ΕΛΛΑΔΑ

Αναίρεση υπέρ του νόμου για την υπόθεση Μανωλάδας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αναίρεση υπέρ του νόμου, που ασκείται σπανιότατα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ασκήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση με τις «ματωμένες φράουλες», όπως είχε ονομαστεί, σχετικά με την εκμετάλλευση και τη φρικτή κακομεταχείριση αλλοδαπών εργατών γης στην περιοχή της Μανωλάδας.

Η αναίρεση υπέρ του νόμου ασκήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, που είναι ο ίδιος ο οποίος άσκησε τη δίωξη για την εγκληματική δράση της Χ.Α., μετά την προκλητική αθώωση των υπευθύνων από δικαστήριο της Πάτρας και την απαξιωτική καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η άσκηση αναίρεσης υπέρ του νόμου για την αθώωση των υπευθύνων στη Μανωλάδα αναφορικά με το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων μπορεί πρακτικά να μην ανατρέπει την απόφαση αθώωσής τους που αποδοκιμάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αλλά σηματοδοτεί τη θέση της ελληνικής Δικαιοσύνης στο υψηλότερο επίπεδο που τάσσεται κατά της ρατσιστικής βίας και των εγκλημάτων διαχωρισμού των ανθρώπων με βάση φυλετικές και οικονομικές παραμέτρους.

Ο κ. Βουρλιώτης ασχολήθηκε επί ένα εξάμηνο με την υπόθεση κατόπιν εντολής της ίδιας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία είχε εισπράξει την καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως ηθικώς βαριά για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό της αναίρεσης ο κ. Βουρλιώτης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η εμπορία ανθρώπων, πέρα από τον επαχθή της χαρακτήρα, επιφέρει βαρύτατες ψυχικές και σωματικές βλάβες, ιδίως σε εκείνα τα θύματα που η κοινωνική τους κατάσταση είναι ευάλωτη» και αποδοκιμάζει την απόφαση της Πάτρας που αθώωσε τους κατηγορουμένους, καθώς κρίνεται ότι «υπέπεσε σε πλημμέλειες» και ότι θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στα εγκλήματα της Μανωλάδας ρατσιστικές διαστάσεις.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ