Ανησυχία από τις επιθέσεις σε λεωφορεία

Ανησυχία από τις επιθέσεις σε λεωφορεία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμό έχουν προκαλέσει τα πολλαπλά κρούσματα επιθέσεων σε λεωφορεία των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών, προκαλώντας ταυτόχρονα σημαντικές υλικές ζημιές στα οχήματα. Το «δελτίο επιθέσεων» εκτός από πλούσιο τις τελευταίες ημέρες εμφάνισε μια ιδιαιτερότητα, καθώς σημειώθηκαν από την περασμένη Παρασκευή συνολικά πέντε επιθέσεις κατά λεωφορείων τα οποία κινούνταν επί της λεωφόρου Συγγρού. «Μέχρι πρότινος συναντούσαμε τέτοια περιστατικά σε συγκεκριμένες περιοχές και λεωφορειακές γραμμές, είναι όμως η πρώτη φορά που οι επιθέσεις σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ, Κωνσταντίνος Σιορίκης.

Χθες το βράδυ, στις 8.15, σημειώθηκε μία ακόμη επίθεση με ρίψη αντικειμένου σε αστικό λεωφορείο στη Συγγρού στο ύψος της διασταύρωσης με την Καλλιρρόης, με αποτέλεσμα να σημειωθούν φθορές στο τζάμι. Δύο ώρες αργότερα, αγνώστου προέλευσης αντικείμενο εκσφενδονίστηκε σε συρμό του ηλεκτρικού που βρισκόταν στον σταθμό των Πετραλώνων, με συνέπεια να τραυματιστεί ελαφρά μια επιβάτιδα.

Τον τραυματισμό μιας επιβάτιδας είχε προκαλέσει επίσης το περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας (21.05), κατά το οποίο άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες ή με αεροβόλο όπλο στο λεωφορείο της γραμμής Α2, που βρισκόταν στη στάση Εφέσου επί της λεωφόρου Συγγρού. Η γυναίκα τραυματίστηκε –ευτυχώς ελαφρά– από τα θραύσματα του τζαμιού που έσπασε. Νωρίτερα την ίδια ημέρα (19.00), επίθεση με πέτρες εκδηλώθηκε από αγνώστους κατά ενός ακόμη λεωφορείου της γραμμής Γ10 στους Αγίους Αναργύρους και προκλήθηκαν ζημιές. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν σημειωθεί συνολικά 15 επιθέσεις.

Η συχνότητα των επιθέσεων έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων και εντός της διοίκησης του ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών). Μετά τις συστηματικές επιθέσεις κουκουλοφόρων πέριξ της περιοχής του Πολυτεχνείου πέρυσι, το νέο κύμα βανδαλισμών απαιτεί τη λήψη μέτρων. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ διοίκησης του ΟΑΣΑ, υπηρεσιακών παραγόντων, εργαζομένων του ΟΑΣΑ και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν ήταν η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης με περιπολίες στις επίμαχες περιοχές, η ενίσχυση του φωτισμού και η στενότερη συνεργασία μεταξύ ΟΑΣΑ και ΕΛ.ΑΣ. «Οπου είχαμε συνεργασία με τις τοπικές αρχές τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά», εξηγεί ο κ. Σιορίκης, «όπως για παράδειγμα στο Ζεφύρι, όπου είχαμε συνεχώς επιθέσεις. Μετά τις δεσμεύσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τοποθέτηση πρόσθετου φωτισμού και ενίσχυση των περιπολιών στις επικίνδυνες περιοχές, έχουμε να αντιμετωπίσουμε επίθεση περίπου 8 μήνες τώρα».

Τα παράθυρα από το όχημα που δέχθηκε επίθεση στη Συγγρού προχθές το βράδυ εξετάζονται από εμπειρογνώμονες, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο ήταν το όπλο της επίθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή