Εν μέσω επιβράδυνσης ο τερματισμός του QE από ΕΚΤ

Εν μέσω επιβράδυνσης ο τερματισμός του QE από ΕΚΤ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβολη εξέλιξη για την ΕΚΤ και το σχέδιό της να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τον Δεκέμβριο αποτελεί η επιβράδυνση που σημείωσε η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων τεσσάρων ετών. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο μόλις κατά 0,2%, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 0,4%. Οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν την αρνητική εξέλιξη σε παράγοντες που μπορούν να θεωρηθούν παροδικοί. Ενδεικτικά αναφέρουν το πλήγμα που έχει δεχθεί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία εξαιτίας των αυστηρότερων κανόνων για τις εκπομπές καυσαερίων αλλά και με τη μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην κρίσιμη αγορά της Κίνας. Αλλοι θεωρούν ότι στάθηκαν καθοριστικές η κακοκαιρία που έχει πλήξει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και οι εκτεταμένες απεργίες στη Γαλλία, ενώ για πολλούς ευθύνονται οι πολιτικές προστατευτισμού.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Νίκολα Νομπάιλ, αναλυτής της Oxford Economics, εξέφρασε την εκτίμηση πως «η επιβράδυνση οφείλεται μερικώς σε παροδικούς παράγοντες ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τη Γερμανία» και προέβλεψε ήπια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το δ΄ τρίμηνο του έτους. Δεν συμμερίζεται την εκτίμηση αυτή η HSBC που προειδοποιεί πως «η Ευρωζώνη επιβραδύνει ταχύτερα απ’ όσο περιμέναμε και η εικόνα ίσως αποτελεί δείγμα του πώς θα είναι το μέλλον χωρίς το QE». Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Φιλίπ Χίλντερμπραντ, αντιπρόεδρος της BlackRock, εξέφρασε την εκτίμηση πως και πάλι η οικονομία έχει σταθερά θεμέλια και πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που την απειλεί είναι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος. Σημειωτέον ότι στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, υπερβαίνοντας τον στόχο της ΕΚΤ για αυξήσεις τιμών 2%. Παράλληλα, η εμπιστοσύνη μεταξύ επιχειρήσεων αλλά και καταναλωτών σημείωσε υποχώρηση σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Μεταξύ οικονομολόγων επικρατεί ομοφωνία ως προς το ότι η συγκυρία είναι απολύτως αρνητική, καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να δώσει τέλος στο QE. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι παραδέχθηκε πως η οικονομία της Ευρωζώνης έχει χάσει την κεκτημένη ταχύτητα που είχε αναπτύξει, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν οδεύει προς ύφεση. Στην περίπτωση, πάντως, που η εικόνα επιδεινωθεί περαιτέρω, δύσκολα θα μπορέσει να αγνοήσει τα δεδομένα ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Μιλώντας στο Bloomberg ο Ολιβερ Ρακάου, οικονομολόγος της Oxford Economics στη Φρανκφούρτη, προέβλεψε πως η ΕΚΤ θα αρκεστεί να αναγνωρίσει την επιδείνωση της οικονομίας και να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για ανάπτυξη χωρίς, όμως, να παρατείνει το QE. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και της Τζέσικα Χιοντς, οικονομολόγου της Capital Economics, που δήλωσε στο Reuters πως «η ΕΚΤ θα ακολουθήσει το σχέδιό της και θα τερματίσει τις αγορές ομολόγων αλλά σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική θα διαμηνύσει στις αγορές ότι θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο εγγύς μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή