ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Αίγυπτος

Ο Κώστας Ανθόπουλος, ιδρυτής του Pyramis Travel, μοιράζεται μαζί μας εικόνες και εντυπώσεις από την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος, παρότι βρίσκεται τόσο κοντά μας, είναι γεμάτη με εντυπωσιακά τοπία που δεν μοιάζουν με κανένα ευρωπαϊκό. Η πρώτη φορά που αντίκρισα από τις Πυραμίδες την απέραντη έρημο που πλαισιώνει το Κάιρο ήταν από τις πιο έντονες της ζωής μου. Βρίσκεσαι μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, και όμως στέκεσαι μπροστά σε ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου. Γύρω σου δεν υπάρχει τίποτε άλλο, παρά μόνο έρημος και άμμος. Άλλωστε, περίπου το 90% της χώρας καλύπτεται από έρημο. Είναι δύσκολο επίσης να περιγράψεις τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν μπροστά στις επιβλητικές Πυραμίδες της Γκίζας.

Η μεγαλύτερη, η Πυραμίδα του Χέοπα, έχει ύψος 146 μέτρα και καλύπτει επιφάνεια 54.000 τετραγωνικών μέτρων. Χρειάζεσαι αρκετά λεπτά της ώρας για να μπορέσεις να επεξεργαστείς την εικόνα που έχεις μπροστά σου και αμέσως αρχίζεις να αναλογίζεσαι την ανθρώπινη εφευρετικότητα και δημιουργικότητα. Εντελώς διαφορετικά συναισθήματα προσφέρει το Κάιρο. Χρώματα, αρώματα, κίνηση και ένα πολυποίκιλο μωσαϊκό πολιτισμών. Όμως το πιο εντυπωσιακό σε αυτή την πόλη είναι οι αντιθέσεις της. Στην ξακουστή αγορά του Χαν Ελ Χαλίλι προσπαθώ πάντα να ξετρυπώσω μικρά παραδοσιακά εργαστήρια που φτιάχνουν σουβενίρ κάθε είδους, καθώς και ρούχα και μαντίλια. Στις αγορές, παραδοσιακά, πίνω έναν αραβικό καφέ με κάρδαμο και παρατηρώ τον κόσμο που έρχεται να ψωνίσει. Δεν φεύγω από το Κάιρο αν δεν γευτώ τα φαλάφελ, που εδώ φτιάχνονται με κουκιά, πράσο, κόλιανδρο και άλλα μυρωδικά.

Στην Αλεξάνδρεια, η αγαπημένη μου βόλτα είναι κατά μήκος της παραλιακής οδού, της Κορνίς, με το βλέμμα να χάνεται πότε στον ορίζοντα της Μεσογείου και πότε στην πόλη.

Αξέχαστη εμπειρία είναι η κρουαζιέρα στον Νείλο, η οποία γίνεται με πολυτελή ποταμόπλοια. Κατά μήκος του Νείλου βρίσκονται και δύο σημαντικές πόλεις, το γραφικό Ασουάν και το Λούξορ, η αρχαία πόλη που θεωρείται το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο στον κόσμο.

Η εικόνα που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι τα τέσσερα τεράστια αγάλματα του Ραμσή Β΄, που έχουν ύψος περίπου 20 μέτρα και βρίσκονται έξω από τον ναό του Αμπού Σιμπέλ, στη νότια πλευρά της χώρας.

Όμως η Αίγυπτος δεν είναι μόνο ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία. Όλες οι εποχές είναι ιδανικές για βουτιές στα νερά της Ερυθράς Θάλασσας, στο Σαρμ Ελ Σέιχ, αφού εδώ είναι πάντα καλοκαίρι. Είναι ένα εξωτικό θέρετρο, που προσφέρεται για θαλάσσια σπορ, χαλάρωση και διασκέδαση.
 

|| Το Pyramis Travel, ειδικός στις Αραβικές χώρες εδώ και 40 χρόνια, προσφέρει εκδρομές και ατομικά ταξίδια στην Αίγυπτο όλο τον χρόνο. Πληροφορίες: pyramistravel.gr, τηλ. 210-3272200.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ