Το Κονκλάβιο (30/10/18)

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάσκαλε που δίδασκες

Η αλήθεια είναι ότι η ζωή κάνει τις καλύτερες φάρσες. Βάζει, για παράδειγμα, την κυβέρνηση –για την ακρίβεια, την αναγκάζει– να υιοθετήσει στην ελληνική έννομη τάξη και, άρα, να περάσει από τη Βουλή ευρωπαϊκή οδηγία που τροποποιεί τον νόμο για τις ευρωεκλογές. Για την ακρίβεια, προβλέπει ότι ακόμη και Ελληνες (δηλαδή Ευρωπαίοι) πολίτες που βρίσκονται σε τρίτη (πλην Ε.Ε.) χώρα θα μπορούν να ψηφίζουν στις ευρωεκλογές από τον τόπο διαμονής τους. Η ρύθμιση προφανώς χτυπάει «φλέβα», καθώς θυμίζω ότι η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να προωθήσει ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, παρά την επιμονή της Ν.Δ. που έχει καταθέσει και σχέδιο νόμου. Σαν να μην έφθανε αυτό, πληροφορούμαι ότι η σχετική ρύθμιση προβλέπει και τη δυνατότητα επιστολικής/ηλεκτρονικής ψήφου στις ευρωεκλογές για τους Ευρωπαίους που βρίσκονται σε χώρα της Ε.Ε. Αυτό δηλαδή που η κυβέρνηση αρνείται στους Ελληνες για τις εθνικές εκλογές…

Δυναστικοί οίκοι μάθημα Ι

Το παράδοξο αυτό δεν έμεινε βέβαια ασχολίαστο στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου εμφανίστηκε ο –καθ’ ύλην– υπουργός Αλ. Χαρίτσης για να… υποστηρίξει το νομοσχέδιο. «Είναι κρίμα να δίνετε το δικαίωμα σε όσους Ελληνες ψηφίζουν σε τρίτες χώρες και να μην κάνετε το ίδιο με τους Ελληνες εξωτερικού που θέλουν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές», τον έψεξε ο Κ. Τασούλας, θυμίζοντας ότι η Ν.Δ. έχει καταθέσει τη σχετική πρόταση νόμου τρεις φορές. Εξάλλου, όπως είπε στους παριστάμενους αφήνοντάς τους άφωνους –ειδικά τους συριζαίους, που μου λένε ότι έβγαζαν κάποιες άναρθρες κραυγές που έμοιαζαν με μουγκρητά– έχει ξαναγίνει: το 1862, όταν ψήφισαν για πρώτη φορά οι Eλληνες του εξωτερικού μέσω 36 πληρεξουσίων. Θύμισε δε στον Χαρίτση ότι ομόλογός του (υπ. Εσωτερικών) τότε ήταν ο Θρασύβουλος Ζαΐμης και ότι η τότε Βουλή ήταν δύσκολη, γιατί ρύθμισε «τα της μετάβασης από τον δυναστικό οίκο του Βίτελσμπαχ (Οθωνας) σε αυτόν του Χολστάιν Γλίξμπουργκ (Γεώργιος)».

Σκηνοθετεί τον εαυτό του

Δε νομίζω ότι αμφισβητεί κανένας την ικανότητα του Στ. Θεοδωράκη να σκηνοθετεί τον εαυτό του. Εξάλλου, συχνά η σκηνοθεσία είναι πιο δυνατή και από το σενάριο και από την υποκριτική ικανότητα του πρωταγωνιστή. Το αναφέρω επειδή σκηνοθέτησε ο ίδιος το βίντεο για το συνέδριο του Ποταμιού. Μένει να φανεί ποιος θα ανταποκριθεί και ποιος όχι. Και αυτό αφορά και τους πολιτικούς αρχηγούς… Πάντως, μαθαίνω ότι την αντιπροεδρία του κόμματος ενδέχεται να διεκδικήσει ο Γ. Μαυρωτάς.

«Καινά δαιμόνια»

Μια συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με συνδικαλιστές έχει από μόνη της ενδιαφέρον. Οχι μόνο γιατί είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσε να συνεννοηθεί ο Κυριάκος με συνδικαλιστικούς ανθρωπότυπους, όπως, για παράδειγμα, ο διαγραφείς από τη Ν.Δ. Θύμιος Λυμπερόπουλος. Αλλά επειδή χθες συναντήθηκε με το προεδρείο της «Ενότητας», της συνδικαλιστικής παράταξης που συνυπάρχει (σχήμα λόγου…) πλέον με τη ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα. Θεωρώ ότι από μόνη της η συνάντηση συνιστά επίσημη αναγνώριση της παράταξης με την οποία ο Νίκος Κιουτσούκης μάλλον βγάζει σπυριά. Αν δεν απατώμαι, ο Μητσοτάκης δεν έχει κάνει αντίστοιχη συνάντηση με τη ΔΑΚΕ. Είπε, εξάλλου, ότι η Ν.Δ. στηρίζει το ακηδεμόνευτο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως και θέσεις και απόψεις που κινούνται στο πνεύμα της ανοικτής οικονομίας και ταυτόχρονα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Καινά δαιμόνια» για παλαιούς συνδικαλιστές…

Τα κάτω πάνω

Την ερχόμενη Δευτέρα ανακοινώνει επισήμως την υποψηφιότητά του για τον Δήμο της Αθήνας ο Κ. Μπακογιάννης για να φέρει «τα κάτω πάνω», όπως με νόημα αναφέρει στη σχετική πρόσκληση. Η σεμνή τελετή, στην οποία θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, θα λάβει χώρα σε πολυχώρο στον Κεραμεικό απέναντι από το Γκάζι. Αρχίζει το ματς…

«Φάουλ» με σημαία

Ισχύει ότι όσοι προσέρχονται καθυστερημένα κάπου είναι συνήθως πιο χαρούμενοι απ’ αυτούς που πρέπει να τους περιμένουν… Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι είναι και σωστοί, πολλώ δε μάλλον όπου υπάρχει πρωτόκολλο. Το αναφέρω επειδή ιδιαιτέρως αρνητικά σχολιάστηκε –και μάλιστα ως «φάουλ»– μια άφιξη με μεγάλη καθυστέρηση στην εξέδρα των επισήμων για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και ενώ όλοι –υπουργοί και τοπικοί παράγοντες– είχαν λάβει θέσεις. Τότε, και λίγο πριν φθάσουν ο Πρ. Παυλόπουλος και ο Σέρτζιο Ματαρέλα, μπροστά στην εξέδρα των επισήμων εμφανίστηκε συνοδεία ασφαλείας ένα τζιπ που έφερε την τουρκική σημαία. Hταν ο Tούρκος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη που προφανώς έκρινε ότι ήταν η κατάλληλη ώρα για να κάνει εντύπωση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή