Δικαστήρια και πολιτική

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανονικά, θα έπρεπε να απορεί κανείς με την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους. Η αγωνία καλλιεργείται και από ομάδες επαγγελματιών ή άλλων που έχουν οικονομικό, κατά κύριο λόγο, συμφέρον από τις ενέργειες που επιθυμούν να αναλάβουν οι θιγόμενοι «απόμαχοι».

Ξαφνικά έρχεται στο προσκήνιο απόφαση του Πρωτοδικείου (γνωστή από την 9η Μαΐου 2018), που είχε εξετάσει στις 23 Οκτωβρίου 2017 αγωγή που είχε κατατεθεί στις 23 Ιουλίου 2015. Χρειάστηκαν δηλαδή τρία χρόνια για να δικαστεί πρωτοδίκως η συγκεκριμένη υπόθεση. Ας σκεφτούμε τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στη ζωή του πολίτη-συνταξιούχου που προσέφυγε. Και δυνάμει χιλιάδων ακόμη συνταξιούχων. Και εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων. Και όσων πληρώσαμε και πληρώνουμε την παράταση της λιτότητας.

Τα δύο πλέον Ταμεία, κύριας και επικουρικής συνταξιοδότησης, προσέβαλαν, ως ώφειλαν, την απόφαση. Δεν θα έπρεπε να κατηγορούνται γι’ αυτό. Αν δεν το έκαναν, οι διοικήσεις των ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΠ θα κατηγορούντο για απιστία. Το σπαρταριστό είναι ότι οι νομικοί τους σύμβουλοι υπερασπίζονται τις περικοπές του πρώτου και δεύτερου μνημονίου επειδή έγιναν με γνώμονα «το δημόσιο συμφέρον το οποίο στην προκειμένη περίπτωση ταυτίζεται με το συμφέρον των πολιτών του, αφού η ενδεχόμενη πλήρης κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης θα συμπαρέσυρε και σε πλήρη κατάρρευση και τα νοικοκυριά όλων των Ελλήνων πολιτών».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πληρώσει όσα με παλαιότερες και επαναλαμβανόμενες αποφάσεις (ακόμη και η τρόικα είχε συμφωνήσει!) κέρδισαν δικαστικοί (προφανώς!), ιατροί και ένστολοι, και επρόκειτο να καταβληθούν προτού σχηματίσει κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας. Με αποτέλεσμα παράγοντες των παλαιότατων κυκλωμάτων «διεκπεραίωσης» εργασιακών διαφορών να επικαλούνται τις περιπτώσεις αυτές ως αυτοδικαίως εφαρμοστέες για όλους τους συνταξιούχους.

Τελικά, ο αρμόδιος υφυπουργός Αν. Πετρόπουλος, χθες, στην εφημερίδα «Εθνος», κάνει, επιτέλους, το σωστό. Ολα θα εξαρτηθούν από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, εξηγεί. Με αυτές θα κριθούν τόσο ο νόμος Κατρούγκαλου όσο και τα ζητήματα που προέκυψαν από ασάφειες παλαιότερων αποφάσεων του ΣτΕ. Είναι προφανές ότι η νέα πρόεδρος, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, έχει το καθήκον να δημοσιεύσει τάχιστα όλες τις αποφάσεις. Ωστε να κρατήσει το ανώτατο δικαστήριο μακριά από την προεκλογική σύγκρουση. Αλλά και από την πολιτική εκμετάλλευση των συνταξιούχων, η ψήφος των οποίων βάρυνε καταλυτικά το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή