, φωτοβολίδες και βόμβες μολότοφ προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο Σύνταγμα, οι οποίες απάντησαν με ρίψη χημικών. Στη συνέχεια τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στη λεωφόρο Αμαλίας και κατόπιν στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Μετά τις 2.30 μ.μ. και για τις επόμενες τρεις ώρες, περίπου 50 νεαροί «ταμπουρώθηκαν» στο κτίριο του ΕΜΠ και πραγματοποίησαν σποραδικές επιθέσεις στα ΜΑΤ στη συμβολή της οδού Πατησίων με τον πεζόδρομο της Τοσίτσα. Διεκόπη προσωρινά η κυκλοφορία στην οδό Πατησίων, ωστόσο η ένταση εκτονώθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή