Δέκα στελέχη της Folli Follie καλεί ο οικονομικός εισαγγελέας

Δέκα στελέχη της Folli Follie καλεί ο οικονομικός εισαγγελέας

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας του άρθρου 106α του πτωχευτικού δικαίου καταθέτει εντός των ημερών, πιθανότατα ακόμα και αυτή την Παρασκευή, η Folli Follie με τη σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων πιστωτών της και ενδεχομένως και των ελληνικών τραπεζών που την έχουν χρηματοδοτήσει. Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες επιταχύνουν τη διαδικασία προκήρυξης πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη συμμετοχή (36,5%) της Folli Follie στα Αττικά Πολυκαταστήματα, την οποία έχουν ως εξασφάλιση έναντι απαιτήσεων τους ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ώρα, ο οικονομικός εισαγγελέας κάλεσε τη διοίκηση της εταιρείας σε εξηγήσεις για τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Η νέα αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων προστασίας, μετά και την απόρριψη της προηγούμενης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, γίνεται προκειμένου να αποφύγουν οι παραπάνω συνυπογράφοντες το ενδεχόμενο άτακτων ρευστοποιήσεων περιουσιακών της στοιχείων και να κερδηθεί χρόνος για να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης με τους ομολογιούχους και τυχόν δυνητικούς επενδυτές. Να σημειωθεί πως όλες οι πλευρές, εκατέρωθεν σύμβουλοι και πιστωτές, χρεώνουν ευθέως τη διοίκηση Τζώρτζη Κουτσολιούτσου με την ευθύνη των μέχρι στιγμής καθυστερήσεων, οι οποίες αν μη τι άλλο έχουν οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας την εταιρεία. Υπενθυμίζεται πως οι ομολογιούχοι διεκδικούν το 100% των μετοχών έναντι των απαιτήσεών τους εκτιμώντας πως με αναδιάρθρωση της Folli Follie θα μπορέσουν να ανακτήσουν μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους (της τάξης των 430 εκατ. ευρώ) από ό,τι σε οιαδήποτε άλλη περίπτωση.

Οι αιτούντες αισιοδοξούν πως αυτή η νέα αίτηση έχει σοβαρότερες πιθανότητες να γίνει δεκτή, καθώς θα υπογράφεται κατευθείαν από τους ομολογιούχους και όχι, όπως η προηγούμενη, από τον χρηματοδοτικό βραχίονα της Folli Follie, ενώ γίνεται από εγνωσμένου κύρους δικηγορική εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στο πτωχευτικό. Το εάν η αίτηση θα στηριχθεί και από τις ελληνικές τράπεζες θα κριθεί έως την Πέμπτη, καθώς σχετικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των επιτελών τους, των νομικών συμβούλων όλων των πλευρών και των εκπροσώπων της εταιρείας σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη. Υπενθυμίζεται πάντως πως για το 106α απαιτείται μόνον θετική δήλωση πιστωτών που εκπροσωπούν ποσοστό τουλάχιστον 20% του συνόλου των απαιτήσεων. Εκ των ων ουκ άνευ για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών είναι η εξαίρεση των εξασφαλίσεων τους και συγκεκριμένα του 36,5% της «Αττικά Πολυκαταστήματα» που κατέχει η Folli Follie από την προστασία. Οι ομολογιούχοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να επιτρέψουν την πώληση αυτή με δεδομένο ότι θα διασφαλιστεί το βέλτιστο δυνατό τίμημα και η επιστροφή τυχόν πλεοναζόντων των τραπεζικών απαιτήσεων ποσών στο ταμείο της Folli Follie.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες θα προχωρήσουν στη διαδικασία πώλησης με ταχύτατους ρυθμούς, με τις εκτιμήσεις πηγών που συμμετέχουν στις σχετικές διεργασίες να εκτιμούν πως η προκήρυξη του διαγωνισμού μπορεί να γίνει εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου και η πώληση να ολοκληρωθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είναι βέβαιη η συμμετοχή των μετόχων πλειοψηφίας της «Αττικά Πολυκαταστήματα» (Λαμπρόπουλος, Τσουβελεκάκης, Σγουμπόπουλος κ.ά.) στη διαγωνιστική διαδικασία ενδεχομένως και σε συνεργασία με τρίτους επενδυτές.

Εν τω μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie χθες τοποθέτησε τέσσερα νέα μέλη, τον Νάρκισσο Γεωργιάδη ως αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, τους Ανδρέα Κουτούπη, Περικλή Δοντά, Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη ως μη εκτελεστικά μέλη και τοποθέτησε ως πρόεδρό του το μέχρι σήμερα μέλος του Νικόλαο Κανελλόπουλο.

Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος παραμένει πάντως διευθύνων σύμβουλος παρά τις περί του αντιθέτου ρητές εκκλήσεις της πλειοψηφίας των πιστωτών.

Παράλληλα, ο οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης κάλεσε να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι, για τη διάπραξη κακουργημάτων δέκα στελέχη – όλα τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και μέλη της διοίκησης της Folli Follie (μέλη Δ.Σ., οικονομικούς διευθυντές κ.λπ.) – και ειδικότερα για τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Οι κληθέντες των οποίων οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι θυρίδες και τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευθεί με σχετικό βούλευμα θα δώσουν εξηγήσεις την επόμενη εβδομάδα αφού λάβουν γνώση της δικογραφίας. Ο οικονομικός εισαγγελέας που φέρει το βάρος των ερευνών για την υπόθεση συνεχίζει την αξιολόγηση των δεδομένων της και αναμένεται, πέραν των ήδη κληθέντων, να προχωρήσει και σε άλλες κλήσεις υπόπτων, καθώς η έρευνα επεκτείνεται και σε ευθύνες των ελεγκτικών μηχανισμών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή