Κεντρική Αμερική: Σύγχρονοι εξερευνητές

Κεντρική Αμερική: Σύγχρονοι εξερευνητές

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βαγγέλης Κατσιμίχας, δημιουργός του Versus Travel, μας συστήνει τέσσερις χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Τροπική ζούγκλα, ψηλά δασοσκέπαστα βουνά, εντυπωσιακά ηφαίστεια (πολλά από αυτά, ενεργά!), λίμνες και ποτάμια ανάμεσα σε δύο ωκεανούς, ερείπια των Μάγια και ινδιάνικοι μύθοι. Η Κεντρική Αμερική είναι όλα αυτά μαζί. Και όποιος την επισκέπτεται επιστρατεύει το ένστικτο του εξερευνητή προκειμένου να περιηγηθεί σε τέσσερις χώρες, οι οποίες, ενώ μοιράζονται κοινές ρίζες και κουλτούρα, παρουσιάζουν διαφορές και εναλλαγές σε φυσικά τοπία.

Κεντρική Αμερική: Σύγχρονοι εξερευνητές-1

Στιγμιότυπο καθημερινής ζωής στο Σαν Σαλβαδόρ. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

 

Σε λίγα ταξίδια, άλλωστε, μπορείς να πλησιάσεις τόσο κοντά σε κρατήρες ενεργών ηφαιστείων όπως στη Νικαράγουα και στο Ελ Σαλβαδόρ, να μείνεις άναυδος μπροστά σε τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως η Διώρυγα του Παναμά, να κολυμπήσεις στην Καραϊβική και στα νερά δύο ωκεανών, να περιπλανηθείς μέσα στην απάτητη ζούγκλα, να διανυκτερεύσεις στο ξεχασμένο νησί μιας υπέροχης λίμνης και να σεργιανίσεις αμέριμνος στα στενορύμια παλιών πόλεων και σε καταπληκτικά παζάρια…

Μία από τις πιο έντονες στιγμές που έχω ζήσει στην Κεντρική Αμερική είναι σίγουρα η περιπλάνηση στο Εθνικό Πάρκο Τορτουγκέρο (η λέξη σημαίνει «καταφύγιο χελωνών») στην Κόστα Ρίκα. Πίστευα πως ήξερα τι να περιμένω, πως ήμουν προετοιμασμένος για το τι θα συναντήσω. Όμως η επίσκεψη στο Τορτουγκέρο ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Φανταστείτε ένα πελώριο τροπικό σύστημα από φυσικά και τεχνητά κανάλια και λίμνες, στο οποίο «χάνεσαι» με ένα πλοιάριο, σε συνθήκες απόλυτης σιωπής πολλές φορές, με μόνη υπόκρουση τους ήχους της ζούγκλας. Αυτή είναι για μένα μια εμπειρία που δεν συγκρίνεται με καμία και παροτρύνω κάθε ταξιδιώτη να τη ζήσει.

Ολόκληρη η Κόστα Ρίκα, άλλωστε, είναι πραγματική αποκάλυψη. Οι Ισπανοί που την πρωτοανακάλυψαν την ονόμασαν Πλούσια Ακτή (αυτό σημαίνει «Κόστα Ρίκα» στα ελληνικά), προσδοκώντας σε υλικά πλούτη. Τελικά, αυτός ο τόπος δεν είχε να επιδείξει ποτάμια από χρυσάφι ή ασήμι, δικαίωσε ωστόσο την ονομασία του με την απίστευτα πλούσια φύση του.

Μια εικόνα που σε επαναφέρει στον πολιτισμό και εντυπώνεται στη μνήμη είναι φυσικά η Διώρυγα του Παναμά. Κάποιοι την αποκαλούν «το όγδοο θαύμα του κόσμου» – και δεν έχουν άδικο. Το υδάτινο αυτό μονοπάτι που ενώνει δύο ωκεανούς είναι στην ουσία μια πολυσύχναστη «λεωφόρος πλοίων», και μάλιστα ένα μέρος της το διασχίζουμε κι εμείς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας: η ώρα που τα πλοία ανεβαίνουν και κατεβαίνουν επίπεδο στη θάλασσα είναι από εκείνες τις στιγμές που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη μας στην ανθρώπινη ευρηματικότητα.

Κεντρική Αμερική: Σύγχρονοι εξερευνητές-2

H Γρανάδα με τα πολύχρωμα σπίτια είναι μία από τις πιο φωτογενείς πόλεις της Κεντρικής Αμερικής. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Είναι δύσκολο να περιγράψεις τα συναισθήματα που γεννιούνται διασχίζοντας τις μεγάλες ηφαιστειακές εκτάσεις του Ελ Σαλβαδόρ και της Νικαράγουα. Το Ελ Σαλβαδόρ το αποκαλούν, άλλωστε, «η γη των ηφαιστείων», γιατί στην έκτασή του υπάρχουν πάνω από 20 ηφαιστειακά συμπλέγματα· ένα από αυτά είναι το Σέρο Βέρντε, ένα τοπίο απόκοσμο και συνταρακτικό. Πολλά ηφαίστεια εντοπίζονται και στη Νικαράγουα, ωστόσο η πόλη της Γρανάδα, με την υπέροχη αποικιακή αρχιτεκτονική στο ιστορικό της κέντρο, αποτελεί προορισμό από μόνη της.

Ένα ταξίδι στην Κεντρική Αμερική είναι όνειρο ζωής. Πόσω μάλλον όταν συνδυάζει έξοχα τέσσερις χώρες: την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα. Όταν πραγματοποιείται κιόλας μέσα στον (δικό μας) χειμώνα, τότε είμαστε σίγουροι ότι ταξιδεύουμε την καλύτερη εποχή: η οργιαστική φύση –εκεί στο δυτικό ημισφαίριο– ντύνεται τότε με τα πιο φανταχτερά της χρώματα. Ο ταξιδιώτης που λατρεύει την ανόθευτη φύση, που αναζητά την εμπειρία-ορόσημο της εξερεύνησης στη ζούγκλα, που δεν χορταίνει να μαθαίνει για ινδιάνικους θρύλους και θαύματα χαμένων πολιτισμών, όπως οι Μάγια, και που φυσικά θέλει να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο ταξίδι με εμπιστοσύνη και ασφάλεια, γνωρίζει εξάλλου ότι με το Versus Travel έχει αυτή την ευκαιρία.

|| Το Versus Travel προσφέρει πλήθος οργανωμένων και ατομικών εκδρομών σε επιλεγμένους προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Το Πανόραμα Κεντρικής Αμερικής – Ζούγκλα Τορτουγκέρο έχει διάρκεια 17 ημερών (αναχώρηση 22/12). Πληροφορίες: versustravel.eu, τηλ. 210-3232800.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή