Αγνωστη ακόμα η επαγγελματική ασφάλιση στην Ελλάδα

Αγνωστη ακόμα η επαγγελματική ασφάλιση στην Ελλάδα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επαγγελματική ασφάλιση απαντά στην ανάγκη συμπληρωματικής ενίσχυσης της κοινωνικής ασφάλισης, συμφώνησαν στο σύνολό τους οι συμμετέχοντες σε ημερίδα για τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που διοργάνωσε η Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Για να καταλήξουν, βέβαια, ότι όσο η ανασφάλεια αυξάνει, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη ισχυρής εποπτείας και συστηματικής διαχείρισης των κινδύνων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ενεργητικό των επαγγελματικών ταμείων εκτιμάται σε περίπου 3,6 τρισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, παρότι ο θεσμός υπάρχει από το 2002, λειτουργούν 18 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), με περισσότερα από 150.000 μέλη και συνολικό ενεργητικό 1,2 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου το 0,7% του ΑΕΠ. Υπέρ της λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων, συμπληρωματικά και ενισχυτικά της κοινωνικής ασφάλισης, τάχθηκε μάλιστα και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δ. Λιάκος, επισημαίνοντας ότι τα ΤΕΑ μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους του κεφαλαιοποιητικού συστήματος αν συνδυαστούν με το αναδιανεμητικό σύστημα, με τη συμμετοχή των εργοδοτών και εργαζομένων καθώς θα λειτουργήσουν έμμεσα, ως μέσο αύξησης της αποταμίευσης και εμβάθυνσης της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Βέβαια, ο κ. Λιάκος έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι ο ρόλος τους μπορεί και πρέπει να είναι συμπληρωματικός, καθώς και ότι απαιτείται η κατάλληλη δέσμη κινήτρων, που θα προκύψει μέσα από επιστημονικό διάλογο αλλά και την απαραίτητη συνεννόηση των εμπλεκόμενων φορέων. Αλλαγές στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, με κανόνες που θα εγγυώνται την οικονομική ασφάλεια, τη διαφάνεια των επενδύσεων, καθώς και τη συνετή διαχείριση των κεφαλαίων, προανήγγειλε η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της Κοινοτικής Οδηγίας του 2016.

Αγνωστη ακόμα η επαγγελματική ασφάλιση στην Ελλάδα-1

Την αναγκαιότητα σωστής αποτίμησης ενεργητικού και παθητικού των ΤΕΑ, την ενίσχυση του ρόλου των εποπτικών αρχών, την ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης κινδύνου αλλά και τον σωστό έλεγχο των στατιστικών στοιχείων, επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) Δ. Ζαφείρης.

Ιδιαίτερα μάλιστα σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, υψηλής ανεργίας και χαμηλών μισθών, με τα προγράμματα καθορισμένων παροχών να δέχονται έντονες πιέσεις και τους ενδιαφερομένους να στρέφονται στα προγράμματα καθορισμένων εισφορών, τα κρατικά συστήματα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες χρηματοδότησης και τα επιτόκια να παραμένουν χαμηλά ή ακόμη και αρνητικά, ο κ. Ζαφείρης υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της EIOPA, για την αξιολόγηση και αποτίμηση των αδυναμιών του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και ο εκτελεστικός διευθυντής του γαλλικού ταμείου συνταξιοδότησης FRR (Fonds de réserve pour les retraites) Ολ. Ρουσό και παρουσίασε την πορεία του ταμείου την τελευταία οκταετία στο πλαίσιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στη Γαλλία το 2010. Σύμφωνα με τον κ. Ρουσό, το ταμείο έχει ενεργητικό 34,3 δισ. ευρώ και μέση ετήσια απόδοση από το 2011 έως το τέλος του 2017 ήταν 4,8%.

Από τη σκοπιά των διοικήσεων των επαγγελματικών ταμείων, ο διευθύνων σύμβουλος AON Hewitt & πρόεδρος ΤΕΑ ΕΛΤΑ Π. Ζαμπέλης, ο πρόεδρος ΕΛΕΤΕΑ & πρόεδρος ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ Χρ. Νούνης, ο πρόεδρος ΤΕΑ ΥΕΤ Κ. Λάζαρης και ο καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Ν. Φράγκος κατέθεσαν την εμπειρία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή