Οι ΗΠΑ, έτοιμες για επιβολή νέων δασμών στην Κίνα αν δεν επιτευχθεί συμφωνία

Οι ΗΠΑ, έτοιμες για επιβολή νέων δασμών στην Κίνα αν δεν επιτευχθεί συμφωνία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι έτοιμος να επιβάλει δασμούς στο σύνολο των κινεζικών εισαγωγών, αν δεν επιτευχθεί ικανοποιητική συμφωνία με το Πεκίνο. Δηλώνει, ωστόσο, αισιόδοξος για την έκβαση των επαφών που έχει με τον Κινέζο ομόλογό του με αντικείμενο τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Fox News, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα υπάρξει σπουδαία συμφωνία» με την Κίνα για το εμπόριο. Προσέθεσε, πάντως, ότι ενώ ο ίδιος θα ήθελε μια συμφωνία άμεσα, η Κίνα δεν είναι έτοιμη, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να ανακοινώσει δασμούς σε όσα κινεζικά προϊόντα εισάγονται στις ΗΠΑ στις αρχές Δεκεμβρίου, αν οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες που θα έχει ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ τον επόμενο μήνα. Οι πρόεδροι των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αναμένεται να συναντηθούν στη σύνοδο του G20, που έχει προγραμματισθεί για τον Νοέμβριο στο Μπουένος Αϊρες. Από κινεζικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, τόνισε χθες πως οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαρκή επαφή και συνομιλούν για τις μεταξύ τους συναλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης Τραμπ – Σι στο Μπουένος Αϊρες. Στο μεταξύ ο Πασκάλ Λαμί, πρώην πρόεδρος του ΠΟΕ και πρώην επίτροπος Εμπορίου, καλεί την Ε.Ε. να λάβει τα μέτρα της και να προετοιμαστεί για τυχόν επιθέσεις της Ουάσιγκτον κατά ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο πλαίσιο μιας όξυνσης του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου. Μιλώντας σε συνέδριο επενδυτών στο Παρίσι, ο κ. Λαμί τόνισε πως ο εμπορικός πόλεμος θα έχει στην Ευρώπη τον ίδιο αντίκτυπο που έχει ήδη επιφέρει η επαναφορά του εμπάργκο κατά του Ιράν. Εν ολίγοις, θα πλήξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

«Αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν περαιτέρω και πλήξουν την Κίνα όχι μόνον με δασμούς αλλά και με κυρώσεις, αν αντιμετωπίσουν την Κίνα όπως το Ιράν, τότε θα έχουμε πρόβλημα όλοι», τόνισε ο κ. Λαμί και προσέθεσε πως «γι’ αυτό πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τι συμβαίνει στην περίπτωση του Ιράν». Οι δηλώσεις του κ. Λαμί έπονται συστάσεων που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ σε αναλυτικό έγγραφο εργασίας για τον εμπορικό πόλεμο και τους κινδύνους του. Αντιδρώντας στην απόφαση του Τραμπ να επαναφέρει το εμπάργκο κατά του Ιράν, οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών έχουν δεσμευθεί να παρακάμψουν τις εναντίον τους κυρώσεις και να βρουν νέους διαύλους χρηματοδότησης που θα προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή