Τουρκία: «Ετοιμοι να συζητήσουμε για επιστροφές»

Τουρκία: «Ετοιμοι να συζητήσουμε για επιστροφές»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευχαριστημένος που συνεργάζεται με την Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο συνέδριο «Kartepe Summit» που οργάνωσε η γείτονα στην ομώνυμη πόλη από τις 26-27 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή αξιωματούχων αλλά και επιστημόνων.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς έχει πει ότι «επιλέγεις τον φίλο σου, αλλά δεν επιλέγεις τον γείτονά σου», για να προσθέσει ότι «εμείς είμαστε ευχαριστημένοι που έχουμε γείτονα την Ελλάδα». Τόνισε, μάλιστα, ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να συζητήσει και να συνεργαστεί με την Ελλάδα όσον αφορά το θέμα των επιστροφών μεταναστών, οι οποίες όμως πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τη νομοθεσία, όπως είπε μιλώντας στην «Κ» ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος είχε επίσης προσκληθεί στο συνέδριο.

Η εικόνα

Οπως φαίνεται, ο βασικός στόχος από την πλευρά της Τουρκίας, όπως προέκυψε και από τις εργασίες του συνεδρίου, στο οποίο επιστήμονες είχαν τον πρώτο λόγο, ήταν να παρουσιάσει την εικόνα της ως μιας χώρας που έχει διαχειριστεί αποτελεσματικά το μεταναστευτικό – προσφυγικό φιλοξενώντας 5 εκατομμύρια πρόσφυγες και λειτουργώντας έτσι ως ανάχωμα για την Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού επιχείρησε να τοποθετήσει την Τουρκία στο ίδιο κάδρο με την Ελλάδα όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες έχουν ξενοφοβική συμπεριφορά. Εκανε, μάλιστα, αναφορά σε προβλήματα επικοινωνίας με την Ε.Ε., τα οποία ωστόσο, όπως σημείωσε, τώρα έχουν πλέον αντιμετωπισθεί.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι έδωσαν λεπτομερή στοιχεία για τον προσφυγικό πληθυσμό που φιλοξενούν αλλά και για τις επιχειρήσεις αποτροπής που έχει πραγματοποιήσει το τουρκικό λιμενικό στα παράλια του Αιγαίου. Αναφέρθηκαν επίσης στην παρουσία της Τουρκίας στη Συρία ως δύναμης σταθεροποίησης που επιτρέπει σε κάποιους από τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους παρέχοντας ασφάλεια, όπως υποστήριξαν.

«Eπιτυχή» χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τη διμερή συνάντηση που πραγματοποίησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών στο περιθώριο του συνεδρίου «Kartepe Summit». Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Βίτσας «συζήτησε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό – επιχειρησιακό επίπεδο, με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού και τη μείωση των ροών», χωρίς όμως να παρέχονται περισσότερες λεπτομέρειες. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το τριήμερο από την Παρασκευή 26 έως και την Κυριακή 28 Οκτωβρίου από την Τουρκία έφθασαν 269 άτομα στα ελληνικά νησιά, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται οι δύσκολες συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) σε Λέσβο και Σάμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή