Εισαγγελική έρευνα από τις ελληνικές αρχές για τον Κατσίφα

Εισαγγελική έρευνα από τις ελληνικές αρχές για τον Κατσίφα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα θα διεξαχθεί έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα, καθώς διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Ιωαννίνων στην Εισαγγελία της Αθήνας σχετική δικογραφία, αφού η αδελφή του θύματος προσήλθε και προσκόμισε την ταυτότητά του, από την οποία προκύπτει ότι ο 35χρονος διαθέτει ελληνική υπηκοότητα. Από την πλευρά των Τιράνων επιδόθηκε διάβημα χθες το βράδυ στην πρέσβειρα της Ελλάδας, όπου, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η αλβανική εισαγγελία «είναι η μόνη Αρχή που, με βάση το αλβανικό σύνταγμα και το ποινικό δίκαιο, διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα για κάθε αδίκημα που συμβαίνει στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας».

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι η υπόθεση έρχεται στην Αθήνα λόγω αρμοδιότητας, καθώς αφορά Ελληνα υπήκοο για έγκλημα που έχει τελεστεί στην αλλοδαπή και μάλιστα κακούργημα. Η δικογραφία σχηματίστηκε έπειτα από δημοσίευμα και καταθέσεις συγγενών του, που φέρονται να επέχουν θέση μηνυτήριας αναφοράς.

Την ίδια στιγμή, η έντονη κινητικότητα που σημειώθηκε χθες στα Τίρανα, με στόχο τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής του Κωνσταντίνου Κατσίφα από ιατροδικαστή που θα όριζε το ελληνικό κράτος, δεν είχε αποφέρει αποτέλεσμα έως το βράδυ και την ίδια ώρα το όλο θέμα εξακολουθούσε να κυριαρχεί, τρίτη μέρα, στην αλβανική επικαιρότητα.

Τα περιθώρια της εξέτασης εμφανίζονται πλέον οριακά, με τη σορό του 35χρονου να διανύει ήδη το τρίτο εικοσιτετράωρο στο νοσοκομείο του Αργυροκάστρου και τις συνθήκες (δεν υπάρχει θάλαμος νεκροτομείου) να μην επιτρέπουν να παραμένει επί μακρόν άταφη. Εως αργά χθες το βράδυ από τη γενική εισαγγελία των Τιράνων, στην οποία προσέφυγε επισήμως η ελληνική πρεσβεία, ζητώντας να δοθεί σχετική έγκριση, δεν είχε υπάρξει καμία απάντηση.

Η ελληνική πλευρά ήταν ήδη έτοιμη να στείλει στο Αργυρόκαστρο ιατροδικαστές του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά το πράσινο φως από τα Τίρανα αργούσε. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι γονείς του Κατσίφα, σχεδίαζαν να επιστρατεύσουν ιδιώτη γιατρό για να εξετάσει τη σορό.

Η όλη επιχείρηση σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Τιράνων, στα οποία και χθες το θέμα έπαιζε πρώτο στα δελτία, διήρκεσε έξι ώρες, με την αλβανική αστυνομία να υποστηρίζει ότι τήρησε όλους τους προβλεπόμενους κανόνες καλώντας τον οπλισμένο Κατσίφα, που συνέχιζε να πυροβολεί με το καλάσνικοφ εναντίον των ανδρών της, να παραδοθεί και όταν τα περιθώρια εξαντλήθηκαν, τότε τον σκότωσαν με δύο σφαίρες, στο κεφάλι και στο στήθος.

Ανησυχία

Η οικογένεια, οι συγχωριανοί, αλλά και γενικότερα οι Ελληνες μειονοτικοί στον Νότο, επιμένουν να κατηγορούν την αστυνομία για «εν ψυχρώ δολοφονία».

Η ατμόσφαιρα ήταν και χθες βαριά στον κόσμο της μειονότητας και εκφράζονται ανησυχίες για «ξέσπασμα οργής» στην κηδεία του τριανταπεντάχρονου, με τους παράγοντες του ελληνικού στοιχείου να συνιστούν αυτοσυγκράτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή