Προκαταρκτική έρευνα κατά του προέδρου της ΠΓΔΜ για τη μη υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Προκαταρκτική έρευνα κατά του προέδρου της ΠΓΔΜ για τη μη υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η άρνηση του προέδρου της πΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ να υπογράψει τόσο τον νόμο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα όσο και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να επικυρωθούν και να αποκτήσουν ισχύ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, ο Γενικός Εισαγγελέας των Σκοπίων διέταξε την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας εις βάρος του Γκεόρκι Ιβανόφ,  έπειτα από δύο ανώνυμες καταγγελίες.

«Ζητήσαμε πληροφορίες από το Κοινοβούλιο και το Γραφείο της Προεδρίας για τις αποφάσεις της Βουλής και τις ημερομηνίες που ελήφθησαν καθώς και τους λόγους που αυτές δεν υπογράφηκαν» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας. 

Ο νόμος για τις γλώσσες, που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, ψηφίστηκε δύο φορές, όπως και ο νόμος κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνείται να τους υπογράψει, αν και υποχρεούται σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.

Η μη υπογραφή των δύο διαταγμάτων από την μεριά του Προέδρου της χώρας, δεν έχει επιτρέψει τη δημοσίευση των δύο παραπάνω νόμων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ, καθώς και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ διανύει τη δεύτερη και τελευταία πενταετή θητεία του στο αξίωμα του Προέδρου της ΠΓΔΜ, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή